Endelig er sommeren her. I den anledning har vår spare- og investeringsøkonom funnet frem gode lesetips til deg.
Du skal kanskje på ferie? Det er en fin mulighet til å heve investorkompetansen så du kan bli bedre rustet til å oppnå god langsiktig avkastning på pengene dine. Vi har derfor tatt en prat med Victoria Terjesen, vår spare- og investeringsøkonom, og bedt henne komme med forslag til gode bøker du bør lese i sommer.
Bøkene finner du nedenfor. De er alle opprinnelig skrevet på engelsk, men flere finnes oversatt til norsk om du søker på nettet.
1. The richest man in babylon
Boken er skrevet av George S. Clason og er en samling historier som gir deg grunnleggende forståelse for hvordan og hvorfor du bør spare, investere og bygge formue.
– Dette er en klassiker skrevet i 1920, som er like relevant i dag. Fortellingene er basert i det gamle Babylon og lærer deg å verdsette penger, spare penger og investere. Alt du trenger for å bli sjef over din egen økonomiske fremtid. Hvorvidt fortellingene er sanne eller ei har lite å si, da det er budskapet som teller, og det er solide saker, sier Victoria.
Les også: Hva ønsker du å oppnå med pengene dine?
2. Freakonomics
Boken utforsker hvordan ting egentlig henger sammen og er skrevet av Steven D. Levitt og Stephen J. Dubner.
– Her utforskes alt fra sannheten om eiendomsmeglere til hva lovlig abort har hatt å si for kriminalitetsstatistikken, og mye mye mer. Gjennom gode historier og innsikt, viser de hvordan økonomi ligger til grunn for det meste. Det vil si hvordan folk får tak i hva de vil ha eller trenger. Alle historiene bygger på at vår moderne verden, til tross for sin kompleksitet, ikke er uforståelig. Alt som kreves er å se ting fra en annen vinkel.
3. You can be a stock market genius
Denne boken av Joe Greenblatt er kanskje en av de beste bøkene for investorer.
– Her får du en praktisk guide til aksjemarkedet, full av casestudier, og alt du ellers trenger for å bli et “aksje-geni”, sånn satt litt på spissen. Forfatteren kan selv vise til gode resultater som investor, og her viser han hvordan du kan gjøre det samme. Boken er for den spesielt interesserte, men har du motivasjon og tid for enkeltaksjer, er dette stedet å starte.
4. Junk to gold
Boken er om en manns reise fra spede kår til vanvittig suksess, og er skrevet av Willis Johnsen.
– Willis Johnsen, grunnleggeren av et av USAs største auksjonshus for bruktbiler (COPART), forteller her om veien fra bunnen til toppen i amerikansk næringsliv. Det inkluderer hva han har lært underveis fra kjærlighet, krig og det å bygge en milliardforretning. Selv etter å ha oppnådd alt, er forfatteren fortsatt vel forankret i sitt fokus på familien. Pass på, historien vil ikke bare inspirere, men også provosere frem gründeren i deg.
5. Factfulness
Hans Rosling, svensk lege og professor i internasjonal helse, gjorde det til sin livsoppgave å lære oss at det ikke står så dårlig til i verden som media sier.
– Her forteller han historien om verdens fremgang og hvorfor det skjer i det stille. Når vi blir spurt enkle spørsmål om globale trender – hvorfor verdens befolkning øker, hvor mange unge kvinner som går på skole og hvor mange av oss som lever i fattigdom, tar vi systematisk feil. Så feil at en sjimpanse som velger svar tilfeldig, konsekvent vil få mer rett. Mer rett enn journalister, nobelpriskandidater og bankfolk.
Dette er en inspirerende bok som vil endre hvordan du ser på verden for alltid.
6. The big short
Boken er skrevet av Michael Lewis og tar for seg oppløpet til finanskrisen.
– Dette er historien om hva som skjedde før, under og etter Finanskrisen. Når børsene havarerte høsten 2008 var det for enkelte allerede gammelt nytt. The faktiske fallet, det stille krasjet, hadde allerede skjedd året før i bisarre sidemarkeder hvor solen sjelden skinner, og myndighetene ikke fulgte med. En real øye-åpner som vil sjokkere deg.
7. Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds
Denne er skrevet av Charles Mackay i 1841 og gir en god beskrivelse av historiske bobler, som «Missisippi-spekulasjonen» og «The South Sea Bubble» fra 1700-tallet.
– Her får du servert ulike økonomiske bobler på rekke og rad. Alt fra tulipanboblen i Nederland til ellevill spekulasjon i South Sea Company sine aksjer forklares i detalj. Særlig den siste kan minne om IT-boblen som sprakk på tidlig 2000-tallet. For ikke å nevne galskapen vi nylig så i kryptovalutaer, som Bitcoin.
Boken kan du laste ned gratis her.
8. Thinking fast and slow
Boken er skrevet av Daniel Kahneman og handler om hvordan vi tenker, tolker og feilbedømmer informasjon.
– Dette er en av de beste bøkene om psykologi. Her forklarer nobelprisvinner og psykolog, Daniel Kahneman, hvordan vi lurer oss selv, og feiler når vi prøver å være smarte. Du vil bli sjokkert når du forstår hvor uforutsigbart livet egentlig er. Det viktigste jeg lærte av boken er at det er utrolig vanskelig å se hvilke feil enn selv gjør som investor, for så å ta lærdom fra det. Å se hva andre gjør feil er derimot det enkleste i verden.
9. Black Swan
Denne boken er skrevet av Nassim Nicholas Taleb og handler om effekten av store, uventede hendelser, og hvordan vi søker enkle forklaringer på dem.
– En sort svane er en uventet hendelse, som anses usannsynlig for å skje, men som får store konsekvenser når de først inntreffer. I denne grensesprengende boken viser forfatteren hvordan slike sorte svaner kan forklare nesten alt om verden vi lever i. Boken er skrevet i et underholdende språk, som gjør det både interessant og lærerikt.
10. Misbehaving
Forfatteren, Richard Thaler, har brukt karrieren sin på å studere ideen om at mennesker er sentrale for økonomien og at vi er irrasjonelle.
– Tradisjonell økonomisk teori antar at alle er rasjonelle, men adferdsøkonomer, som Thaler, vet bedre. Faget har fått stadig mer innflytelse, og endrer ikke bare måten vi tenker om penger, men også om oss selv, verden og alle slags daglige beslutninger. Boken ser spesielt på alle tankefellene vi går og hvordan feilberegningene våre påvirker markedene.
Les også: 3 tankefeller du går som koster deg dyrt
11. Nudge
Denne boken av Richard Thaler er fantastisk og handler om hvordan vi tar beslutninger, blir påvirket og hvordan vi kan gjøre bedre valg i livene våre.
– Voksne menneske gjør over 30 000 valg hver dag, både bevisst og ubevisst. Vi velger hva vi skal spise, kjøpe, investere i og mer. Dessverre gjør vi gjerne dårlige valg. Og det er her Thaler kommer til unnsetning. Gjennom eksempler viser han hvordan ingen valg vi stilles overfor blir presentert for oss på en nøytral måte, noe som bidrar til irrasjonelle beslutninger. Men, ved å forstå hvordan vi folk tenker kan man dulte folk til å gjøre gode beslutninger, uten å begrense valgfriheten, avslutter Victoria.
God lesing!