Børsfall er ikke så skummelt som alle tror

Børsfall er ikke så skummelt som alle skal ha det til

Børsfall er oppskriften på panikk og dårlig avkastning. Her forklarer vi hvordan du ved å heve blikket litt kan øke sjansen din for å komme helskinnet gjennom.

Børsen svinger godt om dagen. Jeg tipper du har lagt merke til det? Vanskelig å unngå ettersom du får røde avkastningstall i fleisen så fort du åpner en nettleser, eller en god gammeldags papiravis for den saks skyld.

Slikt kan stresse investorer, og det skjønner jeg godt.

For børsfall er dramatisk. Men hvis du løfter blikket og ser utviklingen over tid, så ser du at dette ikke er noe nytt.

Hvis du ikke greier det, kan aksjemarkedet oppfattes som et langt mer risikabelt sted for pengene dine, enn hva det faktisk er. Slike misoppfatninger leder lett til kortsiktighet og dårlige valg, som over tid vil koste deg dyrt.

Husk derfor å puste med magen når det blinker rødt på børsen.

Så skal jeg vise deg hvorfor børsfall ikke er så farlig, om du enda har en stund igjen til du skal begynne å bruke av fondsinvesteringen din.

Er egentlig børsfall så farlig?

Børsfall ligger i aksjemarkedets natur og Oslo Børs kan til tider svinge mye. Det er ingen hemmelighet, og et fall på to prosent i ny og ne er ikke uvanlig.

Likevel er det lett å bli bekymret og følge ekstra godt med på fondene sine.

Bare se her.

Dramatisk fra en dag til den neste

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra 4 november 2008 til 7 november 2008

Figur: Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra 4 november 2008 til 7 november 2008 (kilde: Oslo Børs).

Det store børsfallet under Finanskrisen i 2008/09 var ille, og ikke i nærheten av “krusningene” vi ser i aksjemarkedet i dag.

I figuren over ser du ett av de mange mini-krakkene som skjedde på den tiden. For eksempel falt Hovedindeksen på Oslo Børs hele 9,95 prosent fra 5 november til 6 november i 2008.

Hvis du satt investert med 100 000 kroner i et aksjefond som fulgte denne utviklingen, så var du ned hele 9 950 kroner fra den ene dagen til den neste.

Da er det lett og miste fokus på hvorfor du investerer i fond, og kapitulere til følelsene som skriker “SELG”.

Men hvordan ser det ut hvis vi hever blikket og zoomer litt ut?

Fortsatt dramatisk på noen måneders sikt

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs under børsfallet under Finanskrisen fra 29 august 2008 til 25 november 2008. Børsfallet fra forrige avsnitt er uthevet med turkis sirkel

Figur: Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs under børsfallet under Finanskrisen fra 29 august 2008 til 25 november 2008. Børsfallet fra forrige avsnitt er uthevet med turkis sirkel (kilde: Oslo Børs).

Det ser ikke så mye bedre ut når vi zoomer ut to-tre måneder heller.

Fra 29 august 2008 til 25 november falt Hovedindeksen på Oslo Børs fra 425,73 poeng til 209,66 poeng. Det vil si at om du satt investert her i denne perioden så ville du mer enn halvert pengene dine, og det i løpet av knappe tre måneder.

Slikt kan skje i aksjemarkedet, så det gjelder å være forberedt.

Faktisk har børsen gitt null avkastning i perioder på opp til flere år. Det er altså ikke uten grunn at vi anbefaler deg å ha rundt syv år igjen til du skal bruke pengene når du investerer i fond som består av bare aksjer.

På den lyse siden etterfølges store børsfall vanligvis av kraftig børsoppgang. Da ser det kanskje ikke så ille ut når jeg zoomer enda lenger ut på historikken?

Super avkastning når du ser utviklingen over flere år

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra 1 januar 1989 til 30 juli 2019. Børsfallet under Finanskrisen i 2008/09 er markert med turkis sirkel

Figur: Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra 1 januar 1989 til 30 juli 2019. Børsfallet under Finanskrisen i 2008/09 er markert med turkis sirkel (kilde: Oslo Børs).

Når vi hever blikket og ser utviklingen på børsen over de siste tredve årene, så ser du børsfallet under Finanskrisen i 2008/09 mer som en hump i veien.

Siden da har Hovedindeksen på Oslo Børs satt flere topper, selv om det tok noen år. Den ferskeste var i september 2018. Da nådde børsen hele 946,43 poeng. Altså nesten en dobling siden toppen før børsfallet under Finanskrisen!

Børsfall er altså ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for hvis du er av den langsiktige sorten og har en stund igjen av investeringsperioden.

Men det krever at du har en portefølje, altså en samling fond, som er tilpasset:

  • hvor lenge det er til du skal bruke av pengene
  • hvor store svingninger du kan leve med underveis
  • hvilket krav du har til avkastning

Hvis ikke kan det gå deg riktig så ille.

Ikke la børsfall lure deg til å bli kortsiktig

Oslo Børs er opp mer enn 1 av 2 dager (siden 1983 og frem til juli 2019). Men hvis du sjekker fondene dine ofte under et børsfall vil det ikke føles slik. For jo oftere du sjekker avkastningen, desto større blir sjansen for å se negative dager.

Disse dagene brenner seg så fast på netthinnen som vonde minner.

Problemet er at det skaper en illusjon om at aksjemarkedet er mer risikabelt enn hva det egentlig er. Dermed øker også sjansen for at du blir kortsiktig og gjør dyre feil, selv om du investerer for de neste ti årene.

Blemmen som ødelegger avkastningen

En vanlig feil er å få panikk og selge under børsfallet. Men når du først har solgt deg ut av aksjemarkedet er det ikke lett å kjøpe seg inn igjen.

– For tenk, det skal jo falle enda mer!

Dermed er det fort å stå igjen på sidelinjen i det børsen igjen snur opp, overbevist om at; nei, dette kommer garantert snart til å falle videre.

Men store børsfall etterfølges jo ofte av kraftig børsoppgang. Som vi så i 1992, 2003 og 2009, kan børsfall snu til børsoppgang raskere enn du rekker å trykke “KJØP”. I så fall går du glipp av gjeninnhentingen (og avkastningen) som følger.

Det vil i så fall gruse den langsiktige avkastningen din.

Så husk at børsfall egentlig ikke er så farlig så lenge du er forberedt. Skal du gjøre noe når det faller, så er det å kjøpe mer. I det minste, hold deg i ro og stå løpet ut. Klarer du det er du godt på vei til å nå de målene du måtte ha for pengene dine.

Les også: 5 ting du kan gjøre i dag hvis du bekymrer deg for børsfall

Gjør som 9 000+ andre og abonner på ODIN-bloggen. Da går du ikke glipp av et eneste innlegg og det er 100% gratis.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Stian Strand - 20 aug, 2019

    Hei Monica,

    Takk for bra innspill 🙂 Alltid hyggelig å høre hva dere lesere ønsker å høre mer om.

    Legger det inn i publiseringsplanen her.

    Ps: Hvis det er flere der ute som har ønsker til hva vi skal skrive om er det bare å gi lyd, så skal vi se hva vi får til!

  2. Monica - 19 aug, 2019

    Kan dere ikke skrive litt om hvorfor det lønner seg og kjøpe mer aksjefond i nedgangstider. Vise på en graf hvor mange flere andeler man får.

    Mvh Monica