I perioder gir aksjemarkedet deg null avkastning, og drømmen om god langsiktig avkastning kan føles fjern. Men for den tålmodige er det muligheter, hvis du gjør disse tingene.
Å investere i aksjefond er til tider like spennende som å se maling tørke. Slik kan det føles om dagen, hvor Hovedindeksen på Oslo Børs er lavere enn hva den var for rundt ett år siden. Det kan få det mest tålmodige muskelfiberet i deg til å gå på veggen.
Men hvor vanlig er slike “tørkeperioder” på børsen?
Det kjipe svaret er at det faktisk er ganske vanlig, både på Oslo Børs og i det globale aksjemarkedet. Tørkeperioder har kommet og gått, og i noen tilfeller har de vart i flere år. For tenk. Aksjemarkedet blåser i hvilken avkastning du trenger for å sikre pensjonstilværelsen, eller det feriehuset du ønsker deg i syden med stor S.
Det er viktig å notere seg.
Periodene hvor børsen ga null avkastning
Det norske aksjemarkedet har vært lavere enn det var tolv måneder tidligere rundt halvparten av tiden de siste 36 årene. Hva du opplever i dag er altså ikke noe nytt fenomen.
Opp til 6 år med null avkastning siden 1983
Hvor lenge det tar før børsen henter seg inn igjen er vanskelig å si.
Men nedenfor ser du de lengste periodene hvor Oslo Børs har gitt null avkastning. Det vil si hvor lang tid det gikk fra en topp ble nådd til børsen igjen var tilbake på samme nivå.
Figur: Her ser du lengden på perioder over tolv måneder målt i antall år hvor Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) har gitt 0 prosent avkastning siden 1983 og frem til 2019 (kilde: Oslo Børs).
Den lengste tørkeperioden var fra juli 2007 under Finanskrisen og frem til oktober 2013. Hvis du investerte 100 000 kroner i et aksjefond som følger Hovedindeksen på Oslo Børs ville du først vært tilbake i null seks år senere. Og det kun hvis du hadde nerver til å sitte investert gjennom det store børsfallet, hvor pengene dine mer enn halverte seg.
I tillegg tok det en stund før du oppnådde grei avkastning på pengene. Hele elleve år skulle det ta før du oppnådde 5 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning. Da ville fondsinvesteringen din ha vokst fra 100 000 kroner til 171 000 kroner. Det er jo en hyggelig sum, men noe mindre enn hva du vanligvis kan forvente fra aksjemarkedet på sikt.
Det er derfor viktig at du har en fleksibel plan for pengene dine.
På en annen side ville pengene dine vokst like mye på knapt ett og et halvt år om du greide kunststykket å investere rundt bunnen av børsfallet i 2009. Det er selvsagt vanskelig å treffe en bunn. Men det er faktisk hva du ville gjort (med deler av pengene) hvis du hadde en spareavtale, hvor du spredde fondskjøpene dine over tid.
Ikke bedre i det globale aksjemarkedet
Figur: Her ser du lengden på tre perioder målt i antall år hvor det globale aksjemakedet (MSCI World) har gitt 0 prosent avkastning (kilde: Bloomberg).
Den lengste perioden med null avkastning i det globale aksjemarkedet, det vil si utviklede land som Tyskland og så videre, varte fra september 2000 til oktober 2013. Det er hele tretten år fra du investerte pengene dine til du igjen var tilbake der du startet.
I mellomtiden var du godt i minus.
Heldigvis kan du gjøre visse ting om du skulle være uheldig og treffe en lengre periode med null avkastning på børsen.
Slik håndterer du perioder med null avkastning
Det starter med å lage en portefølje, altså en samling fond, som er tilpasset deg og din situasjon. Hvis du ikke har en allerede kan du lese mer om porteføljebygging her. Når det er på plass kan du faktisk gjøre grep som på sikt vil øke avkastningen din.
Det handler om planlegging og en dæsj tålmodighet.
Kjøp flere fondsandeler når børsen faller
Du kan være opportunistisk og ha litt penger i bakhånd, enten på bankkonto eller i et rentefond med lav risiko. Når du kjøper fondsandeler mens børsen faller får du fondsandeler til en rimeligere penge enn før, og du korter ned tiden det vil ta å hente igjen den tapte avkastningen.
Da får du nemlig en skikkelig boost når børsen igjen snur opp!
Si du investerer 100 000 kroner i aksjefond og aksjemarkedet faller slik at fondsandelene dine er verdt 50 000 kroner. Etter en stund snur markedet og etter tre år er verdien av fondsandelene opp 100 prosent og du har igjen 100 000 kroner i aksjefond.
Hvis du nå skulle klare å kjøpe ekstra fondsandeler for 50 000 kroner på bunnen av børsfallet, vil du ha fondsandeler for 50 000 kroner ekstra som øker i verdi med børsoppgangen. Etter gjeninnhentingen vil du da ha 200 000 kroner, altså 100 000 kroner, fremfor kun å være tilbake i null.
Merk, ingen treffer dette perfekt, Men så lenge du kjøper fondsandeler i et fallende aksjemarked, vil du få mer ut av børsoppgangen som vanligvis følger.
Tenk litt på det.
Den andre måten handler om tålmodighet
“Vær tålmodig” er det beste rådet ingen ønsker å høre. Det blir som når legen sier du bør spise mer grønnsaker og begynne å jogge. Du vet at det stemmer, men det gjør det ikke enklere å akseptere og gjennomføre i praksis.
Lange perioder med null avkastning, som i 2007 – 2013, tidlig 2000-tallet og 90-tallet, endte i kraftig børsoppgang. Det er ikke tilfeldig. For når du investerer i aksjemarkedet er sammenhengen mellom det å lide i dag og det å høste store gevinster i morgen sterk. Det vil si at børsene har en tendens til å stige kraftig etter lengre perioder med null avkastning.
Det er greit å vite når du føler du knapt trår vannet med fondsinvesteringen din.
For å oppsummere: Aksjemarkedet kan gi dårlig avkastning i perioder. Det kan du utnytte ved å kjøpe flere fondsandeler når børsen faller. I verste fall kan du minne deg på at tørkeperioder ofte etterfølges av kraftig børsoppgang.
Les også: Slik investerer du større beløp i aksjemarkedet når høydeskrekken rår.
Hei Ingunn,
Utfordrende å si uten informasjon om porteføljen din, deg og din situasjon – men ikke gi ut dette her.
Uansett, å kjøpe ekstra fondsandeler når aksjemarkedet rusker blir sjelden feil.
Hvis du samtidig har en samling fond, altså en portefølje, er det også en god plan å kjøpe seg opp i fondene som har falt mest – som du nå virker å ha gjort. Da opprettholder du jo balansen de ulike fondene i mellom, og dermed risikonivået.
Lykke til med fondssparingen! 🙂
Har jeg gjort det riktig nå da? Jeg sparer i 3 forskjellige fond…. det enne fondet er avkastningen på – 4,30% i det fondet har jeg kjøpt mer aksjer i en det som er satt opp i min faste sparing. Nå er ikke jeg en stor sparer, men har kjørt inn ekstra beløp di siste par månedene