3 grep som gjør porteføljen din klar for sommer

3 grep som gjør porteføljen klar for sommer

Eier du flere fond kreves jevnlig vedlikehold. Glem det, og du risikerer at risikoen løper løpsk. Kombinasjonsfond kan derfor være en god løsning hvis du ønsker å gjøre det enkelt.

Du eier kanskje to eller flere fond? Da har du en portefølje som krever jevnlig vedlikehold. Dropp det og du risikerer å ende opp med for lite penger, forteller spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.

– Det er ikke så viktig hva du sparer til. Hva som teller er at du kommer i mål. Og det er her porteføljen din kommer inn. Det er nemlig den som skal ta deg dit du ønsker, sier hun.

Sjekk fondene dine minst en gang i året

Ulike fond gjør det bra til forskjellige tider.

– Et globalt aksjefond og et eiendomsfond svinger gjerne ulikt i verdi. Det betyr at andelen hvert av fondene utgjør av den samlede porteføljen vil endres over tid. Jeg vil si det er uheldig, da det har mye å si for mye du kan forvente å se pengene dine svinge, sier Victoria.

Fondene dine krever derfor jevnlig tilsyn for å holde risikoen i sjakk.

Slik gjør du en årlig sjekk av porteføljen din

Slik gjør du en årlig sjekk av fondsporteføljen din

Det handler om hva du kan kontrollere. Ignorer derfor Donald Trump og Kim Jong-un. I stedet bør du fokusere på ting du kan gjøre noe med, og som har betydning for hvor mye penger du ender opp med.

1. Hvordan er fordelingen mellom rente- og aksjefond?

En god portefølje består gjerne av både rente- og aksjefond, avhengig av alder og økonomi.

– Er du ung og tåler litt svingninger kan du tåle å eie bare aksjefond. Kanskje har du mer i aksjefond enn hva du bestemte da du satt sammen porteføljen din? Hvis 75 prosent aksjeandel er best for deg og denne har økt til 85 prosent, er det lurt å reversere denne til 75 prosent, sier Victoria.

Det kalles å rebalansere, og du kan gjøre det på to måter:

  • Selg unna det som har steget for å kjøpe mer av det som har falt
  • Kjøp deg opp i det som har falt med friske penger

– Målet er å gjenopprette balansen mellom rente- og aksjefond, slik at du verken tar mer eller mindre risiko enn ønskelig. Avkastning og risiko går gjerne hånd i hånd.

2. Sjekk hvor mye du eier av hvert enkelt fond

Aksjer i enkelte geografiske regioner kan svinge mer enn andre.

– Kanskje eier du flere aksjefond. Si du har et fond som investerer i europeiske selskaper og et annet som investerer i fremvoksende økonomier. Det vil si land som India, Malaysia, osv. Da bør du undersøke at andelen her ikke er større enn hva du er komfortabel med.

Aksjefond med selskaper fra fremvoksende økonomier kan nemlig svinge noe mer i verdi.

– Hvis du for eksempel har bestemt at europeiske selskaper skal utgjøre 90 prosent av porteføljen og fremvoksende 10 prosent, bør du holde deg til det. Det viktig for å holde risikoen på et komfortabelt nivå.

3. Bør noen av fondene inn på aksjesparekonto?

Vurder om aksjefondene skal eies gjennom en aksjesparekonto.

– På en aksjesparekonto kan du investere langsiktig i aksjefond, uten at gevinster fra salg beskattes løpende. Du vil fortsatt måtte betale skatt, men det skjer ikke før pengene flyttes ut av kontoen. Tanken er at det skal gi deg lignende fordeler som profesjonelle investorer.

Aksjesparekonto er et godt valg for aksjefond.

– Da kan du bytte fond ved behov uten å utløse skatt. Du skal fortsatt være langsiktig, men om du etter hvert ønsker å bytte bransjefondene med noe globalt, så er det greit å kunne utsette skatten på eventuell gevinster.

Les også: Aksjesparekonto øker behovet for god rådgivning

Velg kombinasjonsfond og slipp vedlikehold

Mange ønsker ikke å bruke tid på å vedlikeholde en portefølje.

– Da er kombinasjonsfond en god løsning. Det er fond som kan inneholde både rente- og aksjefond, avhengig av hvor mye du tåler å se pengene svinge og hvilken avkastning du trenger. Fordelen med kombinasjonsfond er at du får en portefølje som går av seg selv, sier Victoria.

Det er en fin mulighet til å forenkle hvordan du investerer pengene dine.

– Du kan eie fond med 80 prosent aksjer eller mer på aksjesparekonto. ODIN Aksje, som har 100 prosent aksjer går altså fint, mens ODIN Horisont med 75 prosent aksjer og 25 prosent renter går utenom, avslutter hun.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: