Kule tanter og onkler gir fond i gave til konfirmasjon

Kule tanter og onkler gir fond i gave til konfirmasjonen også!

Enkelte personer kan synes du er kjip som gir fond i gave til konfirmasjonen. Men hør ikke på dem, for det er faktisk den beste gaven du kan gi.

Fond er den perfekte gaven å gi til konfirmanten. Ikke bare for deg som vil gjøre det enkelt, men også for deg som tenker på fremtiden for dine kjære. En ting er sikkert, ting vil også koste penger i fremtiden. For den som står som konfirmant, enten borgerlig eller kristelig, er det garantert. En bolig skal en dag kjøpes, en utdannelse skal betales og et liv skal leves.

Det blir langt fra gratis!

Å gi fysiske gaver kan bringe glede, men mister vanligvis glansen etter noen uker. Fond derimot er så mye mer. For eksempel kan du med en gave i fond bidra til å realisere drømmer. Det viser også at du bryr deg og hjelper med å legge grunnlaget for gode økonomiske vaner. Alt som bidrar til å holde de unge unna luksusfellen er en bra gave.

Her kan du gi ODIN-fond i gave til konfirmanten.

Hva hvis du ga niesen din kun fond i gave?

Penger kan vokse seg store i fond.

Si du ga niesen din fond i gave, fra hun ble født og til hun fyller 20 år. Det vil si dåp eller navnedag, alle bursdager, julegaver og til konfirmasjonen. Dåps- og konfirmasjonsgaver er engangshendelser, mens jule- og bursdagsgaver gis hvert år.

Først er det dåp.

Da gir du 1 000 kroner i aksjefond. Aksjefond er rett her fordi pengene skal stå lenge. Niesen din vil uansett ikke merke svingningene underveis. Dermed blir målet å få pengene til å vokse så mye som mulig, rundt 7 prosent gjennomsnittlig årlig, uten andre hensyn.

Noen måneder etter dåpen feirer dere den første julaften.

Da gir du 1 000 kroner i aksjefond. Året etter er det 1-års dag. Hurra! Du gir igjen 1 000 kroner i aksjefond, og slik holder du på frem til hun fyller 20 år. Unntaket er konfirmasjonen, hvor du drar på og gir 2 000 kroner, i tillegg til den årlige jule- og bursdagsgaven.

Gavene i fond vokste til rundt vanvittige 90 000 kroner!

Hvordan en dåpsgave på 1 000 kroner med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 2 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse seg store i aksjefond over tid.

Diagram: Hvordan en dåpsgave på 1 000 kroner med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 2 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse seg store i aksjefond over tid.

Du har gitt til sammen 40 000 kroner i dagens pengeverdi, og niesen din endte ved fylte 20 år opp med omtrent 88 000 kroner. Ikke verst for en såpass “kjip” gave!

Samtidig var du smart og valgte å inflasjonsjustere gavebeløpene underveis. Det er et eget valg i ODIN Online, som er løsningen vår for fondshandel. Da økes gavebeløpet med 2,5 prosent årlig, så det holder tritt med prisstigningen i samfunnet ellers.

La pengene stå lenger, og det blir det enda mer penger

Si du greier å lære niesen din verdien av å investere langsiktig, og pengene blir stående i ytterligere ti år, frem til hun fyller 30 år. Da kan beløpet ha vokst til rundt 170 000 kroner, som kan være et pent bidrag til boligkjøp eller utdannelse.

Her kan du se hvordan ulike beløp kan vokse i fond over tid.

Hva hvis du fikk med hele slekta på å gi fond i gave?

La oss ta det enda lengre.

Si du konspirerte med resten slekta, og at dere ga fondsandeler for alt dere ellers ville gitt i form av penger. En vanlig familie er gjerne to foreldre, to bestemødre og to bestefedre. Hiv så på tre-fire tanter og onkler, noen grandtanter og oldeforeldre. Da er det lett å se at det kan bli store pengebeløp som kan gis i aksjefond fremfor pakker.

Til dåpen ble det til sammen 20 000 kroner i aksjefond.

I tillegg kommer 5 000 kroner til bursdagen og 5 000 kroner i julegaver årlig i 20 år fremover. Norske konfirmanter fikk i snitt 52 000 kroner i 2018, så det gjelder niesen din også.

Gavene i fond vokste til rundt vanvittige 595 000 kroner!

Hvordan en dåpsgave på 25 000 kroner med 5 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond over tid.

Diagram: Hvordan en dåpsgave på 25 000 kroner med 5 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond over tid.

Dere ga til sammen 277 000 kroner, niesen din endte ved fylte 20 år opp med omtrent 595 000 kroner. Det er mye penger! Si du i tillegg overtaler ungdommen til å la fondsinvesteringen stå i ytterligere ti år, til hun fyller 30 år. Da kan beløpet vokse til rundt 1,2 millioner kroner!

Hva hvis noen sier du er kjip som gir fond i gave?

Fond er ikke det mest spennende å få til konfirmasjonen der og da. Men ettersom pengene vokser seg store, er det lett å se at det er den perfekte gaven. Likevel kan det hende du får en sur kommentar eller to. Vi har derfor tre replikker til deg nedenfor, som du kan bruke i forsvar under middagen ovenfor de som ikke skjønner bedre.

Dette kan du si til de som synes du er kjip som gir fond i gave:

1: Gaven jeg gir i fond kan være hva som redder [navn på niese/nevø] fra luksusfellen. Vil du virkelig risikere å se henne/han på TV3 sammen med Hallgeir og Silje om noen år?

2: I motsetning til ting vil en gave i fond øke i verdi ettersom årene går. Det vil settes pris på den dagen en utdannelse skal betales eller en bolig kjøpes.

3: Fond er fleksibelt. Du vet jo ikke hva [navn på niese/nevø] vil ønske ut av livet sitt, og med fond kan hun/han bruke pengene på det som brenner mest.

Fond er altså den perfekte gaven til konfirmasjonen, og særlig til unge som kan la pengene stå en stund. Vær derfor ikke redd for å gi det i gave, selv om du kan få noen kommentarer. I så fall kan du bruke en av replikkene over, og svare kvasst tilbake.

Her kan du gi ODIN-fond i gave til konfirmanten.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: