7 tegn på at du er verdens dårligste investor

7 tegn på at du er verdens dårligste investor

Verdens dårligste investor ulmer under mosen i oss alle. Her har du kjennetegnene du bør se opp for, så slipper du kanskje å komme på listen.

Ingen investorer er perfekte, spesielt ikke meg selv. Noen er likevel verre enn andre, og alle kjenner en som er “verdens dårligste”. Du vet han som hiver seg på det siste og heite, som teknologiaksjer uten inntjening i 1999 og Bitcoin rett før boblen sprakk i 2018, og som aldri lærer av sine feil.

Jeg tipper du kjenner en som er sånn, og hvis du kjenner deg selv igjen i beskrivelsen over bør du følge spesielt godt med.

Her har du tegnene som kjennetegner verdens dårligste investorer.

1. Du prøver å bli rik raskt

Hvis du prøver å bli rik raskt, kan det gå riktig så ille. Da er det lett å ta hodeløs risiko og investere alle pengene i en enkelt aksje eller smale bransjefond. Dessverre risikerer du å tape alt når du jakter slike “lotto-kuponger” fordi du i desperasjon velger å ignorere risikoen.

Hodeløs risiko ender vanligvis i tårer

Si du ønsker høy avkastning på pengene dine fort. Det er februar 2000 og du investerer derfor 500 000 kroner i den heiteste teknologiaksjen du finner, nemlig Pets.com. I følge ekspertene skal aksjen gå til himmels, og du vil garantert bli rik i løpet av få år.

Det starter bra og aksjen stiger raskt fra 10 til rundt 14 amerikanske dollar. Men så viser det seg at selskapet sliter med å tjene penger og forbrukerne foretrakk visst å handle mat til kjæledyrene sine andre steder.

Aksjekursen faller nesten 99 prosent til 0,19 dollar!

Dermed ble de 500 000 kronene du investerte i selskapet barbert til cirka 7 000 kroner.

På den samme tiden var teknologiselskapet Opticom populært blant investorene på Oslo Børs. Ti år etter toppnoteringen i mars 2000 var restene av dette selskapet, som skulle ta Silicon Valley med storm, verdt kun 0,6 prosent av hva den en gang var.

Begge disse eksemplene viser hvor galt det kan gå hvis du jakter raske penger i aksjemarkedet.

2. Du sjekker investeringene dine ofte

Hvor ofte sjekker du investeringene dine? Daglig, kanskje ukentlig?

I så fall kan det koste deg mye penger.

Lett å ende med feil fond

Når du sjekker investeringene dine ofte vil de negative dagene brenne seg fast i hukommelsen din, som vonde minner. Da opplever du det å ha penger i aksjefond som mer risikabelt enn hva det er, selv om aksjemarkedet stort sett er opp.

Da er det lett å velge fond med lavere aksjeandel enn hva du ellers ville. Aksjeandelen har mye å si for hvor mye du kan forvente å se pengene dine vokse, og resultatet blir da at du ender med mindre penger enn du burde.

Risikoen for å gjøre feil øker dramatisk

Hvis du sjekker investeringene dine ofte øker også sjansen for å gjøre kostbare atferdsmessige feil. En klassiker er å få panikk under børsfall og selge på bunn, for så å stå igjen på sidelinjen når børsene igjen snur opp. Det vil i så fall ødelegge avkastningen din.

Et godt råd er: Ikke sjekk investeringene dine ofte. Jo lengre tid mellom hver gang du logger deg inn på fondskontoen, desto høyere er sjansen for at du opplever den gode utviklingen. Da reduserer du både sjansen for å gjøre noe dumt og å ende med fond med for lav risiko.

Her kan du lese hvordan nysgjerrigheten kan ødelegge avkastningen din.

3. Du har ingen plan for pengene dine

Et mål uten en plan er ikke annet enn en drøm.

Du trenger derfor en plan for hvordan du skal oppnå det du ønsker med pengene dine. Denne bør si noe om hvor mye du skal investere, hva pengene skal investeres i og hvordan du skal te deg underveis.

Uten en solid plan risikerer du å bomme på målet

Mye kan gå galt hvis du ikke har en god plan.

Si du ønsker å bygge en formue på 2,5 millioner kroner som skal gis barna dine om ti år. Du har 1 million kroner fra før, og kan spare 5 000 kroner i måneden. Siden du ikke har tatt stilling til hva pengene skal investeres i, velger du på måfå og ender opp med et pengemarkedsfond.

– Fond er fond, tenker du.

Pengemarkedsfond investerer i såkalte pengemarkedsinstrumenter, og avkastningen ligger vanligvis rundt 2,5 prosent gjennomsnittlig årlig. Slike fond svinger lite, og avkastningen blir mer som en god sparekonto sammenlignet med aksjefond. Dermed ender du med rundt 1,8 millioner i løpet av ti år, omtrent 700 000 kroner for lite.

Hvem skulle trodd at fondsvalg kunne ha så mye å si for sluttresultatet?

Hvis du i stedet investerte pengene i et globalt aksjefond, som ODIN Aksje, kunne du endt opp med rundt 2,5 millioner kroner, og dermed nådd målet ditt. Det ville du raskt sett hvis du bare hadde tatt deg bryet med å skru sammen en skikkelig plan.

Her kan du lese 3 grunner til at du trenger en fleksibel plan for pengene dine.

4. Du følger flokken fremfor å tenke selv

Du følger saueflokken fremfor å tenke selv som investor

Skal du ha sjanse til å lykkes som investor må du lære deg å tenke selvstendig.

Hva andre gjør er ikke nødvendigvis riktig for deg. Noen ganger kan det fungere, men bare hvis saueflokkens atferd er i tråd med planen din. Dessverre har de en tendens til å hive seg på kortsiktige trender, og da ofte rett før bobler smeller.

Utfor stupet i samlet flokk

Du husker kanskje sommeren 2007?

Hvis du hadde penger skulle de investeres i aksjemarkedet. Det kunne media og alle “ekspertene” fortelle, og hvis du ikke kjøpte aksjer var du dum. Noen måneder senere smalt det og finanskrisen var i gang. Børsene raste og bankene falt som fluer. Plutselig var det dommedag i finansmarkedene, og media fulle av blodrøde bokstaver.

Dessverre fulgte “alle” rådene media ga denne sommeren. De kjøpte dermed på topp etter at markedene hadde steget lenge, for så å selge i frykt på vei ned. Noen klarte å kjøpe seg inn etter at aksjemarkedet hadde snudd, mens andre aldri rørte aksjer igjen.

Det er prisen du betaler for å følge flokken ukritisk!

Du bør derfor alltid gjøre dine egne vurderinger og sette sammen en portefølje som passer deg og din situasjon, og så holder du deg til det.

5. Du henger deg opp i ting du ikke kan kontrollere

Aksjemarkedet blåser i hvilken avkastning du trenger, og rentene får du heller ikke gjort noe med. Det å ha riktig portefølje, og hvor mye du sparer, er derimot ting du får gjort noe med, og det er her du bør bruke tiden din.

Feil fokus ender vanligvis i dårlig avkastning

Det er februar 2014 og snøen fyker over veien. Du har en million kroner i et globalt aksjefond, som skal brukes til å kjøpe feriehus i Frankrike om syv år.

Men du bekymrer deg for at drømmen om feriehus ryker hvis avkastningen i aksjemarkedet blir lav fremover. I desperasjon flytter du derfor pengene til et bransjefond som investerer i oljenæringen, i håp om høyere avkastning.

I begynnelsen går det bra, riktig så bra! Men så, i juli faller oljeprisen kraftig. I midten av februar 2016 er millionen din redusert til rundt 550 000 kroner og oljekrisen er et faktum. Fem år senere er du fortsatt omtrent 300 000 kroner i minus!

Og feriehuset?

Vel, det kan du glemme nå.

Den enkleste måten å slokke bekymringer om lav avkastning er å spare mer penger. Unngå i hvert fall alle forsøk på å kompensere for lav avkastning ved å ta risikable veddemål.

Her kan du lese mer om hva du bør gjøre når aksjemarkedet gir lav avkastning.

6. Du innser ikke dine egne begrensninger

Du kan ikke være like god i alt. Det vil si at du sannsynligvis, som alle andre, har mer kunnskap og evne til å lykkes med visse ting fremfor annet. Slik er det også med investeringer, hvor det gjelder å kjenne begrensningene sine.

Bedre avkastning hvis du tilpasser deg

Si du har lett for å bli overivrig i enkeltaksjer.

Du fyrer på alle plugger, selger og kjøper ettersom følelsene svinger som en berg-og-dalbane av frykt og grådighet. Resultatet er dårlig avkastning. Det burde ikke overraske fordi høy aktivitet vanligvis betyr dårlige resultater for investorer.

I så fall bør du finne noe kjedeligere å investere i, som fond. Da tar du deg selv ut av ligningen og lar profesjonelle velge selskapene for deg. Kanskje skal det ikke mer til for at du unngår den uheldige atferden som ødelegger for deg?

7. Du lærer aldri av dine feil

Den som ikke lærer av egne feil vil aldri lykkes som investor. Jeg vet, det er lett å si, men sånn er det. Dette er kanskje den verste egenskapen du kan ha, og i så fall er det tid for litt selvransakelse.

Hvis ikke kan du like gjerne sette pengene dine i banken.

Hvor ille kan det gå?

Du kan faktisk tape alt.

Si du er 20 år og investerer 25 000 kroner i et lite teknologiselskap, som selvsagt skal “gå 100-gangeren”. Det starter bra – selv om du ikke helt har tenkt på risikoen. Så kommer melding om at avtalen du håpet på ikke blir noe av. Deretter får finansdirektøren sparken og aksjekursen faller 90 prosent.

Du har nå tapt nesten alt.

På den lyse siden er dette en bra lærepenge som ung, så lenge du faktisk lærer. Hvis ikke risikerer du å gjøre den samme blemmen som 50-åring, og da med langt større beløp.

Du kan gjette hvor stor avkastning du trenger for å tjene inn et tap på 90 prosent?

Svaret er 1 000 prosent – altså ti-gangeren!

Hvis du ser på historien, så har aksjemarkedet nesten doblet seg hvert syvende år. Hvis dette fortsetter, og jeg sier ikke at det vil, så må du være fullinvestert i aksjefond i minst
70 år, for å ha sjans til å hente igjen tapet. Det er før jeg justerer for skatt og inflasjon.

Vi gjør alle feil til tider

Det er alltid enklere å finne feilene andre gjør, enn egne. Selv har jeg gjort alle feilene i boken i 20-årene, men jeg mener å ha lært – krysser fingrene! Det håper jeg også du gjør neste gang du går på en smell eller trår litt feil med porteføljen din.

Hva som teller er hvordan du velger å håndtere feilene du gjør, og ikke bare skylder på alle andre. Det er altså ikke så farlig om du kjenner deg igjen i noen av punktene over, så lenge du tar grep og sørger for ikke å gjøre de samme feilene flere ganger.

Lykke til!

Du vet kanskje om flere ting som kjennetegner dårlige investorer, som jeg ikke har nevnt? Punktene over var hva jeg kom på i farten. I så fall er det supert om du deler i kommentarfeltet nedenfor.

Gjør som 9 000+ andre og abonner på ODIN-bloggen. Da går du ikke glipp av et eneste innlegg og det er 100% gratis.