beste-blogginnlegg-odin-bloggen-2019

10 populære blogginnlegg fra ODIN-bloggen i 2019

ODIN-bloggen hadde rundt 130 000 sidevisninger i 2019. Her har du de beste innleggene om fond, investoratferd og investeringer fra året som gikk.

De mest populære blogginnleggene i 2019 handlet om alt fra skattepenger og eiendom til hva du bør gjøre hvis du bekymrer deg for børsfall. Noen var mer kontroversielle enn andre, men alle tok de for seg viktige temaer for deg som investerer egne penger.

God lesning!

1. Du får kanskje igjen på skatten? I så fall gjør du noe feil

Dette innlegget ble lest mer enn 12 000 ganger, og var årets mest populære. Her forklarer spare- og investeringsøkonom Martin Graftås hvorfor han ikke liker å få igjen penger på skatten, og i stedet ønsker seg baksmell. Det handler om tapt kjøpekraft på pengene du har hos kemneren, så vel som at det kan forlede deg til uheldig økonomisk atferd.

Klikk her for å lese innlegget.

2. Slik investerer du best i eiendom

Slik kan du investere best i eiendom

Det kan bli mye styr med en utleiebolig. I tillegg er det ikke alltid lønnsomt heller. Det er derfor kanskje ikke så rart at selveste Oljefondet i fjor bestemte seg for å nedprioritere investeringer i fast eiendom, og heller fokusere på børsnoterte eiendomsselskaper.

Klikk her for å lese innlegget.

3. Aksjesparekonto eller fondskonto

Aksjesparekonto ble lansert høsten 2017. Da fikk du enda en konto å forholde deg til. Her så vi på på hvilken konto som kunne være rett for deg, og om fondskonto, såkalt kapitalforsikring med investeringsvalg, fortsatt var et alternativ. Innlegget ble først publisert i 2017, men republisert i 2019 ettersom reglene for begge kontoene ble endret.

Klikk her for å lese innlegget.

4. Fem gode tips som gjør deg og fondene dine klare for 2020

Mange snublet nok inn i 2020 uten å være forberedt økonomisk. Klassiske feil er å glemme og rebalansere porteføljen, ikke benytte mulighetene som ligger i aksjesparekonto, betale unødvendig mye formuesskatt, ha for lite penger i bakhånd og ikke spare nok. Her forklarer spare- og investeringsøkonomen hva du kan gjøre for å unngå disse blemmene.

Klikk her for å lese innlegget.

5. To gode grunner til ikke å ha mye penger på bankkonto hvis du venter på børsfall

To gode grunner til ikke å ha mye penger på bankkonto hvis du venter på børsfall

Flere har vært bekymret for børsfall, og sitter derfor med mye penger på bankkonto for å kunne kjøpe “billig” neste gang aksjemarkedet faller. Det kan føles rett, men det er ikke lurt. Sjansen er nemlig stor for at du uansett aldri greier å kjøpe på bunnen, samtidig løper avkastningen i markedet fra pengene du har på sidelinjen.

Klikk her for å lese innlegget.

6. Fem ting du kan gjøre i dag for å tåle et større børsfall

Mange lurer på hva de skal gjøre hvis vi får en nedtur på børsen. Det finnes ingen magisk formel, men det er likevel ting du kan gjøre for å stille forberedt. Her forklarer vi hva du kan gjøre i forkant, for å ha best mulig sjanse til å komme deg gjennom en nedtur på børsen.

Klikk her for å lese innlegget.

7. Børsen har steget lenge – du har vel ikke kjøpt for mye aksjer?

Du har en lei tendens til å ta stadig høyere risiko når børsen har steget lenge, slik som nå. Dermed står du i fare for å gå i en klassisk felle. Bekreftelsesbias kalles det og er en av tankefellene som er kjent for å drepe avkastningen din. Det skjer fordi børsfesten svekker minnet om tidligere børsfall, og du glemmer hvor galt det kan gå.

Klikk her for å lese innlegget.

8. Slik bygger du din egen strategiske portefølje

Å lage sin egen portefølje med fond er for den spesielt interesserte. Samtidig er det et viktig tema, enten du ønsker å gjøre det selv eller lar noen andre gjøre jobben for deg. For veien til investorsuksess svinger innom en balansert portefølje. Det gir en struktur for hvordan du velger og forvalter investeringene dine. Da unngår du å ende opp med tilfeldige fond, som i verste fall har for høy risiko eller gir for lav avkastning.

Klikk her for å lese innlegget.

9. Kule tanter og onkler gir fond i gave til konfirmasjon også!

Kule tanter og onkler gir fond i gave til konfirmasjon

Enkelte kan synes du er kjip som gir fond i gave. Men hør ikke på dem. Fond er nemlig den perfekte gaven, og da spesielt til unge som skal være investert en stund. Fysiske gaver kan bringe glede, men de mister vanligvis glansen etter noen uker. Fond derimot kan bidra til å realisere drømmer, viser at du bryr deg og legger grunnlaget for gode økonomiske vaner.

Klikk her for å lese innlegget.

10. Syv tegn på at du er verdens dårligste investor

Ingen investorer er perfekte. For verdens dårligste investor ulmer under mosen i de fleste av oss. Her har du faretegnene du skal se etter, så kanskje du slipper å havne på den listen.

Klikk her for å lese innlegget.

Bonus: Ti skjulte perler

Her har du ti innlegg som ikke nådde opp på topp-10 listen, men som vi likevel mener er verdt å lese. Disse innleggene tar for seg mer spesifikke problemstillinger for investorer og er også av høy kvalitet, men kanskje ikke akkurat for hvermansen.

Det var de mest populære innleggene på ODIN-bloggen fra året som gikk. Vi håper du fant noe nyttig, og så ser vi frem til å gi deg enda bedre innlegg i 2020!

PS: Er det temaer du savner eller noe som du ønsker å høre mer om? Send gjerne dine innspill på epost til Stian som er innholdsansvarlig på stian.strand@odinfond.no.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: