Her forklarer vi hvorfor det er vanskelig å kjøpe når børsen faller, og gir deg et godt tips som gjør det enklere å bruke børsfall til din fordel.
Jeg er en optimist når det gjelder aksjemarkedet. Hvis det faller, så kjøper jeg ekstra fondsandeler, fordi det sannsynligvis vil gi meg bedre avkastning når markedet snur – som det vanligvis gjør på et punkt.
Men så er jeg også født i et av verdens rikeste land og oppdratt i en periode med fest i både økonomien og aksjemarkedet. Det er naivt å tro at slike erfaringer ikke bidrar til å forme hva du tror og mener om aksjemarkedet som et sted for pengene dine.
Hvis du har andre erfaringer er det ikke sikkert du er like komfortabel med å investere i aksjemarkedet, og spesielt ikke når det faller. Det til tross for at børsfall er en super mulighet for å øke avkastningen din, hvis du greier å trosse frykten.
Det er helt naturlig.
Du er ankret til din egen børs-historie
Hva du har opplevd tidligere former altså hvordan du tror verden, økonomien vår og aksjemarkedet fungerer.
Født i 1960 – god avkastning
Figur: Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet (MSCI World) gjennom øynene på en født i 1960 fra han fyller 15 år og frem til han er 30 år.
Si du ble født i 1960.
Da fikk du med deg at det globale aksjemarkedet steg mer enn 15-gangeren fra du var 15 år til du rundet 30 år. 15-gangeren vil si at om du investerte 100 000 kroner, så ville du endt opp med 1,5 millioner kroner i løpet av femten år.
Det er en fantastisk avkastning.
Hva tror du en slik opplevelse gjør med hvorvidt du ser børsfall som en mulighet eller ei?
Joda, du fikk med deg fall, som krakket i USA i 1987, et par år hvor avkastningen stod stille, samt en skandinavisk bankkrise. Men du så også hvordan aksjemarkedet hentet seg inn igjen og at avkastningen ble god.
Slike erfaringer gjør det enklere å heve blikket når børsen faller, og fokusere på børsoppgangen som vanligvis følger. Selv om det noen ganger kan ta litt tid.
Født i 1987 – berg-og-dalbane
Figur: Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet (MSCI World) gjennom øynene på en født i 1987 fra hun fyller 15 år og frem til hun runder 30 år.
Hva hvis du i stedet ble født i 1987?
Vel, du kan jo se i figuren over. Da vokste du opp med et aksjemarked som svingte voldsomt, med to store børsfall på rundt 50 prosent.
Du fikk med deg børsfallet etter at IT-boblen sprakk, terrorangrep i New York, krigene i Afghanistan og Irak. Du så Finanskrisen i 2008-09 med nok en halvering av børsen og daglige svingninger opp mot 10 prosent. Det var også uklart hvorvidt det finansielle systemet i det hele tatt ville overleve.
Som ikke det var nok, opplevde du også en 13-årig periode hvor det globale aksjemarkedet gav null avkastning, fra en topp til den neste.
Snakk om harde kår.
Da er det utfordrende å føle seg komfortabel med å investere i aksjemarkedet, og spesielt når det faller. Selv om det ofte er det rasjonelle valget.
Å avlære noe sånt er vanskelig, men la oss forsøke.
Børsfall er en kjøpsmulighet
Børsfall er en super kjøpsmulighet for deg som skal være investert en stund. Da får du fondsandeler til en lavere pris, og disse vil du tjene ekstra godt på når aksjemarkedet snur.
Derfor bør du kjøpe ekstra fondsandeler når børsen faller
Bare hør her.
Si du har 100 000 kroner i aksjefond. Så faller børsen brått 30 prosent og fondsinvesteringen din reduseres til 70 000 kroner. Etter noen måneder stiger det 43 prosent og du er omtrent tilbake der du var med 100 000 kroner i aksjefond.
Hva om du kjøpte aksjefond for 25 000 kroner rett etter at børsen falt? I så fall fikk du billige fondsandeler for 25 000 kroner ekstra, som utsettes for rentes rente. Så når børsen snur opp igjen, har du cirka 136 000 kroner i stedet for 100 000, hvorav 9 000 kroner i gevinst.
De 9 000 kronene er penger du ellers ikke ville hatt.
Det er et godt argument for å kjøpe ekstra aksjefond når børsen faller.
Alt er selvsagt lett i etterpåklokskapens ånd
Historien viser at du burde ha kjøpt så mye aksjefond du klarte under de store børsfallene i 1975, 1987, 1990, 2003, 2009 og 2011. Dette var perioder da aksjemarkedet bunnet ut og pessimismen var på topp.
Hvis du kjøpte da, kunne du ha tjent mye penger.
Si du traff bunnen i det globale aksjemarkedet en vinterdag i mars 2009, og investerte 100 000 kroner i et globalt aksjefond. Da ville du ti år senere hatt en avkastning på rundt 400 prosent, altså omtrent 400 000 kroner, gitt at du greide kunststykket å sitte løpet ut.
Men alt er lett i ettertid.
For ingen visste at den vinterdagen i mars 2009 var bunnen.
Hva investorene så var at halvparten av pengene deres var borte og flere var i gang med å selge for å hindre ytterligere tap. Å kjøpe i et slikt øyeblikk er skremmende og få har nervene til å gjøre det i praksis.
Selvtilliten rakner ofte i øyeblikket muligheten for gevinst er som størst.
Et godt tips for å kjøpe når børsen faller
Selv om det er lurt å kjøpe når børsen faller er det altså ikke så lett i praksis.
Start en spareavtale
Med en spareavtale i fond er det enkelt å kjøpe når børsen faller. Da kjøper du automatisk, vanligvis på en fast dag i måneden, uansett hva som skjer i aksjemarkedet. Slik sprer du fondskjøpene dine over tid og slipper å bekymre deg skjeløyd for når det er lurt å kjøpe.
Det er det enkleste.
I tillegg gjør en spareavtale deg vant til å kjøpe fondsandeler og tenke langsiktig, også i urolige tider, om du ønsker å være litt opportunistisk.
I så fall blir det lettere å kjøpe ekstra fondsandeler når børsen faller, og du kan gjøre det på to måter:
- Du kan gjøre enkeltkjøp, hvor du bestemmer kjøpstidspunkt
- Du kan øke beløpet på spareavtalen din, hvor du kjøper til faste tider
Det siste er enklest, fremfor å forsøke og time enkeltkjøp, noe som er vanskelig og utrolig stressende. Men husk, uansett hva du går for, så må du ha litt penger i bakhånd, da pengene du kjøper for må komme fra et sted.
For å oppsummere: Det er smart å kjøpe flere fondsandeler når børsen faller, men det er ikke så lett når du står midt i et børsfall. Du bør derfor opprette en spareavtale i forkant, så blir du vant til å kjøpe, også når børsene faller.
Les også: 5 ting du kan gjøre i dag om du bekymrer deg for børsfall.