Med SARS friskt i minne, er Kina og verden rammet av et nytt coronavirus, Wuhan-viruset. Her forklarer jeg hva det kan bety for avkastningen i aksjemarkedet.
Et hittil ukjent coronavirus, Wuhuan-viruset, har forårsaket et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhuan i Hubei-provinsen i Kina. Verdens helseorganisasjon sier faren for global smitte er høy, men per i dag er Kina hardest rammet.
Frykten for smitte utover Kina er stor og smittetilfeller er registrert i flere land, fra Thailand til Tyskland og USA. Apple har stengt alle utsalgene sine i landet, og flyselskaper som SAS og British Airways innstiller flyginger til og fra Kina.
Coronavirus sirkulerer vanligvis blant dyr, som flaggermus. Men en gang i blant utvikler de seg og infiserer mennesker, som dette nye viruset. Wuhan-viruset kan dermed bli den neste pandemien, et globalt sykdomsutbrudd som rammer mange, siden svineinfluensaen i 2009.
Hva kan i så fall det bety for avkastningen i aksjemarkedet?
Frykt for smitte rammer økonomier
Hvis Wuhan-viruset blir en ny pandemi, kan de økonomiske konsekvensene bli store. Å behandle smittede, alle legebesøkene og sykehusinnleggelsene koster jo penger. Men dette er bare kostnadene du ser på overflaten under et sykdomsutbrudd.
SARS stoppet forbruket i Kina et øyeblikk
For eksempel var de indirekte kostnadene av SARS, et coronavirus som tok livet av nesten 800 mennesker i 2002-03, større. Men den største bremsen for økonomien under en pandemi er frykten for å bli smittet, og ikke dødstallene.
Hva skjer når folk ikke tør å bevege seg utendørs?
Da drar de ikke på jobben, de unngår å reise på ferie, spiser ikke ute og handler ikke i de fysiske butikkene. Lavere forbruk slår rett inn på økonomien, og dermed kan alt stoppe midlertidig opp, hvis et sykdomsutbrudd får holde på lenge nok.
Veksten i forbruket kom raskt tilbake etter SARS
I figuren nedenfor ser du hvordan frykten for å bli smittet under SARS-utbruddet skremte kineserne fra å bruke penger. Da falt veksten i forbruket i Kina dramatisk fra januar til mai 2003, som var perioden hvor sykdomshysteriet stod på som verst.
Det snudde fort da folk opplevde at myndighetene begynte å få kontroll.
Verdensbanken anslår likevel at sykdomsutbruddet kostet Kina rundt 14,8 milliarder amerikanske dollar, og kan ha redusert global verdiskaping med opp til 40 milliarder.
Lite å si for aksjemarkedet på sikt
Utviklingen i aksjemarkedet drives av troen på økonomien. Et sykdomsutbrudd med uvisse konsekvenser, som Wuhan-viruset, kan derfor føre til uro på børsene. Men det skal mye til for at det går utover den langsiktige avkastningen i det globale aksjemarkedet.
Svineinfluensa-pandemien blåste raskt over
Ta for eksempel svineinfluensaen som startet i Mexico i 2009, og som i juni samme år ble erklært for en pandemi av Verdens helseorganisasjon. Dette var et globalt utbrudd, og man antar at 11 til 21 prosent av verdens befolkning ble smittet og opp mot en halv million døde.
Det som var så skummelt var at sykdommen også tok livet av mange unge, og det minnet om spanskesyken som i 1918-20 tok livet av opp mot 100 millioner verden over.
Jeg sliter likevel med å finne spor av svineinfluensaen i avkastningsgrafen nedenfor, som viser utviklingen i det globale aksjemarkedet de siste tjue årene.
Ser du hakket i grafen i juni 2009? Kanskje er dette et spor etter panikken som svineinfluensaen brakte med seg?
Ikke vet jeg.
Det kan like gjerne skydes usikkerheten i aksjemarkedet som fulgte i ly av Finanskrisen. Uansett, når du ser utviklingen på en armlengdes avstand, ser det ut som at det globale aksjemarkedet ikke brydde seg om pandemien.
Markedet fnøs av SARS, fugleinfluensa, MERS og Ebola
Det samme kan sies om SARS-utbruddet i 2003, fugleinfluensaen i 2005-2006, MERS i 2013-2014 og Ebola utbruddet i Vest-Afrika 2014-2016. Mange av de som ble smittet døde, og frykten for smitte globalt var stor, men innvirkningen på aksjemarkedet var liten.
Midlertidig børsfall i Kina
Under ser du hvordan SARS-utbruddet slo ut i det kinesiske aksjemarkedet, da panikken stod på som verst i april og mai 2003. Det var i den samme perioden som da forbruket i Kina nesten stoppet opp. Da falt aksjemarkedet i Kina(blå linje) rundt fem prosent relativt raskt.
Aksjemarkedet kom seg raskt
Men det varte ikke lenge.
For da investorene opplevde at myndighetene begynte å få kontroll på situasjonen, hentet kinesiske aksjer raskt igjen tapet og mer. Markedet svingte godt fra en dag til den neste da panikken var på topp. Men så roet det seg da det ikke ble så ille som “alle” trodde.
Tips: Slik vaksinerer du pengene dine mot virus
Ingen vet hvordan det nye coronaviruset, Wuhuan-viruset, vil utvikle seg – enkelte sier det blir som en vanlig influensa. Uansett kommer du langt hvis du følger disse rådene.
La deg ikke friste til markedstiming
Stemningen i aksjemarkedet kan raskt snu til optimisme, som det gjorde i Kina under SARS-utbruddet i 2003. Du bør derfor ikke forsøke å selge fond og tro du kan kjøpe dem tilbake på lavere nivåer – det er typisk en oppskrift på dårlig avkastning.
Skal du gjøre noe, så er det å kjøpe mer av fondene du allerede eier.
Ha en balansert portefølje og en fleksibel plan
Tidligere sykdomsutbrudd, som svineinfluensa, SARS og Ebola, hadde lite å si for den langsiktige avkastningen i aksjemarkedet. Du bør derfor ha en portefølje, en samling fond, som investerer på tvers av bransjer, land og regioner, og som er tilpasset:
- hvor mye du er komfortabel med å se pengene dine svinge
- hvor lenge det er til du skal bruke av pengene
- kravet ditt til avkastning så du når målene dine
I så fall kan du sannsynligvis ta det med ro.
Her kan du lese hvordan du lager din egen portefølje.
Hvis du i tillegg har en fleksibel plan for pengene dine, er du godt rustet for hva enn det nye coronaviruset måtte finne på – om det skulle bli en ny pandemi eller ei.
For å oppsummere: Alvorlige sykdomsutbrudd kan få aksjemarkedet til å svinge mer enn vanlig, når det står på. Men på sikt vil det sannsynligvis ha lite å si for avkastningen til langsiktige investorer.
Les også: 5 ting du kan gjøre i dag for å tåle et større børsfall.