To gode grunner til ikke å ha mye penger på bankkonto hvis du venter på børsfall

To gode grunner til ikke å ha mye penger i banken hvis du venter på børsfall

Du har kanskje en del penger på bankkonto fordi du venter på børsfall? Her forklarer vi hvorfor det er en dårlig i idé og hva du bør gjøre i stedet.

Flere bekymrer seg for børsfall og sitter derfor med mye penger på bankkonto for å kunne kjøpe “billig” neste gang børsen faller. Jeg skjønner det godt. Tyrkia “svinger jo sabelen” i Midtøsten, Donald Trump fyrer løs på Twitter, og USAs handelskrig har allerede holdt på en stund.

Dette kan skremme vettet av den beste!

Men er det egentlig så lurt å ha mye penger utenfor markedet?

Nei.

Sjansen er stor for at du uansett aldri greier å kjøpe rundt bunnen neste gang børsen svinger ned – det handler om frykt og grådighet. Samtidig løper avkastningen i aksjemarkedet fort fra pengene du har på sidelinjen, ettersom det kan ta lang tid før børsfallet kommer.

Jeg skal nå gi deg detaljene.

1. Du kan gå glipp av mye penger

Jeg skjønner at det kan føles trygt og smart og ha en del penger på bankkonto nå som neste børsfall er “rett rundt svingen”. Joda, børsen vil falle en dag, men det skjer ikke bare fordi du går rundt og ønsker det. Til tross for urolighetene kan det ta flere år før et skikkelig børsfall skjer.

I mellomtiden taper du penger.

Tapsprosjekt å ha penger utenfor markedet

Si du hadde 500 000 kroner på en bankkonto i starten av 2013.

Japan rammes av en tsunamibølge i mars. Havner og logistikksentraler skylles på havet, og det er fare for en kjernekraftulykke. I august nedgraderes USAs statsgjeld for første gang i historien, og den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 ramler nesten 7 prosent på en dag!

Du skjelver av all usikkerheten og beholder pengene dine på bankkonto, mens du venter på et større børsfall som du mener vil ramme når som helst.

Men tiden går…

Først dager, så måneder og til slutt år, uten et skikkelig børsfall.

I stedet stiger aksjemarkedet nesten ustoppelig, som et godstog, til din store forargelse. Først 1. januar 2016 skjer det noe. Endelig! Det globale aksjemarkedet(MSCI World) faller nesten 14 prosent. Men selv etter fallet står markedet nesten 50 prosent høyere enn det gjorde ved utgangen av august 2013, da du bestemte deg for å la pengene stå på en bankkonto.

Du har gått glipp av omtrent 250 000 kroner mens du ventet på børsfall siden januar 2013 – og da har jeg ikke tatt med kjøpekraften du taper på å ha pengene i banken.

Fra 2016 og frem til juli 2019 steg det globale aksjemarkedet ytterligere nesten 70 prosent. Det vil si at hvis du ikke tok hintet og investerte i 2016, så har du nå samlet gått glipp av rundt 750 000 kroner i gevinst ved å stå utenfor aksjemarkedet siden august 2013.

Det er mye penger!

Som du skjønner kan det å sitte med mye kontanter på sidelinjen bli en dyr affære, da aksjemarkedet har en tendens til å komme seg gjennom selv de verste krisene.

Figur: Her ser du utviklingen på 500 000 kroner på en bankkonto og tilsvarende investert i et globalt aksjefond fra 1. januar 2013 til 31. juli 2019 før skatt og inflasjon (kilde: ODIN).

Her ser du utviklingen på 500 000 kroner i banken(3 mnd. NIBOR) og tilsvarende investert i et globalt aksjefond(ODIN Global) fra 1. januar 2013 til 31. juli 2019 før skatt og inflasjon.

2. Du greier uansett ikke å kjøpe på bunn

Du har penger på bankkonto, og børsen faller. Likevel er det lite sannsynlig at du greier å benytte kjøpsmuligheten, hvis du ikke automatiserer kjøpene med en spareavtale.

Det handler like mye om frykt som grådighet.

Nærmest umulig å kjøpe på bunn etter børsfall

Det er tidlig i oktober 1987 og du har 500 000 kroner på en bankkonto. Du har ventet lenge på et skikkelig børsfall så du kan kjøpe billige fondsandeler.

Alt er rolig.

Men så braker det løs.

Mandag 19. oktober 1987 faller det amerikanske aksjemarkedet 22,6 prosent på en eneste dag (Dow Jones Industrial Average). Det blir som at 1 million kroner plutselig skulle reduseres til 774 000 kroner i løpet av noen få timer.

Au au au!

Dette er det største børsfallet USA-børsen har sett på en dag noensinne (siden 1914 i følge Business Insider). Verden over skjelver finansmarkedene, investorene er livredde og selger i panikk. Panikken sprer seg til alle verdens aksjemarkeder, mens avisene pumper ut store røde bokstaver som skriker om dommedag.

Hadde du greid å kjøpe aksjefond i en slik situasjon?

Neppe.

Få har nervene til å investere under slike forhold. Sannsynligvis ville du blitt paralysert av frykt, og stirret apatisk på mobilskjermen. Eventuelt kunne grådigheten lure deg til å tro at det skal falle litt til, og så løper kjøpsmuligheten fra deg mens du venter.

I begge tilfeller glipper muligheten, og du kjøper ikke en eneste fondsandel.

Her kan du lese mer om hvorfor det er så vanskelig å kjøpe når børsen faller.

Figur: Her ser du børsfallet i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500, som bedre representerer det amerikanske aksjemarkedet, fra 1 oktober til 18 desember 1987(kilde: Yahoo Finance).

Her ser du børsfallet i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500, som jeg synes er en bedre representasjon enn Dow Jones Industrial Average, fra 1 oktober til 18 desember 1987

Tips: Ta heller litt lavere risiko enn ingen

Hvis du sitter med penger på bankkonto og venter på børsfall, går du sannsynligvis glipp av mye penger. Du greier uansett ikke å kjøpe på bunn. Og hvis du klarer det er sjansen likevel stor for at avkastningen blir dårligere enn om du investerte alt med en gang.

Det er derfor viktig at pengene dine er investert i markedet. Hvorfor? Fordi hver dag de ikke er det, så tar inflasjonen en jafs av pengene dine. Med omtrent to prosent årlig inflasjon taper du 0,005 prosent av pengene du måtte ha på en bankkonto hver eneste dag.

Invester i fond med lavere risiko fremfor å spekulere i børsfall

Hvis du bekymrer deg for børsfall kan du investere pengene dine i fond med lavere risiko, som rentefond eller kombinasjonsfond. Det viktigste er uansett at du investerer alt med en gang, fremfor å la pengene stå å råtne på en bankkonto.

Det er faktisk det lureste du kan gjøre!

Dette er også smartere enn å dele summen opp og spre kjøpene dine over tid, slik enkelte anbefaler. Sannsynligvis vil hvilken som helst kombinasjon av aksje- og rentefond gi bedre bedre avkastning enn om du deler opp beløpet og kjøper deg gradvis inn i aksjefond.

Jeg sier ikke at det er tid i markedet som gjelder uten grunn.

For å oppsummere: Å ha mye penger på en bankkonto fordi du bekymrer deg for børsfall er altså en dårlig idé. I stedet for aksjefond kan du  vurdere å investere dem i fond med lavere risiko, som rente- og kombinasjonsfond. Hvis ikke risikerer du å gå glipp av mye penger.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: