Pengene dine kan i perioder svinge en del i fond. Her har du gode tips til hvordan du bør forholde deg til det.
Oslo Børs var ned her om dagen. Fikk du med deg det?
– Årsaken til svingningene er flere. For eksempel har vi vært inne i den lengste oppgangsperioden i aksjemarkedet siden 90-tallet. Samtidig som prisingen av selskapene er høy i flere av verdens hjørner. Legg til at rentene nå er på vei opp, og det er naturlig at vi nå får litt svingninger, forklarer spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen.
Pengene dine vil til tider svinge en del i fond
Da gjelder det å være forberedt.
– Det gjør du ved å eie fond som ikke svinger mer enn hva du tåler uten å gjøre noe dumt. Ha det på plass og du er godt skodd for å håndtere ruskete perioder på børsene. Selg i panikk, og du vil slite med å kjøpe deg inn igjen på lave nivåer. Resultatet er gjerne at du står igjen på perrongen når markedet igjen stiger, sier Victoria.
Hva du som har penger i fond bør gjøre nå
Bilde: Dårlige børsdager etterfølges typisk av gode. Noen ganger tar det tid, men klarer du å sitte i ro, vil du belønnes med god avkastning over tid, sier Victoria Terjesen, spare- og investeringsøkonom i ODIN.
Du bør gjøre så lite som mulig.
1. Bruk anledningen til å vurdere risikoen i porteføljen
Hvis et fall på 5-6 prosent føles vondt, så har du sannsynligvis tatt for høy risiko.
– Aksjemarkedet svinger. Hvis du synes det svinger for mye, kan du vurdere å ta risikoen ned ved å bytte til et kombinasjonsfond med en passelig andel rentefond. For de fleste vil nok en eller annen kombinasjon av aksje- og rentefond var fornuftig, sier Victoria.
Du kan finne fondet som er best for deg ved å bruke fondsveilederen.
2. Ikke heng deg opp i hva som skrives i media
Unngå å la media påvirke spareplanen din.
– Jo oftere du oppdaterer deg på hva som skjer i markedet, desto mer nervøs blir du for pengene du har i fond. Det gjør det vanskelig å holde fokus på målet med fondssparingen, som typisk ligger et stykke frem i tid. Aksjemarkedet kan svinge en del på kort sikt, men stiger typisk over tid, i takt med verdiskapingen som skjer i selskapene.
3. Ikke få panikk, og hold deg til planen
Du må holde deg til planen du har lagt for fondssparingen.
– De aller fleste bør sitte i ro. Det dummeste du gjør er å selge deg ut, eller sette pengene i kontanter på en aksjesparekonto. Tall fra USA viser at om man gikk glipp av de 10 beste dagene på børs i perioden 1993 til 2013 så vil du ha halvert avkastningen. Erfaringen min er også at det er vanskelig å time markedet, og sjansen for å klare og kjøpe seg inn igjen til lavere nivåer er liten.
4. Ha en solid plan i bunn (om du ikke allerede har det)
Du skal allerede ha en solid plan for pengene dine på plass.
– Da er det lettere for deg å stå gjennom perioder med uro i markedet. Ønsker du ikke å stå i det alene, kan rådgiveren din være «coach» gjennom den urolige perioden, og den som hjelper deg med å holde deg planen. For det er den som ikke gjør noe når det stormer på børsene, som gjerne kommer best ut av det.
5. Bruk muligheten til å øke spareavtalen eller kjøpe mer
Hvis du liker å være aktiv kan du øke spareavtalen eller gå inn med tørt krutt i fondene du allerede eier.
– På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Men kan du få med deg noen billige fondsandeler på veien, skal du selvsagt gjøre det. I løpet av januar og februar 2016 falt Oslo Børs rundt 20 prosent. Det viste seg å være en kjøpsmulighet for fondssparere, avslutter Victoria.
Husk at dårlige børsdager etterfølges av gode. Noen ganger tar det tid, men klarer du å sitte i ro, vil du belønnes med god avkastning over tid.
Les også: Er du komfortabel med risikoen du tar med pengene dine?
Hei Vidar! Takk for kommentar. Det stemmer. Men det er særlig en god deal for deg som kunde, å ikke kaste kortene når det svinger på børsen. Erfaringen er at de som selger seg ut i urolige tider, sjelden kommer inn igjen til lavere nivåer, om overhodet noen gang. Sånn sett er det vinn-vinn 🙂
Er ikke det også en god deal for dere som selger fond :o) at vi ikke selger oss ut , men beholder våre plasseringer hos dere .? Dere vil vel også tjene mest mulig , dere driver vel butikk ;o)
Men jeg er enig I en ting , jo mere andelsprisen går ned , jo flere andeler får vi som sparer trofast for vårt beløp.