Mest lest på ODIN-bloggen i første halvår

Mest lest på ODIN-bloggen i første halvår

Hva pirret leserne våre mest i første halvår? De mest populære innleggene om fond og det å investere penger finner du her.

Her har du oversikt over de ti mest populære innleggene publisert hittil i 2018 med kommentarer. Det handler om alt fra hvordan du håndterer børsfall til effekten av valutasvingninger på avkastningen din i aksjefond og formuesskatt. Merk at vi har ekskludert innlegg fra 2017 og bakover fra denne topp-10 listen.

1. Fire tips til hva du som sparer i fond bør gjøre nå

Spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen gir deg 3 tankefeller du går i når du skal spare til pensjon

Dette innlegget ble skrevet under børsfallet i februar. Ene dagen var Oslo Børs ned hele 3 prosent, noe som gjorde mange nervøse. Målet her var derfor å berolige deg og minne om at svingninger er vanlig i aksjemarkedet.

Les hele innlegget her.

2. Tre tankefeller du går i som koster deg dyrt

Investoradferd er alltid populært. Her så vi på vanlige feil du gjør når du skal spare til pensjon, og hvordan du kan unngå dem. Vi er jo gjerne ikke så rasjonelle som vi tror. Det kommer av noen mentale snarveier i hodene våre som var fine å ha da vi bodde i huler, men i dag spenner de bare bein på oss. Ingen er bedre til å lure oss selv enn vår egen hjerne!

Les hele innlegget her.

3. Elleve lesetips til deg som investerer i fond

Her kom vi med elleve gode tips til bøker du kan kose deg med i sommer. Bøkene er alle håndplukket av spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen, og handler om alt fra å ta vare på og bygge formue til investoradferd. Målet med lesetipsene er å gjøre deg enda bedre rustet til å ta vare på pengene dine.

Les hele innlegget her.

4. Slik blir du med formuesskatt påvirket av nye skatteregler i 2018

Det kom nye skatteregler i 2018. For eksempel økte rabatten på verdsettelse av aksjer og aksjefond inn i beregningen av formuesskatten. Politikerne gjorde det også mindre attraktivt å investere i utleiebolig.

Les hele innlegget her.

5. Globale indeksfond er ikke en balansert portefølje

Indeksfond vekker gjerne sterke følelser hos flere. For heia-gjengen kan det da virke snodig at globale indeksfond ikke er det samme som en balansert portefølje. Men det henger sammen. Globale indeksfond flyter nemlig over av amerikanske aksjer. Ikke nødvendigvis noe feil i det, men det gir et annet risikobilde enn hva du kan få inntrykk av i media.

Les hele innlegget her.

6. Slik rebalanserer du porteføljen din i tre enkle steg

Vedlikehold av portefølje er viktig. Joda, det kan høres kjedelig ut. Men dropp det og du risikerer å se risikoen løpe løpsk. Da er sjansen stor for at du gjør noe dumt, som å selge når det minst passer. Eller at avkastningen blir for lav som følge av lav andel aksjefond. Du bør derfor få med deg dette innlegget om du eier to eller flere fond.

Les hele innlegget her.

7. Fornuft, følelser og avkastning i aksjemarkedet

Hvor tror du avkastningen i aksjemarkedet kommer fra? Som Oddbjørn skriver i dette blogginnlegget, stammer den fra “fornuftsfaktorer”, som utbytte fra selskapene og veksten i resultatene, samt endringer i pris, som her står for følelser.

Les hele innlegget her.

8. Børsfall – en fin mulighet til å føle på risikoen du tar med pengene dine

Nok et innlegg om børsfall. Poenget her at du kunne bruke fallet til å vurdere risikoen du tar med pengene dine. Børsene vil svinge voldsomt til tider, og da gjelder det å være forberedt. Det gjør du ved å eie en samling fond, en portefølje, som ikke svinger mer enn hva du tåler. Har du det er du godt skodd for ruskete tider.

Les hele innlegget her.

9. Tre grep som gjør porteføljen klar for sommer

Her viste vi hvordan du gjør en enkel årlig sjekk av porteføljen din. En portefølje er bare en samling investeringer. Det viktigste her er å bruke tiden på hva du kan kontrollere og som har mest betydning for utviklingen på pengene dine.

Les hele innlegget her.

10. Slik påvirker valuta avkastningen din i aksjefond

Hvordan påvirker valuta avkastningen i fond?

Å investere i aksjefond med utenlandske selskaper bringer med seg ekstra risiko. I hvert fall på kort sikt. Det har med valuta å gjøre, og handler om at svingninger i utenlandske valutaer, som amerikanske dollar, påvirker hvilken avkastning du sitter igjen med målt i norske kroner.

Les hele innlegget her.

Og med det ønsker vi deg en fortsatt god sommer!

Les også: Fond gjør det enklere å få pengene til å rekke

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: