Aksjesparekonto. fondskonto eller verdipapirkonto - hva er best for deg?

Er aksjesparekonto noe for deg?

Med aksjesparekonto får du som sparer i fond tre kontoer å velge mellom. Spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen forklarer hvordan du velger rett konto.

Aksjesparekonto ble lansert 1. september 2017. Tanken er at det skal gi deg lignende fordeler som profesjonelle investorer. For eksempel vil du kunne bytte fond uten å utløse skatt umiddelbart, forteller vår spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.

– Nå har du som sparer i fond tre kontoer å forholde deg til. Fra før har du jo fondskonto, som er en kapitalforsikring med investeringsvalg og vanlig verdipapirkonto, som er dagens løsning for de fleste fondssparere, sier hun.

Hvilken konto er best for deg som sparer i fond?

Det vil avhenge av hva slags fond du ønsker å spare i.

– For eksempel kan aksjefond – det vil si fond med minst 80 prosent aksjer – trives på aksjesparekonto, mens kombinasjonsfond typisk hører hjemme på fondskonto eller vanlig verdipapirkonto. Kombinasjonsfond er fond som er bygget opp av andre fond – gjerne både aksje- og rentefond, forklarer Victoria.

Bilde: Spare- og investeringsøkonom i ODIN Forvaltning, Victoria Terjesen.

Er aksjesparekonto noe for deg? Spør Victoria Terjesen

Fordeler og ulemper med aksjesparekonto, fondskonto og verdipapirkonto

Når aksjesparekonto er på plass vil du ha tre kontoer å forholde deg til. For mange kan de virke like – særlig aksjesparekonto og fondskonto. Men det er kun på overflaten. Kontoene har nemlig alle sine fordeler og ulemper.

Aksjesparekonto

En aksjesparekonto lar deg bytte aksjefond underveis i sparingen uten å utløse skatt.

– Skatten skal selvsagt betales, men det skjer ikke før pengene fra gevinsten flyttes ut av kontoen. I tillegg får du skjermingsfradrag – et bunnfradrag som årlig tildeles eiere av aksjefond – og 10 prosent (20 prosent i 2018) rabatt på aksjeverdiene i beregningen av formuesskatt. Ulempen er at du ikke kan ha kombinasjonsfond med mindre enn 80 prosent aksjeandel på aksjesparekonto, sier Victoria.

Fondskonto

På fondskonto kan du ha all slags fond, avhengig av hva tilbyder tillater.

– Du er ikke låst til kravet om kun fond med 80 prosent aksjeandel. Samtidig får du her, som på aksjesparekonto, utsatt skatt på gevinster. Da kan du enkelt bytte til fond hvor sparepengene vil svinge mindre i verdi når du nærmer deg pensjonsalder. Ulempen er at du ikke formelt eier fondene, sier Victoria.

Du får derfor verken skjermingsfradrag eller rabatt på formuesskatten på fondskonto.

Vanlig verdipapirkonto

Med vanlig verdipapirkonto kan du eie all slags fond.

– Du får også skjermingsfradrag og rabatt på aksjeverdiene i beregningen av formuesskatt. Ulempen er at du utløser skatt ved salg av fondsandeler med gevinst. På den lyse siden kan det redusere sjansen for å hoppe etter fondene som gjorde det best i fjor. Sjansen er nemlig stor for at fjorårets vinnere blir neste års tapere, sier Victoria.

Tabell: Fordeler og ulemper med aksjesparekonto, fondskonto og vanlig verdipapirkonto i 2017.

Fordeler og ulemper med aksjesparekonto, fondskonto og verdipapirkonto

**Aksjegevinster på fondskonto beskattes likt med vanlig verdipapirkonto og aksjesparekonto fra og med 2019.

Slik velger du beste konto for å spare i fond

Er aksjesparekonto noe for deg?

Hvilken konto som er best for deg avhenger av hva slags fond du har.

Les også: Slik kommer du i gang med fondssparing

Aksjefond

Aksjesparekonto er et godt valg for aksjefond.

– Da kan du bytte fond ved behov uten å utløse skatt. Du skal fortsatt være langsiktig, men om du med årene ønsker å bytte ut det sære bransjefondet, så er det greit å kunne utsette skatten på eventuell gevinster, sier Victoria.

Kombinasjonsfond

Kombinasjonsfond vil sjelden passe på en aksjesparekonto.

– Det gjelder fond som består av mindre enn 80 prosent aksjer. Kombinasjonsfond er for deg som ønsker mindre svingninger enn i aksjefond, og eies best gjennom vanlig verdipapirkonto. Siden du ikke får skjermingsfradrag på fondskonto, så risikerer du å gå glipp av en del penger ved å ha kombinasjonsfond med en høy andel aksjer der, sier Victoria.

Rente- og obligasjonsfond

Rente og obligasjonsfond kan passe på både fondskonto og verdipapirkonto.

– Slike fond er for deg som ønsker litt mer enn bankkonto. Men husk: Har du boliglån så bør du vurdere å nedbetale gjelden i stedet. Du må gjerne ha rente- og obligasjonsfond på fondskonto. Da får du utsatt skatt på utdelingene. Hvorvidt det er lønnsomt avhenger av prisen på fondskontoen, understreker Victoria.

Hold deg til spareplanen

Aksjesparekonto kan friste deg til å bytte fond hyppig.

– Når du sparer i fond så bør du allerede bestemt deg for hvilke fond du skal eie, hvor mye du skal spare og når du skal selge. Slikt er tegn på en solid spareplan. Selv om aksjesparekonto gjør det enklere å bytte fond, så er det ingen grunn til å la seg rive med av svingene i aksjemarkedet, sier Victoria.

Hyppig bytte av fond er lik dårlig avkastning

Mange har en uvane med å hoppe etter hva enn som gikk best i fjor.

– Dessverre er hyppige fondsbytter gjerne lik dårlig avkastning. Det er i hvert fall min erfaring, og hva vi ser i studier fra utlandet. Jo oftere du bytter fond, desto høyere sjanse for at du ender opp med mindre penger enn om du hadde holdt deg i ro. Om du er av den spretne sorten, så kan du tjene på å spare i fond på en vanlig verdipapirkonto for å holde deg i skinnet, avslutter Victoria.

Les også: 5 ting du gjør som dreper avkastningen

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Robert - 9 feb, 2018

    Heisann.

    I deres artikkel om «Aksjesparekonto eller fondskonto», så tar dere ikke opp muligheten med en investeringskonto zero (unit link tror jeg det også kalles), jeg er nyskjerrig på hvorfor?

    Så som jeg ser det så virker denne kontoformen ökonomisk overlegen for alle aksjeinvesteringer som gir utbytte. Selv om man ikke får skjermingsfradrag så mer en kompenseres dette av fremskytingen av skatten hvis man har langsiktig sparehorisont.

    Det finnes andre forskjeller på en slik konto og aksjesparekonton, men i det store hele så ser det ut som att de ökonomiske fordelene er mye större med en sån investeringskonto zero (unit link).

    1. Stian Strand - 9 feb, 2018

      Hei Robert,

      Investeringskonto Zero, som tilbys hos Nordnet, er i praksis en «fondskonto», eller såkalt egenkapitalforsikring med investeringsvalg (unit link). Samme produkt der altså, men da med Nordnets investeringsunivers og betingelser.

  2. Stian Strand - 16 jun, 2017

    Hei Lasse,

    Takk for kommentar.

    1) Du er formelt eier av aksjer/aksjefond på en aksjesparekonto. Likevel kan jeg ikke se at det er lagt opp til belåning i høringsnotatet. Sikker er jeg likevel ikke, da detaljene enda ikke er spikret. Se høringsnotatet her: https://www.regjeringen.no/contentassets/fb5f262891e04565a969796d7adb22b5/frk_hnotat_aksjesparekonto.pdf

    2) Nei. Derivater vil nok ikke kunne eies på en aksjesparekonto. Kanskje ikke rart, ettersom den er for: «…børsnoterte aksjer, børsnoterte egenkapitalbevis og aksjefond.»

    Se her for mer om aksjesparekonto: https://blogg.odinfond.no/alt-du-lurer-pa-aksjesparekonto

  3. Lasse - 15 jun, 2017

    Kan du snakke litt om aksjesparekonto og hvordan muligheten er for å holde derivater og ha belåning på sin portefølje?