Denne uvanen kan koste deg millioner - og slik blir du kvitt den

Denne uvanen kan koste deg millioner – og slik blir du kvitt den

Dårlige investeringsvaner koster deg dyrt. Her gir vi deg oppskriften på hvordan du kvitter deg med slik uønsket atferd.

Vaner er et tveegget sverd. Mens dårlige investeringsvaner kan koste deg millioner, gjør gode investeringsvaner det enklere å oppnå god avkastning og nå målene dine. Det er derfor viktig at du greier å bli kvitt de dårlige, samtidig som du etablerer gode.

Dessverre er dårlige investeringsvaner mer normalen enn unntaket. Noen ganger ligger de i deg fra evolusjonen, som at du har en tendens til å gjøre som alle andre. Andre ganger er det uvaner du har lært deg selv, som å sjekke porteføljen din førti ganger om dagen.

Spør deg selv: Er du i ferd med å bli den typen investor du ønsker å være? Vil du for eksempel være en av de som selger i panikk når børsen faller, velger fond etter siste tids avkastning og så videre, eller vil du være en dyktig investor som faktisk oppnår resultater?

Jeg tipper det siste.

Her får du derfor oppskriften på hvordan du blir kvitt dårlige investeringsvaner, slik at du kan unngå den ødeleggende halvdelen av sverdet og oppnå bedre resultater.

En dårlig investeringsvane består av fire komponenter

En vane, enten den er god eller dårlig, består av disse fire komponentene, ifølge James Clear som har skrevet bestselgeren Atomic Habits:

  • Signal er det som får hjernen din til å utføre vanen
  • Motivasjon er hva du håper å oppnå ved å utføre vanen
  • Respons er utførelsen av vanen, som du gjør for å få belønningen
  • Belønningen er hva du oppnår ved å utføre vanen

Det fungerer slik at signalet utløser et behov i deg som motiverer en respons. Responsen er her en eller annen atferd du gjør for å få belønningen, som tilfredsstiller behovet.

Eksempel: En dårlig investeringsvane trigget av børsfall

Signalet er en bit informasjon som utløser en respons. Det minner deg på hva du kan oppnå ved å utføre vanen, som her er en handling. Det kan for eksempel være at du hører en “ekspert” fortelle hvorfor aksjemarkedet skal i null på en dårlig børsdag.

– Markedet er ned, så nå gjelder det å selge før du taper alle pengene, sier han.

Slikt vekker frykt, spesielt hvis du samtidig ser fondene dine falle i verdi. Signalet vekker da et ønske, eller motivasjon, om å bli kvitt smerten av å se verditapet øke. Tar du utsagnet bokstavelig er veien kort til å etablere en vane, en respons, hvor du selger fondene dine så fort børsen er ned noen prosent.

Det virker logisk, og så er det jo bare å kjøpe seg inn i igjen når aksjemarkedet har “roet seg”? Så hvorfor ikke?

Men aksjemarkedet blir aldri “trygt” for den som ikke tolererer litt svingninger. Det er derfor aksjer kan gi høy avkastning. Svingningene er prisen du betaler for muligheten til å få høyere avkastning enn i tryggere plasseringer, som rentefond og bankkonto.

Dårlige vaner koster deg dyrt

Har du først etablert en slik uvane er det fort gjort å selge på bunn, for så å sitte igjen med pengene i banken når markedet snur og nye topper settes. Det verste er at du først kjøper deg inn igjen når markedet har steget en stund og det føles trygt, for så å gjenta prosedyren på nytt ved neste børsfall.

Du gjør dette for å få belønningen, som her er å stoppe smerten av å se pengene dine falle i verdi. Det til tross for at verditapet typisk er midlertidig.

Her ignorer reptilhjernen din logikk. Å selge fondene vil fjerne smerten fra å se pengene falle i verdi. Handlingen, selv om den er destruktiv for avkastningen din, oppleves som behagelig. Reflekser og instinkt trumfer logikk i perioder med stress, men det er du som betaler prisen.

Spørsmålet blir da: Hvordan kan du unngå å selge fondene dine når børsen faller?

Slik blir du kvitt dårlige investeringsvaner

Slik blir du kvitt dårlige investeringsvaner

Signal, motivasjon, respons og belønning er komponentene som utgjør en vane. Uten de tre første vil ikke den uønskede atferden kunne skje. For eksempel vil den ikke utføres hvis du gjør signalet som utløser den usynlig eller fjerner motivasjonen for å utføre den. Det samme skjer hvis det blir vanskelig å gjøre atferden, og uten belønningen vil den ikke gjentas.

Nøkkelen til å bryte dårlige investeringsvaner er å forstå dette, og hvordan du kan tilpasse det til å oppnå det du ønsker.

Gjør signalet usynlig

Når du skal bli kvitt dårlig atferd, som å selge når børsen faller, er det enkleste å redusere eksponeringen din til signalet som utløser den. Hvis signalet er nyheter om hvor mye aksjekursene kan falle, bør du unngå finansmedier og ikke sjekke porteføljen din. Slå av notifikasjoner eller slett appene for finansnyheter og fondsinformasjon fra smarttelefonen din.

Avslutt også abonnementer på nyhetsbrev fra finansmedia og fjern snarveiene fra nettleserne på PC`en din.

Ute av syne, ute av sinn.

Hvis du vet at du vil reagere emosjonelt på børsfall kan du ikke følge tett med på verken markedet eller porteføljen din.

Gjør den dårlige vanen mindre attraktiv

Atferd blir lite attraktive når du assosierer den med negative følelser og ulemper. Fremhev derfor hva som gjør uvanen skadelig for deg og hvordan det hindrer deg i å nå målene dine. Skriv det ned. Hvis du konsekvent selger på bunn og kjøper på topp, går det utover avkastningen, og det fjerner deg fra det du ønsker å oppnå med pengene dine.

Motivasjonen for å utføre en handling, som å selge når børsen faller, kommer fra et underliggende motiv. Hvis du selger fordi du ikke orker å se pengene falle i verdi, kan det løses på andre vis enn å selge. En måte er å ta lavere risiko, slik at verdifallet ikke blir så stort at du selger i panikk. Mer kunnskap om hva risiko faktisk er kan også hjelpe.

Du kan også kople atferd med identiteten din.

– Jeg er en person som er økonomisk smart, og vet derfor at børsfall er en kjøpsmulighet, fremfor noe å bli redd for og få panikk over.

Gjør det vanskelig å utøve den dårlige vanen

Tilpass omgivelsene dine slik at det blir vanskelig å selge. Slett appen du bruker til å handle fond med fra smarttelefonen din, og fjern snarveiene til handelssiden fra nettleserne på PC`en. Så må du taste inn adressen til hjemmesiden og logge inn manuelt, som tar mer tid og knot. Dagens teknologi gjør det dessverre lett å gjøre dyre feil.

Vil du ta det lenger?

Bytt ut smarttelefonen din med en gammeldags Nokia 5110. Du kan også reise på hytta uten tilgang på internett når det svinger på børsen, eller ta en treningsøkt så du får tankene dine over på noe annet.

Eller sett bort forvaltningen av porteføljen din til en dyktig rådgiver, som er instruert til å kun la deg vurdere endringer i porteføljen en gang i året.

En ting er i hvert fall sikkert. Det er vanskelig å spise sunt hvis du jobber i en kebabsjappe.

Gjør resultatet av å utføre den dårlige vanen ubehagelig

Du slutter gjerne med en dårlig vane hvis belønningen ikke smaker godt. Still deg derfor til ansvar når du gjør noe dumt, som å selge fondene under et børsfall. Finn på en straff, som at du må gå med Kaptein Sabeltann-hatt i en måned på jobb. Målet er å gjøre kostnaden av å utøve den dårlige atferden offentlig og smertefull.

Du kan lage en vanekontrakt med en venn, kollega eller rådgiveren din. Skriv det ned, print i to eksemplarer, ett eksemplar til hver av dere, og signer.

– Hvis jeg selger under neste børsfall, så må jeg gå med sjørøverhatt på jobb i en måned.

Forhåpentligvis vil frykten for ydmykelsen overgå frykten for smerten av å se pengene falle midlertidig i verdi neste gang børsen faller.

Avslutningsvis

Du endrer ikke en dårlig investeringsvane over natten. Men bare det å bli oppmerksom på uønsket atferd, som saboterer resultatene dine er en halvveis seier. For når du først blir klar over en uvane og hvordan den oppstod, så kan den også endres.

Bruk rammeverket over og eksperimenter med ulike måter for å håndtere frykten for verditap neste gang aksjemarkedet er ned. Det fungerer også på andre uvaner. Men for å endre en vane så må du først bestemme deg for å endre den.

Du må bevisst akseptere arbeidet med å identifisere signaler og belønningene som driver den uønskede atferden og finne bedre alternativer.

Dette er ikke enkelt fordi du må ha selvkontroll og være bevisst på hvordan du gjør det. Det er derfor dårlige vaner er så vanskelige å bryte. Hvis det var enkelt, så ville vi alle hatt vaskebrett på magen og være pensjonert før fylte 50 år.

Trykk her for å lese 11 feil du gjør som dreper avkastningen din.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: