Denne feilen må du ikke gjøre ved neste børsfall

Denne feilen må du ikke gjøre ved neste børsfall

Norske investorer dumpet aksjefond under børsfallet i mars 2020. Her forklarer vi hvorfor det ble dyrt, og hva du bør gjøre i stedet når børsen faller.

Børsfall på 30 prosent eller mer, som vi så i mars, rammer i snitt hvert tiende år. De kan skremme vannet av den beste. Har du da en million kroner investert, blir pengene fort redusert til rundt 700 000 kroner, eller mindre. Ingen liker å se fondene sine falle i verdi, så det er lov å bli bekymret.

Likevel er børsfall like naturlig som Kvikk-lunsj på skitur. Samtidig tilsier all erfaring at aksjemarkedet på et punkt vil hente seg inn igjen, og nye topper bli satt. For hvert prosentpoeng det faller øker også den fremtidige avkastningen. Børsfall er derfor en fin mulighet for den som har noen år igjen til pengene skal brukes og kan investere mer.

Den største risikoen du står ovenfor under et børsfall er faktisk å selge på bunn, for så å gå glipp av de fremtidige oppturene. Du må nemlig være investert for å få med deg disse!

Nordmenn dumpet aksjefond under siste børsfall

Likevel dumpet norske personkunder aksjefond i vinter. Det skjedde samtidig med at verden innså at lungesykdommen Covid-19 ikke ville forsvinne med det første.

Bare se i figuren nedenfor.

Her ser du hvor mye norske personkunder kjøpte aksjefond for hver måned fra januar til og med august 2020 i norske kroner. (kilde: VFF

Her ser du hvor mye norske personkunder kjøpte aksjefond for hver måned fra januar til og med august 2020 i norske kroner. (kilde: VFF)

Norske personkunder solgte aksjefond for 1 189 290 000 milliarder kroner mer enn de kjøpte for i februar i år. Enkelte benyttet sikkert markedsuroen til å investere mer, men samlet ble nettotegningen, som er kjøp minus salg, negativ. Det samme skjedde i mars, men i større omfang. Da ble det solgt aksjefond for nesten 4 milliarder mer enn det ble kjøpt for!

Nedsalget i rentefond var enda større, med nettotegning på cirka – 5,9 milliarder. Det inkluderte pengemarkedsfond, som er mer som “bankkonto” for de med mye penger.

Nedsalget kom med fallet i aksjemarkedet

Panikksalget var ikke tilfeldig.

Panikken kom nok snikende med intensiv mediadekning om hvor ødeleggende pandemien ville bli for økonomien, uten å nevne at det vanligvis går over. Handelsmønsteret passer i hvert fall perfekt med utviklingen på Oslo Børs i samme periode, som du ser i figuren under. Det tyder på at flere gjorde den klassiske tabben og solgte aksjefond under fallet.

Hvor pengene gikk er uvisst, men jeg gjetter på bankkonto og diverse forpliktelser.

Det er jo greit hvis du trengte pengene.

Men hvis du bare ble redd eller prøvde å være lur og “time” markedet, så gikk du glipp av mye penger, ettersom oppturen kom like brått som fallet.

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra januar til og med august 2020 (kilde: Oslo Børs)

Her ser du utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs fra januar til og med august 2020 (kilde: Oslo Børs)

Hundretusener i tap ved å selge under børsfallet

Nå er ikke historien om Covid-19 skrevet ferdig. Men for moro skyld: Hva tror du forskjellen i avkastning er for den som solgte alt under børsfallet og den som var investert?

Eller hva hvis du var investert, men også greide å investere mer gjennom nedturen?

Aldri la en krise gå til spille

Si du har tre søsken, Peder, Trine og Jensen, som hver investerte en million kroner i et globalt aksjefond 1. januar 2020. Peder trodde Covid-19 skulle bli undergangen. Han solgte derfor alt på bunn 16. mars og realiserte et tap på nesten 157 000 kroner.

Trine derimot hadde is i magen og var investert gjennom markedsuroen, og hadde i august cirka 1 045 000 kroner i aksjefond.

Jensen bet seg også fast. I tillegg kjøpte han ekstra andeler i aksjefond for 5 000 kroner hver måned fra januar til og med august, pluss 20 000 kroner ekstra i februar og mars.

– Du må ikke la en krise gå til spille, er mottoet hans.

Han endte med rundt 1 137 000 kroner, etter å ha investert 1 080 000. Gevinsten ble cirka 57 000 kroner. Det er 12 000 kroner mer enn Trine, og 214 000 kroner bedre enn Peder som gjorde den klassiske blemmen og solgte på bunn.

Moralen er: Selg aldri midt i et børsfall, hvis du ikke må.

Men hvordan gjør du det i praksis?

Her ser du hvordan utviklingen ble på en million kroner i et globalt aksjefond for Peder, Trine og Jensen fra 1. januar til og med august 2020. Streken for Peder er lik den for Trine frem til 16. mars, men er senket noe i figuren for å synes bedre.

Her ser du hvordan utviklingen ble på en million kroner i et globalt aksjefond for Peder, Trine og Jensen fra 1. januar til og med august 2020. Streken for Peder er lik den for Trine frem til 16. mars, men er senket noe i figuren for å synes bedre.

Triksene som øker sjansen for god avkastning

Den vanligste årsaken til at investorer selger under børsfall er at de har tatt for høy risiko, og får panikk. Ingenting hjelper hvis utgangspunktet ditt er feil! Du må derfor ha en portefølje, en samling fond, hvor du investerer på tvers av bransjer, land og regioner, tilpasset:

  • hvor mye du er komfortabel med å se pengene svinge
  • hvor lenge det er til du skal bruke pengene
  • kravet ditt til avkastning så du når målene dine

Når du har dette på plass kan du vurdere følgende triks for å beholde roen:

1. Kast smarttelefonen og dra til skogs

Investorene som gjør det best over tid er de som greier å stenge “støyen” ute. Det kan være å unngå finansnyheter og ikke sjekke fondene dine. Lettere sagt enn gjort, selvsagt. En variant er å bytte ut smarttelefonen din med en gammel Nokia 5110. Du kan også si opp avisene og rømme til skogs for litt digital detox, mens markedsuroen herjer.

Få ting reduserer stress bedre enn å vandre i naturen!

2. Minn deg selv på hvorfor du investerer

Husker du hvorfor du begynte å investere i fond? Kanskje var det for å sikre deg en bedre pensjon, frihet til å gjøre som du vil eller å kjøpe deg feriehus i Sør-Frankrike? Uansett årsak, så er det viktig å minne seg selv på dette – da binder du deg mentalt til målene dine!

Et børsfall eller to må ikke få lov til å flytte fokus vekk fra langsiktige mål, selv om “alle” tenker kun på her og nå mens det står på.

3. Finn roen i aksjemarkedets historie

Børsfall kan virke skummelt, men historien vil roe nervene dine. For børsfall etterfølges vanligvis av kraftige børsoppganger og nye topper. Det så vi i det globale aksjemarkedet i vinter, da markedet steg voldsomt etter at bunnen ble satt 16. mars. Vi så det samme i 1992, 2003 og 2009. Store fall kan snu til oppturer raskere enn du rekker å rope “kjøp”.

Fortsatt ikke overbevist?

Tenk på dette neste gang svingningene får deg til å skjelve:

  • Siden 1969 har det globale aksjemarkedet opplevd utallige kriser, ødeleggende kriger og flere pandemier. Børsfall på 40-50 prosent har kommet og godt. Likevel ville en investering på 100 000 kroner den gang, ha vokst til rundt 2,9 millioner kroner i 2019. Det er rundt 2 800 prosent i avkastning, til tross for all uroen underveis!

For å oppsummere: Den største blemmen du gjør under et børsfall er å selge, enten fordi du ble redd eller skulle være “lur”. I begge tilfeller mister du de fremtidige oppturene i markedet, og går dermed glipp av mye penger. Hvis du derimot greier å bite deg fast, vil du bli rikelig belønnet over tid.

Les også: Børsfall er ikke så skummelt som alle sier

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: