aksjesparekonto er ikke for alle

Aksjesparekonto er ikke for alt og alle

Aksjesparekonto hauses opp som løsningen på alt. Bare synd det gjør det kronglete for deg som ønsker en balansert fondsportefølje.

Aksjesparekonto har noen mørke sider. For eksempel får du ikke renter på kontantinnskudd, og du kan ikke fordele kontoen og innholdet på flere enn en mottaker ved arv eller gave, uten å utløse skatt på gevinst. Det som kan koste deg mest er likevel noe annet. Du kan nemlig ikke ha rentefond, og dermed ikke de fleste typer kombinasjonsfond på en aksjesparekonto.

Det gjør det kronglete å opprettholde ønsket miks av rente- og aksjefond.

Dette er viktig. Forholdet mellom aksjer og renter har nemlig mye å si for hvilken:

  • Risiko du tar med pengene dine
  • Avkastning du kan forvente

Risiko handler om hvor mye du kan forvente å se pengene dine svinge i verdi, mens avkastning er hvor raskt pengene kan vokse i verdi. Alle trenger selvsagt ikke å eie rente- eller kombinasjonsfond. Hvis du er ung og/eller har nervene til det kan du gjerne kun ha aksjefond, som typisk har høyere forventet avkastning.

For de fleste er rentefond del av en solid fondsportefølje

Rentefond er del av en solif fondsportefølje for de fleste

De fleste av oss er verken unge eller har nervene til det. Mange trenger dermed rentefond i miksen for å sove godt om natten, selv om det betyr litt lavere avkastning. Dessverre gjør aksjesparekonto det unødig komplisert å opprettholde en balansert portefølje.

Du kan ha aksjefond på aksjesparekonto og rentefond utenfor, men det byr på utfordringer:

  • En todeling av porteføljen gjør det vanskelig å se risikoen som helhet
  • Lett å ende opp med feil fordeling av rente- og aksjefond
  • Få har evne, tid eller motivasjon til å vedlikeholde en fondsportefølje

Utfordringer for deg som ønsker både rente- og aksjefond

Aksjesparekonto gjør det kronglete å opprettholde ønsket risiko. I stedet for å gjøre det enkelt, ved kun å eie kombinasjonsfond, får du en fondsportefølje som krever jevnlig vedlikehold. Dropp det, og du risikerer å se risikoen gå bananas. For mye risiko, og du setter kaffen i halsen ved neste korreksjon. Ta for lite, og du kan ende opp med for lite penger.

1. En todeling av porteføljen gjør det vanskelig å se risikoen som helhet

Når du eier rente- og aksjefond hver for seg er det vanskelig å se risikoen på fondene dine under ett. Selv om rentefondet skulle holde seg i ro, så er det lett å bli svimmel når aksjeandelen svinger i urolige tider. Da hjelper det lite at risikoen samlet er tilpasset hva du kan sove godt med om natten. Sjansen er nemlig stor for at du ikke vil oppleve det slik.

Si du investerte pengene dine i et aksjefond og et rentefond – halvparten i hver, før børsfallet i 2007-09. For enkelthetens skyld sier vi at aksjefondet gav avkastning lik verdensindeksen (MSCI World All-Country Index) og rentefondet lik 3-årige norske statsobligasjoner (ST4X). Da hadde fondene dine samlet falt omtrent 20 prosent, mens aksjefondet ramlet over 50 prosent fra toppen på det meste.

Da er det lett å henge seg opp i at aksjefondet mer enn halverte seg.

Diagram: Fallet i verdensindeksen og en 50/50 kombinasjon med 3-årige norske statsobligasjoner fra toppen i juni 2007 til bunnen i 2009 under finanskrisen.

Fallet i verdensindeksen og en kombinasjon med 3-årige norske statsobligasjoner fra toppen i juni 2007 til bunnen i 2009 under finanskrisen.

2. Lett å velge feil fordeling av rente- og aksjefond på egen hånd

Det er fort å ta mer risiko enn du tåler når du skrur sammen fondsporteføljen selv. For eksempel har aksjemarkedet steget jevnt siden juni 2009. Det kan gi inntrykk av at aksjer er tryggere enn det egentlig er. Dermed er det lett å velge for høy aksjeandel, og ende opp med en portefølje som svinger mer enn magen mestrer.

Slik øker du bare sjansen for gjøre noe dumt ved neste børskorreksjon.

3. Få har tid, evne eller motivasjon til å vedlikeholde fondsporteføljen selv

Hvis du eier mer enn to fond, så har du en fondsportefølje. Den krever jevnlig vedlikehold, ellers risikerer du at risikoen løper løpsk. Det gjør du ved å gjenopprette ønsket balanse mellom aksjer og renter. Slik unngår du å ta mer eller mindre risiko enn planlagt. Rente- og aksjefond har nemlig en tendens til å gjøre det bra til forskjellige tider.

Dessverre har de færreste tid, evne eller motivasjon til å gjøre dette selv.

Flere bør velge kombinasjonsfond

Aksjesparekonto er kronglete for deg som ønsker en balansert portefølje. En løsning er å velge kombinasjonsfond tilpasset hva du tåler av risiko før nattesøvnen ryker. Det er fond som inneholder både rente- og aksjefond, litt etter hvilken risiko og avkastning du ønsker.

Da sprer du risikoen på pengene dine, og er mindre utsatt for børsfall.

Fordeler med kombinasjonsfond:

  • Vedlikeholdsfritt, da forvalter gjør rebalanseringen for deg
  • Tilpasset din evne til å tåle risiko, slik at du sover godt om natten

Kombinasjonsfond svinger mindre enn aksjefond, og reduserer dermed sjansen for at nattesøvnen ryker. Få ting er verre enn å selge seg ut i panikk, bare for å se markedet snu uten å rekke og kjøpe seg inn igjen.

Les også: Aksjesparekonto øker behovet for god rådgivning

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Martin T Nikolaisen - 9 okt, 2017

    Jeg har holdt meg til aksjefond i masse år,og har meget god erfaring med det.Vært litt heldig med å skifte i rett tid, så jeg har en gj.snitt på ca. 20%
    gjennom alle år,og er storfornøyd med det.

    1. Stian Strand - 9 okt, 2017

      Hei Martin,

      Det er knall bra avkastning! Det er helt greit å eie kun aksjer, så lenge det er i tråd med hva en tåler av svingninger uten å selge seg ut på bunn, samt tilstrekkelig tidshorisont.