Børsfall - en fin mulighet til å føle på risikoen du tar med pengene dine

Børsfall – en fin mulighet til å føle på risikoen du tar med pengene dine

Satt du kaffen i halsen under siste børsfall? Da kan du ha tatt for høy risiko med pengene dine. Løsningen er å stokke om porteføljen og ta en større andel rentefond inn i varmen.

Børsene var ned her om dagen. Fikk du med deg det? Hvis du allerede har en balansert portefølje, så var det nok ikke noe problem. Da har du jo en samling fond som samlet gir god avkastning uten å svinge mer enn hva du er komfortabel med. Hvis du derimot satte kaffen i halsen av svingningene er sjansen stor for at du tar for høy risiko med pengene dine.

Børsene vil fra tid til annen svinge voldsomt

Da gjelder det å være forberedt. Det gjør du ved å eie en portefølje som ikke svinger mer i verdi enn hva du tåler uten å gjøre noe dumt, som å selge på bunn i panikk. Ha det på plass og du er godt skodd for å håndtere ruskete perioder på børsene. Selg i panikk og du vil slite med å kjøpe deg inn i igjen. Resultatet er gjerne at du står igjen på perrongen når markedet igjen stiger.

Les også: Alt du som investor trenger å vite om fond

Bruk fallet til å vurdere risikoen du tar med pengene dine

Når børsene faller er det for sent å gjøre noe. Det er på gode dager du legger grunnlaget for å håndtere de dårlige. Hvis du tar for høy risiko med pengene dine, rekker du ikke å ta ned risikoen før det er for sent, og pengene har falt i verdi. Sørg derfor for å ha en portefølje som du er komfortabel med å eie, også når det svinger på børsene.

Slik finner du ut om du tar for høy risiko

Kjenn litt på det.

Hvordan føltes det siste børsfallet?

Hvis du synes svingningene i porteføljen var for store, har du tatt for høy risiko. Fallet du så i februar var nemlig bare en dump i veien sammenlignet med hva du kan forvente i løpet av din karriere som investor. For eksempel falt Oslo Børs nesten 60 prosent fra juni til november 2008.

Si du hadde 1 million kroner investert der i denne perioden. Da ville du sett millionen din midlertidig redusere til omtrent 400 000 kroner.

Hva ville du gjort om du så pengene dine falle like mye som i juni 2008?

A. Solgt alle fondene mine
B. Solgt en del av fondene mine
C. Sittet rolig, og ikke solgt noe
D. Kjøpt mer

Om du svarer alternativ A eller B har du nok en for høy andel aksjefond i porteføljen din. En del aksjefond er viktig for å sikre god avkastning på pengene, men alt med måte. Som langsiktig investor må du være investert lenge for å oppnå best mulige resultater. Og da kan du ikke risikere å hoppe av i panikk underveis. Slikt blir gjerne katastrofalt for avkastningen din.

Diagram: Utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) fra toppen i juni 2008 og frem til februar 2018 (kilde. Oslo Børs).

Utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) fra toppen i juni 2008 og frem til februar 2018 (kilde. Oslo Børs)

Børsene henter seg raskere inn etter fall enn du tror

Etter fallet på nesten 60 prosent fra juni til november 2008, tok det Oslo Børs rundt 4 år å vende tilbake til nye rekorder. Bare se diagrammet ovenfor. Det er likevel ingen trøst for de som solgte i panikk under fallet, uten å komme inn igjen. De som derimot holdt hodet kaldt gjennom krisen, ble belønnet med en vanvittig oppgang på børsene i årene som fulgte, og frem til i dag.

Velg en kombinasjon aksje- og rentefond du kan leve med

Utviklingen i tre porteføljer med ulik fordeling av aksjer (MSCI World) og renter (STX4) fra børsfallet i 2008 og frem til september 2014. 75 prosent aksjer og 25 prosent renter vises i grønn linje, 50 prosent aksjer og 50 prosent renter i mørk grå, og 25 prosent aksjer og 75 prosent renter lys grå linje.

Diagram: Utviklingen i tre porteføljer med ulik fordeling av aksjer (MSCI World) og renter (STX4) fra børsfallet i 2008 og frem til september 2014. 75 prosent aksjer og 25 prosent renter vises i grønn linje, 50 prosent aksjer og 50 prosent renter i mørk grå, og 25 prosent aksjer og 75 prosent renter lys grå linje.

Jo mer aksjefond du eier, desto større svingninger og høyere avkastning kan du forvente. Du kan imidlertid redusere svingningene på pengene dine ved å øke andelen rentefond. Bare husk at det går utover hvor mye du kan forvente å se pengene vokse. Målet er å ende opp med en fordeling som du er komfortabel med, uavhengig av klimaet på børsene.

En kombinasjon av aksje- og rentefond er best for de fleste

For de fleste vil en kombinasjon av både aksje- og rentefond være best. Statens pensjonsfond utland, som investerer for fremtidige generasjoner, har ikke en tredjedel av pengene i rentepapirer uten grunn. Se figuren ovenfor. Her ser du hvordan ulike kombinasjoner av aksjer og renter ville svingt under Finanskrisen i 2008-09. Merk hvordan kombinasjonene med høy aksjeandel i forhold til renter svinger betydelig mer enn de med lav.

Så føl litt på siste børsfall. Hvis du synes det var skummelt å se pengene dine falle såpass i verdi, bør du øke andelen rentefond. Selv med en del rentefond i porteføljen, vil du typisk sikre kjøpekraften til pengene og mer.

Ps: Du kan alltids droppe enkeltfond og gjøre det enkelt med et kombinasjonsfond. Her kan du se hvilket kombinasjonsfond som passer deg og din situasjon best.

Bli med 17 277 andre og få ferske innlegg fra bloggen på epost. Du kan melde deg av når du vil.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Skriv en kommentar:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *