Fornuft, følelser og avkastning i aksjemarkedet

Fornuft, følelser og avkastning i aksjemarkedet

Avkastningen i aksjemarkedet er enkel å bryte opp. Det ufarliggjør aksjesparing, da du enkelt kan se hvor avkastningen kommer fra.

At aksjer er dyrere enn på lenge trenger ikke bety at avkastningen blir negativ om du har et langt spareperspektiv. Sterk underliggende vekst i selskapenes resultater og et fornuftig utbytte (fornuftsfaktorene) kan være mer enn nok til å sørge for en god avkastning. På lang sikt vinner fornuften – summen av veksten i selskapenes resultater og utbytte.

I aksjemarkedssammenheng kan du bryte fornuft og følelser ned i en tabell med tall. Det er herlig enkelt å forholde seg til. Den årlige avkastningen du får fra aksjene dine stammer fra fornuftsfaktorer som utbytte fra selskapene og veksten i selskapenes resultater, samt endringer i prising som representerer følelser.

Ta en titt på tabellen nedenfor.

Avkastningen i aksjemarkedet forklart

Alle tiårsperioder, bortsett fra 30-tallet og perioden fra 2000 til 2010 ga positiv aksjeavkastning. Mens den svake 10-årsperioden på 30 tallet skyldtes veldig svak underliggende resultatutvikling var hovedproblemet i kjølvannet av dot.com-tiden fra 2000 til 2010 skyhøy prising av aksjer, kombinert med ganske svak resultatvekst. Derfor ingen rakettstart på avkastningen i det første tiåret av 2000-tallet.

Tabell: Forklaring på hvor den årlige avkastningen i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 kom fra for ulike tidsperioder (kilde: Dr. Rama)

Forklaring på hvor den årlige avkastningen i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 kom fra for ulike tidsperioder

Perioden siden 2010 har representert det beste av alle verdener. Veksten i selskapenes resultater har vært solid, og vi har vært så heldige og fått reprising av aksjene i tillegg. I media kan en få inntrykk av at de siste årene kun har vært preget av reprising eller euforiske aksjefølelser. Fakta er at resultatveksten har vært den dominerende driveren bak avkastningen. Hele 76 prosent av avkastningen din har kommet fra summen av utbytte og resultatvekst siden 2010.

Et annet poeng er utbyttene, som på årsbasis kan virke uinteressante, gjerne utgjør 20-30 prosent av aksjeavkastningen din. Fra 2010 og frem til i dag har utbyttet stått for 17 prosent av avkastningen.

Greit å ta med seg det også.

Med fokus på vekst i selskapenes resultater

Det viktigste vi som forvalter gjør er å sørge for at vi eier selskaper som kan vokse lønnsomt i veldig mange år, og ikke betale for mye for disse selskapene. Sper vi på med litt utbytte i tillegg legger vi grunnlaget for god langsiktig avkastning til deg som andelseier.

Et viktig poeng er at bidraget fra vekst i selskapenes resultater nær sagt aldri er negativ over 10-årsperioder. Unntaket er 30-tallet. Så tror du at resultatveksten vil være god de neste 10 årene, noe undertegnede tror på, skal det veldig mye til for at avkastningen din i aksjemarkedet blir negativ.

Da bør du slå risikofrie alternativer, som bankkonto, med god margin de neste årene.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: