Største børsfall på Oslo Børs siden 1987 – hva bør jeg gjøre nå?

Virussykdommen Covid-19 sprer frykt i aksjemarkedet og OPEC roter det til med tilbudet av olje. Her forklarer vi årsakene til børsfallet og hvordan du bør forholde deg.

Hovedindeksen var på det meste ned over 12 prosent mandag 9.mars. Flere dro paralleller til det store børsfallet i 1987, eller “Black Monday”, hvor det amerikanske aksjemarkedet falt over 20 prosent på en dag. Et større børsfall har man ikke sett siden Finanskrisen, forklarer Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i ODIN.

– Børsfallet kan forklares med at man er usikker på hvilke konsekvenser det pågående utbruddet av pandemien Covid-19, vil få for økonomien. Dermed har også oljeprisen kommet under press, ettersom behovet for olje reduseres av epidemien. OPEC og Russland forsøkte å balansere tilbudet for å møte lavere etterspørsel. Men de ble ikke enige, og det endte i et stort fall i både oljeprisen og i aksjemarkedene, forteller Martin.

Aksjemarkedet var klar for en korreksjon

Børsuroen du har sett de siste ukene har på mange måter vært forventet.

– 2019 ble et år med solid avkastning i det globale aksjemarkedet. Etter festen fremsto kanskje flere markeder som relativt høyt priset, og det var ikke utenkelig at vi skulle få en korreksjon i ettertid. Den massive spredningen av det nye koronarviruset ble en utløser for børsfallet flere hadde ventet på, men som de ikke ante når ville komme, sier Martin.

Selskaper på tvers av de fleste bransjer, alt fra energi til transport, ble rammet.

– Jeg ble overrasket over hvor raskt fallet skjedde, og hvor bredt det rammet. Det er derfor lov å bekymre seg nå som Hovedindeksen på Oslo Børs er tilbake til samme nivå som sommeren 2017. Men det betyr også at forvalterne våre kan kjøpe mer av favoritt-selskapene sine til fondene, til en betydelig rabatt, sammenlignet med årets start.

Hva bør du gjøre når børsen faller?

Dette er en mulighet for den som greier å tenke rasjonelt.

– Hvis du er en av de som har sittet utenfor aksjemarkedet siden 2017 – og kanskje gremmet deg over at du gikk glipp av de siste 2,5 års verdiskaping – har du nå en mulighet. Jeg vet det kan føles feil, men større børsfall som nå, er vanligvis en kjøpsmulighet. Historien viser i hvert fall at aksjemarkedet stiger til nye høyder etter børsfall, selv om det kan ta litt tid, forklarer Martin.

Her kan du lese mer om hvorfor det er lurt å kjøpe fond når børsene faller.

Hold deg til planen

Hvis du du har en plan og en portefølje, en samling fond, tilpasset deg og din situasjon, så gjelder det å holde seg til dette, uansett hva som skjer i aksjemarkedet.

– Rådet mitt er at du bør spare i fond så mye og lenge du kan, og ikke la svingningene du opplever på børsen skremme deg. Er du skikkelig redd kan det hende du har for høy risiko i porteføljen din, og du bør i så fall ta en prat med rådgiveren din. For svingninger, som du ser om dagen, er en naturlig del av det å være investert i aksjemarkedet. Det er derfor så viktig å eie fond som du kan leve med, i gode så vel som urolige tider på børsen.

Hvis du ikke skal pensjonere deg før om 7-10 år, eller du sparer langsiktig i fond til barna, har du vanligvis ingen grunn til å avvike fra planen din.

– Det samme gjelder for deg som nylig har gjort en større investering i fond, og nå er bekymret. Jeg skjønner at du kan være bekymret. Men i urolige tider som nå gjelder det å heve blikket, og se forbi uroen og innse at aksjemarkedet på et punkt vil komme tilbake. Skal du gjøre noe, så er det å benytte denne muligheten til å kjøpe mer aksjefond.

Her kan du lese om vanlige feil investorer gjør som ødelegger avkastningen.

Automatiser fondskjøpene dine

Bygg automatisering inn i planen din. Det gjør du enkelt ved å opprette en eller flere spareavtaler i det fondet eller fondene du eier.

– En spareavtale gjør det enklere for deg å investere mye penger, men det øker også sjansen for å gjøre gode kjøpsbeslutninger, og spesielt under børsfall. Da slipper du nemlig å kaste bort tid og krefter i forsøket på å finne best mulig tidspunkt for å kjøpe flere fondsandeler. Uten en spareavtale er sjansen stor for at du ender opp med dårligere avkastning, ettersom det er vanskelig å time fondskjøpene selv.

Her kan du lese hvorfor du også bør vurdere å inflasjonsjustere spareavtalen din.

Rebalansere

Fallet i aksjemarkedet den siste tiden kan ha ført andelen hvert av fondene i porteføljen din utgjør vekk fra hva du på forhånd har bestemt.

– Du står dermed i fare for at fondene dine, altså porteføljen din, nå har en annen risikoprofil enn for bare noen uker siden. Det gjelder spesielt hvis du har sittet med både aksje- og rentefond. Da er det tid for å rebalansere, som vil at at du bringer andelen hvert enkelt fond utgjør av porteføljen tilbake til hva du har bestemt. Slik tvinger du deg selv til å kjøpe mer av det som har falt mest, og da får avkastningen din en skikkelig boost når det snur, sier Martin.

Du kan rebalansere porteføljen din på to måter:

  • Selg unna det som har steget for å kjøpe mer av det som har falt/ligger etter
  • Eller kjøp deg opp i det som har falt/ligger etter med nye penger

Her kan du lese mer om hvordan du rebalanserer porteføljen din.

Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet med utvalgte kriser markert fra 1970 og frem til i dag.

Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet(MSCI World) med utvalgte kriser markert fra 1970 og frem til i dag (kilde: Bloomberg).

Hva med fondene?

Fondene vi har i ODIN sto seg godt gjennom børsfallet 9. mars.

– Mens de toneangivende aksjeindeksene i Europa og USA falt mellom 5-8 prosent, prosent, falt ikke vårt anbefalte aksjefond, ODIN Aksje, mer enn ca 3,5 prosent. Kombinasjonsfondene som også inneholder en renteandel falt dermed mindre, avhengig av fordelingen mellom aksje- og rentefond i det enkelte fond. Det betyr at fokuset vårt på kvalitetsselskaper med store konkurransefortrinn og lite gjeld, står seg godt i perioder hvor aksjemarkedet er ekstra utfordrende, forteller Martin.

Lite berørt av prisfallet på olje

Fondene ble i liten grad berørt av fallet i oljeprisen, som slo hardt ut på selskapene innen oljenæringen.

– I aksjefondene ODIN Global, ODIN USA, ODIN Emerging Markets, ODIN Sverige, ODIN Eiendom og ODIN Small Cap, har vi ekskludert fossile brennstoffer fra fondenes investeringsunivers. I tillegg har vi lite selskaper som har deler av inntjeningen sin herfra i de resterende fondene, når vi sammenligner med konkurrentene. Andre utsatte bransjer, som fly og turisme, har vi ikke noe av i fondene våre.

På et punkt er det tilbake til normalen

Det er vanskelig å vite hvordan aksje- og rentemarkedet vil utvikle seg fremover, og vi har ikke noen bedre forutsetninger til å spå slikt enn andre.

– Vi tror det nok vil ta en stund før børsene igjen når nye høyder – det betyr ikke at du skal selge, så lenge du skal sitte investert en stund, tvert i mot. Som vanlig benytter forvalterne våre slike børsfall til å kjøpe mer av de gode selskapene de allerede eier, men også nye selskaper som før fallet var for dyre. Dette pleier vi å gjøre, og under korreksjonen på tampen av 2018, la det grunnlaget for den solide avkastningen du så i 2019, sier Martin.

Vår oppfatning av denne krisen du nå ser, er at vi vil kunne se tilbake på børsuroen forårsaket av det nye koronaviruset, som en kjøpsmulighet. I mellomtiden: Husk å vaske hendene dine, ta vare på de som er utsatt og følg rådene fra Folkehelseinstituttet.

Gjør som 9 000+ andre og abonner på ODIN-bloggen. Da går du ikke glipp av et eneste innlegg og det er 100% gratis.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Roger Huijsmans - 20 mar, 2020

    Har vært nervøs om jeg burde gjøre noe nå men har valgt å fortsette. Blir veldig kostbart å slutte nå i hvertfall. Og det du har skrevet hjalp meg med å holde sparingen fremover