Hva ønsker du å oppnå med pengene dine?

Hva ønsker du å oppnå med pengene dine?

En formue gjør det mulig for deg å leve livet som du ønsker. Samtidig gjelder det å ha en plan for hvordan pengene skal rekke. Gjort rett kan du sikre livsstilen, ikke bare for deg og familien i dag, men også for generasjonene som kommer.

Du har jobbet hardt for pengene dine. Nå er kanskje tiden inne for å realisere drømmer og bruke tid på alt du ikke rakk mens du bygde bedriften. Det kan være å seile jorden rundt, bestige noen fjell eller å tilbringe tid med menneskene du bryr deg om. Og hvorfor ikke? Du har jo pengene.

I hvert fall om du evner å ta vare på formuen din. Putter du pengene i madrassen blir du litt fattigere hvert år. Det samme gjelder på bankkonto. Dermed kan pengene dine fort bli til mer bekymring enn glede. Du bør derfor ha en plan for hvordan formuen din skal rekke.

Penger kan hjelpe deg med å leve livet du ønsker

Etter bedriften ønsker mange å gjøre alt de aldri rakk. Du var gjerne opptatt med å bygge verdier og fokuserte på hva du gjorde best. Formuen du nå har skapt er perfekt for å konstruere livet ditt som du ønsker. Det gjør det mulig å realisere gamle drømmer.

Ulike mennesker har forskjellige prioriteringer i livet

Ulike mennesker har forskjellige prioriteringer i livet

For enkelte er lykken å fortsette med bedriften, men da gjerne i en roligere rolle. Det kan være å trappe ned til styremedlem eller å engasjere seg i andre prosjekter på si. Hva enn du føler tilfredsstiller intellektet ditt best. Andre igjen ønsker å ta foten helt av gasspedalen og gjøre andre ting, som å tilbringe tid med familien.

Penger er jo ikke alt her i livet?

Å tilbringe tid med de en bryr seg om er en luksus. Noen ønsker derfor å skape møteplasser for familien, nå som de har tiden. Det kan være en hytte på fjellet, hvor alle kommer sammen. Andre ønsker kanskje å flytte til tropiske strøk. Hva med surfing på Hawaii for en periode? Eller hva med å samle på fjelltopper eller å seile jorden rundt? For andre igjen handler det om å sette spor etter seg ved å hjelpe andre.

Synd om pengene ikke rekker så langt som du tror

Skatt og inflasjon, du vet prisstigningen på konsumvarer. Kjenn litt på ordene. De spiser nemlig av formuen din. Dermed blir du i praksis litt fattigere hvert eneste år hvis du ikke passer på. Selv en relativt stor formue kan plutselig komme til kort om du ikke har annet å leve av.

Bankkonto er ikke nok til å bevare kjøpekraften

Hvordan 10, 20 og 30 millioner kroner puttet i madrassen, justert for 2 prosent inflasjon og 0,85 prosent formuesskatt årlig taper seg i verdi.

Diagram: Hvordan 10, 20 og 30 millioner kroner i madrassen, justert for 2 prosent inflasjon og 0,85 prosent formuesskatt årlig taper seg i verdi.

Du merker det kanskje ikke umiddelbart, men ettersom årene går svir det godt. Putter du for eksempel pengene i madrassen må du vær klar over at de vil tape seg drastisk i verdi.

Bare se ovenfor.

Heldigvis vil nok de fleste ha pengene på konto i banken fremfor i madrassen. Ikke at det er så mye bedre. Storbankene betaler nemlig rett over null prosent i rente på innskudd om dagen, uavhengig av kundegruppe.

Hva betyr det for deg i praksis?

Å sikre deg og din familie krever planlegging

Selv med pengene på bok kan du forvente å se kjøpekraften forvitre. Skulle du ønske å bruke av renteinntektene vil det gå enda fortere. Du risikerer dermed å måtte avbryte det nye livet og skaffe deg en jobb, eller andre former for inntekt. Da blir det gjerne lite igjen til neste generasjon.

Ha derfor en plan for hvordan du skal opprettholde kjøpekraften på formuen din. Det innebærer å ha pengene andre steder enn i banken. Slik kan du skape livet du ønsker, og kanskje til og med sende stafettpinnen videre til neste generasjon.

Les også: Fond gjør det enklere å få pengene til å rekke

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: