Slik kan en dyktig investeringsrådgiver hjelpe deg

Slik kan en dyktig investeringsrådgiver hjelpe deg

Skal du få formuen din til å vokse, er du nødt til å ta risiko. Det kan være utfordrende å vite hvor mye, men det er et eksempel på hva en dyktig investeringsrådgiver kan hjelpe deg med.

En investeringsrådgiver er en fagperson som kan hjelpe deg med å organisere formuen din, slik at du har best mulig sjanse til å oppnå det du ønsker. Er hun dyktig vil hun ta seg tid til å bli kjent med deg. Det er viktig for å kunne forstå hvordan akkurat du fungerer!

Hun kan så hjelpe deg med å sette en struktur for hvordan du skal eie og forvalte pengene dine, og velge enkeltinvesteringene som passer deg. Men også hjelpe deg med å holde fast i urolige perioder på børsen, og finne ut når det passer å realisere en gammel drøm.

Det handler om å forstå:

 • hvem du er
 • hva du bryr deg om
 • hvor du er i dag privat og økonomisk, og hvor du ønsker å være i fremtiden

En dyktig investeringsrådgiver er rustet til å hjelpe deg med å gjøre gode valg med pengene dine, og holder deg på rett spor så du når målene dine. Hun vil aldri komme med anbefalinger før hun kan krysse av for punktene over. Hvis du møter en “investeringsrådgiver” som starter med produkter, har du nok med en selger å gjøre.

Hva en dyktig investeringsrådgiver gjør

En dyktig investeringsrådgiver vil kunne gi deg råd om blant annet:

 • hvor mye risiko du bør ta med pengene dine
 • hva du bør gjøre annerledes
 • hvor mye du bør investere
 • hvilken avkastning du kan forvente fra porteføljen din
 • hvilke endringer du kan gjøre for å forbedre skatteposisjonen din
 • hvordan du bør eie ulike typer investeringer
 • hvordan du får avkastningen du trenger for å nå målene dine innen tiden du ønsker
 • hvordan du unngår å gjøre de verste atferdsfeilene

Samtidig kommer investeringsrådgivere i ulike former. Men de skal alltid kunne gi en enkel og forståelig forklaring på hvordan de arbeider og kompenseres. De vil vite hva du eier og hvor du har pengene dine plassert i dag – selv delen de selv ikke forvalter. Det er fordi de vil sikre at investeringsporteføljen din sett under ett er riktig for hva du ønsker å oppnå.

Trykk her for å lese hvordan finner en dyktig rådgiver i fem enkle steg.

Verktøykassen: Kart og transportmiddel

For mange som har en del penger, handler formuen ofte om fleksibilitet. Det vil si muligheten til å frigjøre sin egen tid og leve på egne premisser. En dyktig investeringsrådgiver blir da som en co-pilot på denne reisen, som holder deg på rett spor. Investeringsplanen, som dere lager sammen, er kartet, og investeringsporteføljen blir da transportmiddelet.

Investeringsplanen

En investeringsplan er oppskriften på hvordan du skal oppnå det du ønsker med pengene dine, så du ikke roter deg vekk på veien. Den sier noe om hvor mye og i hva du skal investere for at avkastningen skal bli grei samtidig som risikoen er akseptabel. En solid plan legger også føringer for hvordan du håndterer solskinnsdager så vel som nedturer på børsen.

De dyreste feilene gjør du vanligvis i dårlige perioder.

Investeringsporteføljen

En investeringsportefølje er en samling investeringer. Skreddersydd for deg og din situasjon, er det transportmiddelet som skal ta deg i mål. Du kan lage den selv, eller sammen med en rådgiver. Det er opp til deg, men vanligvis er det greit å la en som kan det hjelpe deg.

Investeringsporteføljen vil ofte bestå av en samling fond – du trenger faktisk ikke noe mer -, som er tilpasset:

 • hvor mye svingninger du kan tolerere
 • kravet ditt til avkastning
 • hvor lenge det er til du skal bruke av pengene

Mange synes det er vanskelig å finne riktig balanse mellom risiko og avkastning, og ønsker hjelp med det. Det er ikke så lett å vite før du har opplevd et skikkelig børsfall. Tar du for høy risiko kan du risikere å få panikk når svingningene blir store. Men det er ikke bedre å ta for lav risiko. I så fall risikerer du at avkastningen blir for lav til å nå målene du har satt deg.

God oppfølging er viktig for din suksess

Oppfølging på dine premisser av en dyktig investeringsrådgiver som kjenner deg, reduserer sjansen for å gjøre kostbare feil. Det skaper også trygghet og gir deg gode sjanser for å oppnå det du ønsker med formuen din, selv om økonomien skulle sakke av.

Det handler blant annet om å:

 • tilpasse investeringsplanen og porteføljen etterhvert som livet går sin gang
 • hjelpe deg å unngå dyre atferdsfeil med investeringene dine

Planen bør tilpasses etter terrenget

En dyktig investeringsrådgiver vil fortelle deg at investeringsplanen ikke er et statisk dokument. Det er fordi du har langsiktige mål for pengene dine. Men så skjer det noe underveis som gjør at du må endre planen.

Kanskje blir du skilt eller inntekten din reduseres? Eller at du ønsker å videreføre formuen din til barna?

Slike ting betyr at investeringsplanen må vurderes med jevne mellomrom, for å se om den bør justeres. Noen ganger betyr endringer i investeringsplanen at investeringsporteføljen din også bør tilpasses den nye situasjonen. Det kan virke komplekst. Men slapp av, en dyktig investeringsrådgiver hjelper deg også med dette.

En forsikring mot kostbare feil

En dyktig investeringsrådgiver kan være alt som står mellom deg og drømmene dine. På egen hånd er det lett å la seg villede av følelser. Finansmarkedene er nådeløse her. Ofte ender det i overilte beslutninger, som å selge “alt” når børsen faller ti prosent. Det er dumt, fordi du må være investert for å få være med på oppturen og de nye toppene som følger.

Hjernen spenner ben på deg

Flere vil antyde at vi mennesker er vår egen avkastnings verste fiende. Det skyldes noen snarveier i hodene våre, såkalte tankefeller, som var fine å ha da vi som steinaldermennesker bodde i huler. I dag derimot spenner de bein på både deg og pengene dine, hvis du ikke er oppmerksom. Det kan gjøre det vanskelig for den beste.

Heldigvis kan oppfølging fra en dyktig rådgiver som kjenner deg, hindre deg fra å gjøre de verste blemmene, og sørge for at du holder deg til planen og når målene dine.

For å oppsummere: En dyktig investeringsrådgiver skaper verdi ved å lage en investeringsplan og sette sammen en investeringsportefølje, tilpasset deg og din situasjon, for så å sørge for at du holder deg til dette. Da unngår du å gjøre de verste feilene, og sjansen for at du når målene dine øker betraktelig.

Trykk her for å lese hvordan finner en dyktig rådgiver i fem enkle steg.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: