Dette bør du gjøre når det svinger på børsene

Hva du bør gjøre nå som det svinger på børsen

Pengene dine kan i perioder svinge en del i fond. Her har du gode tips til hvordan du bør forholde deg til det.

Oslo Børs var ned her om dagen. Fikk du med deg det?

– Årsaken til svingningene er flere. For eksempel har vi vært inne i den lengste oppgangsperioden i aksjemarkedet siden 90-tallet. Samtidig som prisingen av selskapene er høy i flere av verdens hjørner. Legg til at rentene nå er på vei opp, og det er naturlig at vi nå får litt svingninger, forklarer spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.

Pengene dine vil til tider svinge en del i fond

Da gjelder det å være forberedt.

– Det gjør du ved å eie fond som ikke svinger mer enn hva du tåler uten å gjøre noe dumt. Ha det på plass og du er godt skodd for å håndtere ruskete perioder på børsene. Selg i panikk, og du vil slite med å kjøpe deg inn igjen på lave nivåer. Resultatet er gjerne at du står igjen på perrongen når markedet igjen stiger, sier Victoria.

Hva du som har penger i fond bør gjøre nå

Dårlige børsdager etterfølges typisk av gode. Noen ganger tar det tid, men klarer du å sitte i ro, vil du belønnes med god avkastning over tid, sier spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.

Bilde: Dårlige børsdager etterfølges typisk av gode. Noen ganger tar det tid, men klarer du å sitte i ro, vil du belønnes med god avkastning over tid, sier Victoria Terjesen, spare- og investeringsøkonom i ODIN.

Du bør gjøre så lite som mulig.

1. Bruk anledningen til å vurdere risikoen i porteføljen

Hvis et fall på 5-6 prosent føles vondt, så har du sannsynligvis tatt for høy risiko.

– Aksjemarkedet svinger. Hvis du synes det svinger for mye, kan du vurdere å ta risikoen ned ved å bytte til et kombinasjonsfond med en passelig andel rentefond. For de fleste vil nok en eller annen kombinasjon av aksje- og rentefond var fornuftig, sier Victoria.

Du kan finne fondet som er best for deg ved å bruke fondsveilederen.

2. Ikke heng deg opp i hva som skrives i media

Unngå å la media påvirke spareplanen din.

– Jo oftere du oppdaterer deg på hva som skjer i markedet, desto mer nervøs blir du for pengene du har i fond. Det gjør det vanskelig å holde fokus på målet med fondssparingen, som typisk ligger et stykke frem i tid. Aksjemarkedet kan svinge en del på kort sikt, men stiger typisk over tid, i takt med verdiskapingen som skjer i selskapene.

3. Ikke få panikk, og hold deg til planen

Du må holde deg til planen du har lagt for fondssparingen.

– De aller fleste bør sitte i ro. Det dummeste du gjør er å selge deg ut, eller sette pengene i kontanter på en aksjesparekonto. Tall fra USA viser at om man gikk glipp av de 10 beste dagene på børs i perioden 1993 til 2013 så vil du ha halvert avkastningen. Erfaringen min er også at det er vanskelig å time markedet, og sjansen for å klare og kjøpe seg inn igjen til lavere nivåer er liten.

4. Ha en solid plan i bunn (om du ikke allerede har det)

Du skal allerede ha en solid plan for pengene dine på plass.

– Da er det lettere for deg å stå gjennom perioder med uro i markedet. Ønsker du ikke å stå i det alene, kan rådgiveren din være «coach» gjennom den urolige perioden, og den som hjelper deg med å holde deg planen. For det er den som ikke gjør noe når det stormer på børsene, som gjerne kommer best ut av det.

5. Bruk muligheten til å øke spareavtalen eller kjøpe mer

Hvis du liker å være aktiv kan du øke spareavtalen eller gå inn med tørt krutt i fondene du allerede eier.

– På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Men kan du få med deg noen billige fondsandeler på veien, skal du selvsagt gjøre det. I løpet av januar og februar 2016 falt Oslo Børs rundt 20 prosent. Det viste seg å være en kjøpsmulighet for fondssparere, avslutter Victoria.

Husk at dårlige børsdager etterfølges av gode. Noen ganger tar det tid, men klarer du å sitte i ro, vil du belønnes med god avkastning over tid.

Les også: Er du komfortabel med risikoen du tar med pengene dine?

Bli med 17 277 andre og få ferske innlegg fra bloggen på epost. Du kan melde deg av når du vil.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Skriv en kommentar:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Vidar Bråten - 15 okt, 2018

    Er ikke det også en god deal for dere som selger fond :o) at vi ikke selger oss ut , men beholder våre plasseringer hos dere .? Dere vil vel også tjene mest mulig , dere driver vel butikk ;o)

    Men jeg er enig I en ting , jo mere andelsprisen går ned , jo flere andeler får vi som sparer trofast for vårt beløp.

  2. Stian Strand - 16 okt, 2018

    Hei Vidar! Takk for kommentar. Det stemmer. Men det er særlig en god deal for deg som kunde, å ikke kaste kortene når det svinger på børsen. Erfaringen er at de som selger seg ut i urolige tider, sjelden kommer inn igjen til lavere nivåer, om overhodet noen gang. Sånn sett er det vinn-vinn 🙂