7 tankefeller som dreper avkastningen din

7 tankefeller som dreper avkastningen

Her ser vi på syv kostbare feil du gjør når du prøver å investere pengene dine lurt, og hva du kan gjøre for å unngå dem.

Du er ikke laget for å investere penger. Det skyldes noen mentale snarveier oppe i hodet ditt, som var fine å ha da vi bodde i huler. I dag derimot spenner de bein på deg når du prøver å investere pengene dine fornuftig. Bare se tilbake. Historien er full av eksempler på hvordan investorer gjør motsatt av hva de burde.

Dårlig avkastning skyldes gjerne uheldig adferd

Du har nemlig en lei tendens til å:

  • Ha overdreven tro på egne evner som investor
  • La nylige hendelser bestemme hvordan du ser verden
  • Følge saueflokken
  • Legge for stor vekt på et enkelt holdepunkt
  • Søke informasjon som bekrefter at du har rett
  • Overdrive viktigheten av lett tilgjengelig informasjon
  • Hoppe etter fond som gjorde det best i fjor

La oss se nærmere på disse tankefellene og hvordan de ødelegger avkastningen din. Samtidig er det en fin mulighet for deg å lære dem å kjenne. Bare slik kan du forsøke å unngå dem selv.

1. Du har overdreven tro på egne evner

Du har overdreven tro på egne evner

Du har en tendens til å ha overdreven tro på egne evner. Det kalles “overconfidence bias” og gjelder i det daglige så vel som når du investerer penger.

Resultatet er at mange putter alt i den ene aksjen eller bransjefond, og tror de skal gjøre ei “kule”. Det er en dårlig idé.

Du husker kanskje Enron?

Enron var ansett som et av USAs beste selskaper inntil 2001. Det endte brått da de ble tatt for omfattende regnskapsjuks. I realiteten tjente ikke selskapet penger. Fra skandalen ble kjent raste aksjekursen fra rundt 90 amerikanske dollar til et par cent.

Det blir som om Equinor plutselig skulle gå konkurs.

Utenkelig? Ja, men likeså mulig.

Husk derfor å spre pengene dine på flere kurver.

2. Du lar nylige hendelser telle for mye

Fenomenet kalles “recency bias” og handler om at du har en tendens til å la ferske hendelser veie tungt når du gjør en beslutning.

Vi mennesker har dårlig hukommelse.

Si aksjemarkedet har steget jevnt og trutt i syv år. Da er det lett å glemme at det kan falle. Dermed føler du deg trygg og kjøper enda mer aksjer. Det fungerer fint helt til det smeller og du ser pengene rase på børsene. Kanskje faller det så mye at du ender med å selge i panikk for å redde stumpene?

Å selge unna midt i et børsfall er noe av det dummeste du gjør.

Det er jo da du skal kjøpe!

Hvis du tror markedet ikke kan falle, spol noen år tilbake. Både 2008-09 og 2011 var preget av kraftige børsfall. Du bør derfor lære av historien og sette sammen porteføljen din deretter.

Les også: Børsfall – en fin mulighet til å kjenne på risikoen

3. Du følger saueflokken

Du har en tendens til å gjøre som alle andre. Det kalles “herd bias” og handler om at vi mennesker gjerne opptrer som en saueflokk.

Husker du sommeren 2007?

Hadde du penger skulle de investeres i aksjemarkedet. Det kunne media og alle “ekspertene” fortelle. Noen måneder senere smalt det og finanskrisen var i gang. Børsene raste og bankene falt som fluer. Plutselig var det dommedag tegnet med blodrøde bokstaver.

Dessverre fulgte mange rådene i media denne sommeren. De kjøpte dermed på topp etter at markedet hadde steget lenge, for så å selge i frykt på vei ned i avgrunnen. Noen klarte å kjøpe seg inn etter at markedet hadde kommet seg, mens andre aldri rørte aksjer igjen.

Det er prisen du betaler for å følge flokken ukritisk.

Gjør derfor dine egne vurderinger og skru sammen en plan for hvordan du skal investere pengene dine, uavhengig av hva andre sier.

4. Du legger for stor vekt på et enkelt holdepunkt

Ankereffekten - Du legger for stor vekt på et enkelt holdepunkt

Det kalles ankereffekten og handler om at du har en tendens til å henge deg opp i visse holdepunkter når du gjør beslutninger.

Si du investerer 100 000 kroner i japanske aksjer i mai 1990.

Den japanske aksjeindeksen NIKKEI 225 stod fem måneder før i 38 915 poeng og er nå ned omtrent 11 prosent. Da må det jo ha vært billig, ikke sant? Det var i hvert fall lett å tro, ettersom japanske selskaper virket uovervinnelige. Dessverre for deg kjøpte du rundt toppen av tidenes boble, og er i dag fortsatt over 30 000 kroner i minus.

Kanskje ville du gjort annerledes om du vurderte verdsettelsen av selskapene, fremfor kun å handle på at markedet var noe ned?

Vel, det er lett å være etterpåklok, som er en tankefelle i seg selv.

5. Du søker informasjon som bekrefter at du har rett

Det kalles bekreftelsesfellen og handler om at du har en tendens til å søke informasjon som beviser at du har gjort en god investering.

Alle liker å føle seg smarte.

Si du valgte å kjøpe Bitcoin for alle pengene dine i desember i fjor. Anbefalingen kom fra en venn. Hun sysler litt med “IT og sånn” på fritiden så du så derfor ikke poenget med å gjøre din egen vurdering.

– Hun vet jo hva hun snakker om!

Kanskje.

Men da fallet startet lette du ivrig etter beviser på at det var en god investering. Det fant du på alskens forum blant likesinnede og “ekspertene” i media, selv om fallet eskalerte. Annen informasjon, som kunne tyde på noe annet, var du derimot ikke så interessert i.

Dummere oppførsel skal du lete lenge etter.

Søk derfor motstridende informasjon for å se om ideene dine holder vann før du kaster pengene dine etter dem. Å ha “rett” og gjøre en god investering er ikke det samme.

6. Du overdriver viktigheten av lett tilgjengelig informasjon

Det kalles tilgjengelighetsfellen og handler om at du har en tendens til å overdrive viktigheten av lett tilgjengelig informasjon når du gjør beslutninger.

– Hvis jeg husker det så må det jo være viktig? I det minste viktigere enn annet jeg ikke husker like godt.

Det er gjerne feil.

Si onkelen din nylig vant stort i Lotto. Da er det lett å overvurdere sjansen for at å kjøpe lodd for alle pengene er grepet som vil sikre deg økonomisk. Hold på slik og du er garantert elendig avkastning på pengene dine.

Ta derfor ikke det første som dukker opp i hodet ditt for god fisk når du står overfor viktige beslutninger. Grav i stedet litt dypere og se hva som er fakta.

7. Du hopper etter fond som gjorde det best i fjor

gamblefellen - Du hopper etter fondene som gjorde det best i fjor

Mange er opptatt av hvilket fond som gjorde det best i fjor, og velger deretter. Det kalles å gå i gambler-fellen.

Glem risikotoleranse og tidshorisont.

– Her er det fjorårets avkastning som teller!

Dessverre blir det fort en kostbar erfaring, da knall avkastning ett år har lite å si for hvordan det blir året etter. I stedet ender du opp med å treffe nye topper med pengene dine etter hvor i syklusen de ulike fondene er når du investerer.

Fortiden er dessverre ingen garanti for hva som vil skje i fremtiden.

Du bør derfor i stedet se på fondets utvikling over flere år, og prøv å forstå hvordan forvalter har skapt avkastningen. Det gir deg et mye bedre beslutningsgrunnlag.

Den største feilen du gjør

Du ser andre investorer gjøre dårlige beslutninger. De hiver seg på og gjør som alle andre, lytter til folk med like meninger og overdriver viktigheten av lett tilgjengelig informasjon. Da er det lett å synes synd på dem og glemme at en selv gjør de samme feilene.

Det er ikke noe å være flau over.

Vi er bare mennesker. Uansett hvor godt vi mener det, er det nesten umulig å ikke gå i noen av tankefellene som ødelegger avkastningen. Det er kanskje ikke hva du vil høre? Men nå er du i hvert fall klar over det og kan ta grep for å minimere skaden.

For å bedre oddsen for god avkastning bør du lage en plan for hvordan du investerer pengene, for så å følge denne. Det er hva suksessfulle investorer gjør for å hindre at følelser ødelegger avkastningen.

Les også: Hva ønsker du å oppnå med pengene dine?

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Stian Strand - 9 aug, 2018

    Hei Lars Tore,

    Du har helt rett her. Det skal selvsagt stå: «..lett å glemme at det kan falle.» Har korrigert det. Topp at du sa fra!

  2. Lars Tore Østtveit - 8 aug, 2018

    «Si aksjemarkedet har steget jevnt og trutt i syv år. Da er det lett å glemme at det ikke kan falle». Kan det ikke falle? Jeg trodde at det var nettopp det som var problemet, altså at det kan falle.