Hvorfor du trenger en spareavtale

En spareavtale i fond går av seg selv uten at du trenger å løfte en finger. Er det ikke flott? Samtidig kan det bli mye penger av det.

Settes noe i system blir det gjerne effektivt. Det er en smart måte å organisere noe på. Vi ser det på arbeidsplassen, i idrettsverden og i all mulig teknologi.

Hvorfor ikke gjøre det samme med fondssparingen?

Sparing kan gjøres på mange måter

Du kan kjøpe og selge aksjer selv. Bare sørg for å handle til riktig pris og til riktig tid. Enkelt tenker du kanskje? Vel, det krever forståelse, kunnskap og ikke minst tid – for ikke å nevne en del flaks for å lykkes. Jeg tipper du har andre ting du ønsker å bruke tiden din på.

Eiendomsbaronen og eiendomsbaronessen

Alle snakker om eiendom som rene gullgruven. I euforien kan man nesten tro at leieinntekter er som å plukke penger fra gaten. Men er det slik? Sannsynligvis må du ta opp lån for å kjøpe en utleieleilighet, og der begynner utfordringene.

Jeg nevner i fleng:

• Du må selvsagt betjene lånet
• Betale forsikring på eiendommen
• Finne leietakere som betaler for seg, samt oppfører seg noenlunde normalt
• Skatt på leieinntektene
• Eiendomsskatt
• Joda, det kan skje: Krakk eller langvarige fall i boligmarkedet
• I tillegg til din tid på å administrere alt dette

Ønsker du virkelig å ta stilling til alt dette?

Trygghet trumfer alt – eller…

Kanskje like greit å sette pengene i banken i ly av statens garantier. Men er det egentlig så lurt? For penger som skal stå i kort tid, så absolutt. For langsiktig sparing derimot er det direkte ulønnsomt. Renten på sparekonto er så lav at inflasjon og skatt spiser opp avkastningen. Dermed taper du penger for hvert år som går.

Heldigvis finnes det bedre alternativ

Jeg snakker selvfølgelig om spareavtale i aksjefond. Det er sparing satt i system. Du utsetter både forbruket og skatten på pengene du sparer. Spareavtalen plukker fondsandeler den samme datoen hver måned, i dårlige tider så vel som i gode. Da slipper du å kjøpe kun når prisen er høy.

Du liker kanskje ikke at markedet svinger?

aksjemarkedet svinger - hvorfor ikke utnytte det med en spareavtale?

Med en spareavtale bruker du det til din fordel.

Når markedene faller, så faller også aksjekursene. Da kjøper våre forvaltere selskaper som de inntil da har ment har vært for dyre, og mer av selskapene de har fra før. Dette bidrar til god avkastning når aksjekursene igjen tikker oppover.

Hvis du tror sparing i aksjefond er risikosport, så se det slik: Med en spareavtale reduserer du risikoen ved å spre kjøpene over tid, i stedet for å finne det «riktige tidspunktet» – eller nålen i høystakken som jeg liker å kalle det.

Tenk at du handler på salg

Alle liker å handle på salg.

Kanskje ikke rart, da du får varen til redusert pris. Det samme gjelder når du handler fondsandeler i et fallende marked. Da får du fondsandeler til lavere pris. Disse vil du tjene ekstra godt på den dag aksjemarkedene igjen stiger. Så når markedene faller og tabloidene flommer av blodrøde tall, da kan du være glad for at du har en spareavtale.

Hvor mye kan det bli ut av en spareavtale?

Avkastningskalkulator - spareavtale på kr 2 000 i måneden i aksjefond

Du trenger ikke mye penger for å starte en spareavtale. Sparer du for eksempel 2 000 kroner hver måned i 20 år, så kan resultatet fort bli over én million kroner – gitt at avkastningen holder seg på 7,5 prosent gjennomsnittlig årlig. Bare se i diagrammet ovenfor. Det er altså ikke nødvendig med enorme beløp for å tjene store penger.

Se selv i avkastningskalkulatoren vår her.

La kraften i rentes rente-effekten være med deg

Ingrediensen som gjør langsiktig sparing i aksjefond så attraktivt er rentes rente-effekten. Det er hva som skjer når rentene begynner å tjene renter, eller når du får avkastning på avkastningen. Det er belønningen til deg som sparer langsiktig i aksjefond, og hva som gjør at små beløp kan vokse seg så store.

Så hvorfor opprette en spareavtale i aksjefond?

Fordi andre former for sparing er tidkrevende og komplisert. Og banksparing? Vel, det gir ikke noe særlig avkastning. Sparing i fond derimot er enkelt, trygt og det kan bli mye penger av det.

Så ta på deg de lange brillene. Det viktigste er nemlig å komme i gang.

PS. Og for deg som lurer: Selvfølgelig kan du ha spareavtale på aksjesparekontoen din hos ODIN.

Du bestemmer selv intervall og sum på spareavtalen. Du starter en spareavtale ved å logge deg inn i ODIN Online og trykke på fanen «kjøp».

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: