Jobben din påvirker hvordan du bør investere pengene

Jobben din påvirker hvordan du bør investere pengene dine

Du bør spre pengene dine på flere kurver. Det vil blant annet si å ikke investere alt der arbeidsgiveren din tjener pengene sine.

Å putte alle eggene i en kurv er en dårlig idé. Det vil si å investere for “smalt”, som å ha alle pengene i et enkelt bransjefond eller enkeltaksje. Da tar du typisk unødig risiko, og sjansen for å gå på en smell er stor. Samtidig favner rådet bredere enn mange tror.

For hva med jobben din?

Hva hvis selskapet eller bransjen du jobber i går på en smell? Hvordan vil det påvirke inntekten din og porteføljen med sparepengene dine?

Jobben din må med i vurderingen når pengene skal investeres

Plasserer du alle pengene i bransjen du jobber, er du utsatt om jobben ryker som følge av dårlige tider. Det blir som en oljeingeniør som putter alt i oljerelaterte aksjer. Da kan du miste både inntekten og sparepengene. Det er derfor ikke nok å se på tidshorisont og evne til å tåle svingninger når en portefølje skal lages.

La oss se nærmere på hvordan det er risiko i jobben din, og hva det har å si for hvordan du bør investere pengene dine.

Det er risikabelt å satse alt på et kort

Risikabelt å satse alle pengene på et kort

Å putte alle eggene i én kurv er som nevnt en dårlig ide. Jo mer av økonomien din, enten det er sparepenger eller lønnsinntekt, som er avhengig av en enkelt faktor, desto mer utsatt er du for økonomisk ruin. Verst tenkelig er om du mister jobben fordi arbeidsgiver går konkurs, og du har sparepengene investert i selskapets aksjer.

Bare hør hvor galt det kan gå.

Du husker kanskje Enron?

Enron var et veletablert amerikansk energiselskap, som tidlig på 2000-tallet stod for datidens største konkurs. Da selskapet gikk dundas røk ikke bare inntekten til de ansatte, men mange mistet også sparepengene sine, som var investert i selskapets aksjer. Når krisen var et faktum raste aksjeverdiene så raskt at de ansatte ikke hadde en sjanse til å selge seg ut uten store tap.

Det kan ikke skje deg sier du?

Hjemmekjært i olja

Oljenedturen som startet på tampen av 2014 sitter fortsatt friskt i minne. Først falt oljeprisen kraftig, og deretter gikk bedriftenes lønnsomhet og aksjekurser samme veien. Da var det kjipt å være nedbemannet oljeingeniør med pengene i oljerelaterte selskaper. Ikke bare mistet du inntekten, men formuen ble også halvert, om ikke fullstendig utradert.

En ting er å miste jobben, det får du gjerne gjort lite med. Noe annet er å plassere sparepengene slik at du risikerer å miste dem samtidig.

Slik unngår du å miste alt, selv om jobben ryker

En balansert portefølje er løsningen.

Det er en samling fond, som samlet gir god avkastning uten å svinge mer enn du tåler når det stormer på børsene. Tanken er å eie ulike typer investeringer, som ikke svinger for mye i verdi samtidig. Da er du mindre utsatt for smeller i enkeltselskaper, bransjer og geografiske regioner, uavhengig av hvor du tjener pengene dine.

Forstå hvor selskapet du jobber i tjener pengene sine

Veien til en balansert portefølje starter typisk med å vurdere:

  • Hvor mye tåler du å se pengene svinge i verdi?
  • Når skal du bruke pengene?

Men en ting til bør også med:

  • Hvor tjener selskapet du jobber i pengene sine?

Det har noe å si for hvordan pengene dine bør investeres. I hvert fall sier det mye om hva du ikke bør eie for mye av. Selskapet hvor du jobber tjener jo gjerne pengene sine et sted. Da bør du være forsiktig med å putte for mye av pengene dine her.

Et eksempel.

Si du jobber som eiendomsmegler i en eiendomsmeglerkjede.

Pengene til selskapet du er ansatt i kommer da gjerne fra kjøp av salg av boliger. Da bør du være forsiktig med å investere for mye av pengene i selskaper som er avhengig av et godt boligmarked. I så fall risikerer du ikke bare å miste inntekten din når bransjen sliter, men også miste mye av sparepengene dine.

Det er dumt å ta unødig risiko. Sørg derfor for å ha en portefølje tilpasset deg, som investerer på tvers av bransjer og geografi. Da øker du sjansen for å oppnå hva du ønsker med pengene dine.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: