Jo oftere du sjekker fondene, desto mindre penger ender du opp med

Slik ødelegger nysgjerrigheten avkastningen din

Du sjekker kanskje fondene dine ofte? Her forklarer vi hvordan det øker sjansen for at du gjør dårlige valg med pengene dine.

Hvor ofte sjekker du fondene dine? Sjansen er stor for at du gjør det alt for ofte. Slik adferd kan koste deg mye penger og handler om grunnleggende psykologi. Det er nedsiden med ny teknologi. Den gjør fondene dine mer tilgjengelig enn hva du har godt av.

For hva ønsker du å oppnå når du logger inn for sjekke fondene dine? Det er jo ikke som at pengene dine i fond vil vokse raskere av den grunn. Samtidig har den daglige, ukentlige eller månedlige utviklingen lite å si for hvor mye penger du vil ende opp med.

Gjør deg selv derfor en tjeneste, og la fondene være i fred. Putt dem i skuffen og lat som de ikke finnes. Skal du først se hvordan det går, kan du gjøre det i forbindelse med den årlige skattemeldingen. Da må du uansett kontrollere at beløpene fra myndighetene stemmer

To kostbare konsekvenser av å sjekke fondene ofte

To kostbare konsekvenser av å sjekke fondene ofte

Sjekk ikke fondene dine for ofte. I så fall kan det bli en dyr affære. Du føler nemlig smerten av tap dobbelt så tungt som gleden av en gevinst. Kombiner det med hyppige innlogginger på fondskontoen og du øker sjansen for å gjøre dårlige valg med pengene dine.

Du risikerer å ende opp med feil fond

Aksjemarkedet er opp to av tre dager over tid. Det betyr likevel lite om du sjekker fondene dine ofte. For selv om du er flest dager i pluss, vil du merke deg flere negative. De dårlige dagene brenner seg dermed fast i hukommelsen som vonde minner.

Da kan du fort oppleve å ha penger i fond som mer risikabelt enn hva det faktisk er. I så fall er det lett å velge fond med lavere aksjeandel enn hva du ellers ville. Andelen aksjer har nemlig mye å si for hvor mye du kan forvente å se pengene vokse over tid. Resultatet er at du ender opp med mindre penger enn hva du egentlig burde.

Hva om du i stedet lar fondene være i fred? Da får du med deg den gode utviklingen som skjer over tid. Og jo lengre mellom hver gang du sjekker fondene, desto større er sjansen for at du ser at pengene dine har vokst. Samtidig føler du at fond er en tryggere investering, og det blir enklere å velge det fondet som er best for deg.

Les mer om de ulike typene fond her.

Diagram: Hvis du investerte 100 000 kroner i et globalt aksjefond (grønn) i 2008, ville du i dag, ti år senere, hatt omtrent 300 000 kroner. Det er nesten 70 000 kroner med enn om du hadde puttet pengene i et fond som består av halvparten aksjer og halvparten renter.

Hvis du investerte 100 000 kroner i et globalt aksjefond (grønn) i 2008, ville du i dag, ti år senere, hatt omtrent 300 000 kroner. Det er nesten 80 000 kroner med enn om du hadde puttet pengene i et fond som består av halvparten aksjer og halvparten renter.

Du øker sjansen for å selge på verst tenkelig tidspunkt

Når du sjekker fondene ofte får du med deg flere dager med negativ avkastning. Dermed øker sjansen for å gjøre dårlige beslutninger. En klassiker er å få panikk under børsfall og selge på bunn for å redde stumpene, for så å stå igjen på sidelinjen når børsene igjen snur opp. Det vil i så fall være en katastrofe for avkastningen din.

Å sjekke fondene ofte er ikke for den lettskremte. I figuren nedenfor ser du hvordan det kan svinge i aksjefond. Selv om den lange trenden er opp, må du regne med fall i kortere perioder. Og skal du først gjøre noe da, så er det å kjøpe mer. I det minste, hold deg i ro og stå løpet ut. Klar det og du er godt på vei til å se pengene dine vokse seg store.

Så sjekk ikke fondene dine for ofte! Jo lengre tid mellom hver gang du logger deg inn på fondskontoen, desto høyere er sjansen for at du opplever den gode utviklingen. Dermed reduserer du sjansen for å gjøre noe dumt, som og gripes av panikk bare fordi du ser noen dager med negativ avkastning.

Figur: Utviklingen i det globale aksjemarkedet fra 1970 til 2017 med utvalgte kriser markert.

Utviklingen i børsindeksen MSCI World Indeks fra 1970 og frem til i dag.

Hvor ofte er det greit å sjekke fondene?

Det kommer an på. Hvis du kun har ett fond, trenger du ikke å løfte en finger. Da holder det med en gang i året, og da kun for å se hva som er oppgitt i skattemeldingen. Slik reduserer du sjansen for å henge deg opp i perioder med negativ avkastning, som fort kan ende i at du gjør dumme valg med pengene dine.

Har du flere fond bør du ha fingeren tettere på pulsen

Hvis du har to eller flere fond, har du en portefølje som trenger rebalansering. Å rebalansere vil bare si å justere andelen hvert fond utgjør av porteføljen tilbake til hva du på forhånd har bestemt er best. Ulike fond vil gjerne gjøre det bra til forskjellige tider. Dermed vil risikoen og avkastningen du kan forvente på pengene endres om du ikke rebalanserer regelmessig.

Bruk tiden din fornuftig

Det er vanskelig å gi andre grunner for å sjekke fondene ofte enn at du kjeder deg. Du kan se det på linje med å slå opp på Facebook eller Twitter i tide og utide. Hva er vel mer irriterende enn folk som fokuserer på mobilen når dere er ute sammen? Det er nedsiden med dagens teknologi, og det stjeler tid og fokus fra tingene som er viktig for deg.

Ikke bare kan det bli kostbart å sjekke fondene ofte, men du blir også mindre produktiv. Det blir som med andre distraksjoner, og går utover jobb og familie. Husk derfor at pengene ikke vokser noe raskere, uansett hvor ofte du sjekker.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: