4 tips til hva du som sparer i fond bør gjøre nå som børsen svinger

4 tips til hva du som sparer i fond bør gjøre nå

I perioder kan børsene svinge mye. Her får du noen gode tips til hva du som sparer eller er investert i fond bør gjøre.

Oslo Børs var ned 3 prosent tirsdags morgen, og opp 1,6 prosent onsdag morgen. Årsaken til svingningene er flere, men mange peker på frykten for økt inflasjon. Det vil si en bekymring for at prisene generelt skal øke, og dermed drive rentene, prisen på penger oppover, forklarer spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.

Høyere renter betyr gjerne at aksjer får en trøkk

Høyere renter gir gjerne fall i aksjemarkedet på kort sikt. Da blir det nemlig dyrere for selskapene å låne penger, noe som går utover lønnsomheten i selskapene.

– Aksjemarkedene har satt rekord på rekord i flere år. Ser du på fondene våre, så har avkastningen vært drevet av at de underliggende selskapene har tjent stadig mer penger. For disse er utsiktene fortsatt gode, og det er lite å bekymre seg for her. Hva som driver børsfallet du nå ser er ren og skjær frykt, sier Victoria.

Vi har sett denne filmen før

Aksjemarkedet er drevet av frykt og grådighet på kort sikt.

– Akkurat nå er det frykten regjerer. For en måned siden derimot, var det grådigheten som drev aksjekursene til stadig høyere nivåer. Da er det greit å vite at selskapene du eier gjennom fondene våre ikke tjener mindre penger i dag enn før børsfallet.

At frykten nå råder i aksjemarkedet synes i CNNs fryktbarometer.

– Det skal du likevel ikke bry deg om. Fra januar til februar 2016 falt Oslo Børs omtrent 20 prosent. Da viste fryktbarometeret 8, som er ekstrem redsel. Det viste seg å være en kjøpsmulighet, da børsen steg rundt 16 prosent over de neste 7 månedene.

Bilde: Fryktbarometeret til CNN (Kilde: CNN Fear and Greed index).

CNN sitt fryktbarometer

Hva du som sparer i fond bør gjøre nå

Du bør gjøre så lite som mulig.

1. Bruk anledningen til å vurdere risikoen i porteføljen

Hvis et fall 5-6 prosent føles vondt, så har du sannsynligvis tatt for høy risiko.

– Aksjemarkedet svinger. Hvis du synes det svinger for mye, kan du vurdere å ta risikoen ved å bytte til et kombinasjonsfond med en passelig andel rentefond. For de fleste vil nok en eller annen kombinasjon av aksje- og rentefond var fornuftig.

Du kan finne fondet som er best for deg ved å bruke fondsveilederen.

2. Ikke heng deg opp i hva som skrives i media

Unngå å la media påvirke spareplanen din.

– Jo oftere du oppdaterer deg på hva som skjer i markedet, desto mer nervøs blir du for pengene du har i fond. Det gjør det vanskelig å holde fokus på målet med fondssparingen, som typisk ligger et stykke frem i tid. Aksjemarkedet kan svinge en del på kort sikt, men stiger typisk over tid, i takt med verdiskapingen som skjer i selskapene.

3. Ikke få panikk av børsfallet og hold deg til planen

Du må holde deg til planen du har lagt for fondssparingen.

– De aller fleste bør sitte i ro. Det dummeste du gjør er å selge deg ut, eller sette pengene i kontanter på en aksjesparekonto. Erfaringen min er at det er vanskelig å time markedet, og sjansen for å klare å kjøpe seg inn igjen til lavere nivåer er liten.

4. Bruk gjerne muligheten til å øke spareavtalen eller kjøpe mer

Hvis du liker å være aktiv kan du øke spareavtalen eller gå inn med tørt krutt i fondene du eier.

– På lang sikt er tid i markedet viktigere enn når du kjøpte. Men kan du få med deg noen billige fondsandeler på veien, skal du selvsagt gjøre det. I løpet av januar og februar 2016 falt Oslo Børs rundt 20 prosent. Det viste seg å være en kjøpsmulighet for fondssparere.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: