Aksjesparekonto øker behovet for god rådgivning

Aksjesparekonto øker behovet for god rådgivning

Aksjesparekonto kan gi dårligere avkastning, da det frister deg til å handle kortsiktig. Løsningen er å benytte en god rådgiver, som hindrer deg i å gjøre de mest kostbare feilene.

Aksjesparekonto kommer med en rekke fordeler. For eksempel kan du selge og kjøpe aksjefond uten å utløse skatt på gevinster før de tas ut av kontoen. Dessverre har dette en bakside. Muligheten til fondsbytte uten å utløse skatt øker sjansen for at flere lar seg friste til å handle kortsiktig.

Resultatet er gjerne dårligere avkastning enn om du holdt deg i ro.

Investorer har alltid gjort dumme ting, som å kjøpe og selge til feil tider – og det lenge før noen tenkte på aksjesparekonto. Det skyldes noen mentale snarveier i hodene våre, som saboterer oss når vi prøver å investerer pengene våre fornuftig. Heldigvis kan du unngå de mest kostbare feilene ved å:

  • Bli oppmerksom på egne svakheter og uheldig atferd

Det er en god start, men for å lykkes trenger de fleste hjelp til å:

  • Definere sine langsiktige mål, lage en solid investeringsplan og jevnlig oppfølging, slik at du ikke sporer av underveis

Hyppige fondsbytter dreper avkastningen

Uheldig investoratferd dreper avkastningen

Mange bruker aksjefond feil. Typisk kjøper de seg sent inn i oppgangen, og håper festen skal vare evig. Dessverre finner de fort ut at de har kjøpt nær toppen. De blir så lei at de selger seg ut nær bunn, for så å styre unna aksjemarkedet når det igjen snur. Hold på slik, og du vil ende opp med langt mindre avkastning enn forventet.

Investorer blir stadig mer kortsiktige

Mange tenker ikke lenger enn sin egen nese, skal vi tro den årlige rapporten om amerikanske investorers atferd fra Dalbar. For eksempel satt den jevne investor sjelden på aksjefond i mer enn 4 år om gangen over de siste 20 årene. Det til tross for at anbefalt tidshorisont for slike fond er fra 7 år og oppover. Kortere enn det, og sjansen for å ende opp med tap øker betydelig.

Les også: Aksjesparekonto er ikke for alle

Uheldig atferd gir elendige resultater

Kortsiktighet og annen uheldig atferd dreper avkastningen. For eksempel gjorde den jevne amerikanske investor det 3,66 prosent dårligere enn det amerikanske aksjemarkedet, her ved børsindeksen S&P 500, i 2015. Selv om aksjemarkedet steg 1,38 prosent, klarte den jevne investor likevel å tape 2,28 prosent.

Investorer gjør det ikke særlig bedre over tid heller

Den jevne amerikanske investor oppnådde knappe 3,66 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjefond fra 1985 til 2015. Det er lite å skryte av. Særlig når du vet at det amerikanske aksjemarkedet gav 10,35 prosent gjennomsnittlig årlig i samme periode.

Med slike resultater kan du like gjerne ha pengene i banken.

Tabell: Amerikanske investorers avkastning i aksjefond over tid i prosent i forhold til børsindeksen S&P 500 (Dalbar, 2016).

Amerikanske investorer sin avkastning i forhold til S&P 500

Du er din egen verste fiende

Det er bare å innse, først som sist. Vi mennesker har en lei tendens til å gjøre dårlige beslutninger når det gjelder penger, og aksjesparekonto gjør det ikke enklere – tvert i mot. Det skyldes noen mentale snarveier i hodene våre, som var fine å ha da vi bodde i huler. I dag derimot spenner de bein på oss når vi investerer pengene våre.

Du foretrekker å unngå tap fremfor en tilsvarende gevinst

Det føles bedre å ikke tape 100 kroner enn å vinne tilsvarende. Dette gjelder for de fleste, og slår ofte ut i uheldig atferd blant investorer. Mange ender dermed med å selge nær bunn ved børsfall for å unngå tap, bare for å se det snu opp igjen. Hvis de i det hele tatt kjøper seg inn igjen, så skjer det sjelden før markedet har steget en stund. Slik ofrer mange fremtidig gevinst for å unngå ubehaget for ytterligere tap.

Les også: Slik bygger du din egen strategiske portefølje i fem enkle steg

Diagram: Vi sliter med å kontrollere oss, og selger og kjøper til feil tider. Og slik fortsetter det (utviklingen på Oslo Børs 2001-2016).

Du lar deg rive med av frykt og grådighet

Slik unngår du å gjøre kostbare feil med pengene dine

En god start er å bli oppmerksom på egne svakheter, som kan skade avkastningen. Du er nemlig den viktigste årsaken til dårlige resultater. Dessverre er det sjelden tilstrekkelig hvis du skal lykkes med dine investeringer over tid.

God rådgivning hjelper deg å unngå kostbare feil

Alle gjør feil.

Men noen brølere koster mer enn andre, som å selge under børsfall, bare for så å se markedet snu. Mange ønsker derfor hjelp av en erfaren rådgiver, for å unngå de mest kostbare mentale fellene. Se gjerne rådgiver som en sparringspartner. En som hjelper deg å etablere en solid investeringsplan og å følge den, uavhengig av stemningen på børsen.

Det er oppskriften på suksess for de fleste.

Les mer om vårt rådgivningskonsept - ODIN Formuesforvaltning

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. henrik inberg - 8 okt, 2017

    er et problem med et aksjesparerkonto at vi ikke kan trekke fra tap.

    Hvis vi eier aksjen privat så kan vi trekke fra tap?

    1. Stian Strand - 9 okt, 2017

      Hei Henrik,

      Utfordringen er heller at det er kronglete å ta tap. Altså, skal du selge med tap for å ta skattefradraget gjennom en aksjesparekonto, så må du avslutte kontoen for å få fradraget. Ellers blir det bare liggende i kontoen frem til den dag du velger å avslutte den. Ikke helt optimalt for den som ønsker mulighet til å tilpasse skatten med andre ord.