Her har du de mest populære blogginnleggene om fond og investeringer fra 2018, rangert etter antall sidevisninger. Se om du gikk glipp av noe!
Vi publiserte 41 innlegg på ODIN-bloggen i 2018. De mest leste blogginnleggene handlet om aksjesparekonto. Dernest kom innlegg som tok for seg praktiske problemstillinger, som hva du skal gjøre når det svinger på børsen. Disse var også lest flittig! I tillegg var alle innleggene vi skrev om investoratferd og et om økonomisk ulikhet også svært populære.
1. Aksjesparekonto eller investeringsselskap?
Aksjesparekonto, som ble lansert høsten 2017, var et populært tema også i 2018. Ordningen gir deg omtrent samme fordeler som å ha eget investeringsselskap, uten kostnadene det medfører. I dette innlegget så vi på fordeler og ulemper ved begge løsningene, og gav en pekepinn på hva som kan være best for deg.
Finn ut om aksjesparekonto eller investeringsselskap er best her.
PS: Det har kommet forslag til endringer som vil gjøre aksjesparekonto enda bedre. Disse blir inkludert i innlegget så fort de er vedtatt. I mellomtiden kan du her lese hvordan aksjesparekonto kan bli enda bedre i 2019.
2. Hva bør du gjøre når det svinger på børsen?
2018 ble et urolig år i aksjemarkedet. Hva du bør gjøre når det svinger på børsen ble dermed et naturlig tema, som også slo godt an. For pengene dine vil i perioder kunne svinge en del i fond, i hvert fall om du har investert pengene i rene aksjefond.
Her kan du lese hva du bør gjøre når det svinger på børsen.
3. Alt du lurer på om aksjesparekonto
Her gikk vi virkelig i dybden på aksjesparekonto. Det vil si at vi tok for oss alt om ordningen, også de obskure detaljene som få brydde seg om. Innlegget ble opprinnelig skrevet i 2017, men er løpende oppdatert siden da, ettersom nye regler har kommet til. For eksempel ble fristen for å flytte aksjefond til aksjesparekonto utvidet til å gjelde ut 2019 rett før jul.
Les alt du måtte lure på om aksjesparekonto her.
4. Aksjesparekonto eller fondskonto
Med aksjesparekonto fikk du som investerer i fond enda en konto å forholde deg til. I dette blogginnlegget så vi på hvilken konto som kunne være rett for deg, og om fondskonto fortsatt var et reelt alternativ.
Finn ut om aksjesparekonto eller fondskonto er best for deg her.
PS: Det har kommet forslag fra politikerne som vil gjøre fondskonto mer lik aksjesparekonto (fra punkt 5.1 og nedover). For eksempel ønsker man å ha lik skattesats for aksjegevinster og utbytte, samt at du skal få aksjerabatt også på fondskonto inn i beregningen av formuesskatt. Innlegget vil bli oppdatert så fort endringene er vedtatt i Stortinget.
5. Hvorfor du blir hengende etter de rike på formue
Økonomisk ulikhet var et hett tema i 2018, og sannsynligvis noe du kommer til å høre mer om fremover. Det er et kompleks bilde. Men sagt enkelt så har de formuende skjønt noe resten ikke forstår. Nemlig hvor viktig det er å ta del i verdiskapningen som skjer i næringslivet. Det er selvsagt lettere å gjøre om du allerede har en del penger. Men du bør likevel ta med deg tanken om å spre pengene på flere typer investeringer, som aksjefond, utover bolig.
Les mer om hva hva de rikeste har skjønt her.
6. Fem ting du må tenke på før du flytter aksjefond til aksjesparekonto
Å flytte aksjefond til aksjesparekonto er ikke så enkelt som alle tror. I dette innlegget så vi derfor på hva du måtte tenke på før du flyttet aksjefondene dine. I verste fall kunne du tape skjermingsfradrag eller utløse skatt på opparbeidede gevinster unødig.
Les hva du må tenke på før du flytter aksjefond til aksjesparekonto her.
7. Betale ned lån eller investere i fond – hva er best?
Skal du investere i fond fremfor å betale avdrag på boliglånet må du ha evne til å stå løpet ut. Hvis ikke bør du ikke gjøre det. Spørsmålet blir da om det er noe for deg? Ved første øyekast virker det enkelt. Så fort du kan forvente å oppnå høyere avkastning på pengene dine i fond, er det mer lønnsomt å investere pengene fremfor å betale avdrag.
Dessverre er det ikke så rett frem.
Her kan du lese hvorvidt det kan være noe for deg.
8. Tre tankefeller du går i som koster deg dyrt
Å forstå hva som er god atferd som investor er viktig for avkastningen din. Dessverre har det seg slik at du er din egen avkastnings verste fiende. Du mener det godt, men det blir dessverre bare rot, hvis du ikke vet hva du gjør. Her så vi derfor på vanlige feil du skal være oppmerksom på når du sparer til pensjon, og hva du kan gjøre for å unngå dem.
9. Slik bygger du din egen strategiske portefølje
Porteføljebygging er for den spesielt interesserte. Samtidig er det et viktig tema, enten du ønsker å gjøre det selv eller la noen andre gjøre jobben for deg. For veien til investorsuksess går gjennom en balansert portefølje. Det gir en struktur for hvordan du velger og forvalter investeringene dine. Da unngår du å ende opp med tilfeldige fond, som i verste fall har for høy risiko eller gir for lav avkastning.
Slik bygger du din egen strategiske portefølje i 5 enkle steg.
10. Tre grep du kan gjøre for å få bedre avkastning
Det finnes ingen gratis lunsj, fortalte vår salgssjef Martin Graftås fra scenen på Den store aksjekvelden i høst. Med det mener han at det ikke finnes noen snarveier til å oppnå god langsiktig avkastning. Likevel finnes det grep du kan gjøre for å jekke opp avkastningen din over tid, men de er nok ikke hva du tror.
Les hva du kan gjøre for å få bedre avkastning på pengene dine her.
11. Syv tankefeller som dreper avkastningen din
Historien er full av eksempler på hvordan investorer gjør motsatt av hva de burde. Her ser vi på syv kostbare feil du gjør når du prøver å investere pengene dine lurt, og hva du kan gjøre for å unngå dem.
Det var de mest populære innleggene fra ODIN-bloggen i året som gikk. Vi håper du fant det interessant, og så ser vi frem til å gi deg enda flere gode innlegg i 2019!
PS: Er det temaer du savner eller som du ønsker å høre mer om? Send gjerne dine innspill på epost til stian.strand@odinfond.no.