Ikke la smarttelefonen ødelegge avkastningen din

Ikke la smarttelefonen ødelegge avkastningen din

En smarttelefon er designet for å stjele tiden din. Men den har også en mørkere side og det kan ødelegge for avkastningen din.

Smarttelefonen din er laget for å distrahere deg. Dette kan gå utover den mentale helsen og evnen din til å fokusere. Kanskje ikke rart, når man hver dag går rundt med et blinkende “Las Vegas” i lommen, som skriker etter oppmerksomhet.

Den gjennomsnittlige brukeren sjekker telefonen rundt 150 ganger daglig, ifølge en studie av britiske psykologer. Kanskje ikke rart, ettersom smarttelefonen er designet for å være avhengighetsskapende, og utnytter de samme koblingene i hjernen som kokain.

Men visste du at smarttelefonen også kan ødelegge avkastningen din?

Svekker evnen din til å gjøre gode valg

Når du plukker opp smarttelefonen mens du gjør noe mentalt krevende, svekker du hjernens evne til å hente seg inn, og du utfører oppgaven dårligere. Det er fordi bare synet av smarttelefonen kan aktivisere tanker om å sjekke meldinger, nyheter, porteføljen din og mer.

Avbrudd for å sjekke smarttelefonen har en pris

Ta for eksempel denne studien fra USA.

Her fant man at studenter som tok en pause fra å løse et utfordrende ordpuslespill for å bruke smarttelefonen, gjorde det dårlig. Faktisk dårligere enn de som brukte en datamaskin eller leste et magasin i pausen. De som sjekket telefonen presterte like dårlig som de som ikke fikk noen pause overhodet, målt på hvor godt og hurtig de løste oppgaven.

Forskerne forklarer resultatene med at smarttelefonen er en portal til en rekke oppmerksomhetstyver, som trekker den mentale energien din i alle retninger. Du tror det ikke er annerledes enn hvilken som helst annen pause. Men smarttelefonen bærer med seg distraksjoner som gjør det vanskelig å returnere til krevende oppgaver.

Skader vurderingsevnen

Ikke relevant for deg, sier du?

Si du vurderer en ny investering til porteføljen din. Øvelsen krever at du greier å hente inn relevant informasjon om investeringen, prosessere og analysere denne. Den økonomiske krisen gjør vurderingen ekstra krevende. Men hvis du har rett kan oppsiden være stor. Det siste du da trenger er at evnen din til å gjøre en god vurdering av investeringen svekkes.

Her ser du hvordan tiden en gjennomsnittlig kanadier greier å fokusere på en oppgave eller lignende har falt fra 2000 til 2013. Apple lanserte den første iPhonen i 2007 og mennesker er nå under gullfisknivået i oppmerksomhetsspenn. (kilde: Microsoft Canada, Report 2015)

Her ser du hvordan tiden en gjennomsnittlig kanadier greier å fokusere på en oppgave eller lignende har falt fra 2000 til 2013. Apple lanserte den første iPhonen i 2007 og mennesker er nå under gullfisknivået i oppmerksomhetsspenn. (kilde: Microsoft Canada, Report 2015)

Gjør deg kortsiktig i tankegangen

Hvis du trener hjernen din til å bli vant til kontinuerlig stimuli, “jeg kan ikke kjede meg et sekund”, så får det konsekvenser. Det kan gå så langt at du blir mer tilbøyelig til å kjøpe og selge investeringer etter hva som har gjort det “bra i det siste”, i håp om raske gevinster.

Suksess handler om langsiktighet

Å dedikere seg til en karriere, egen bedrift eller en investeringsportefølje over mange år, er det som kan gi de virkelig store belønningene i livet. Suksess har hittil vært synonymt med det å kunne ta et langsiktig perspektiv. Det gjelder også i familielivet.

Men smarttelefonen lærer deg å foretrekke kortsiktig belønning. Det samme gjør applikasjonene du har på den, fra sosiale medier og aksjehandels- og nyhetsapper til samarbeidsverktøy som Slack. Varslingene lyser opp skjermen og du manipuleres til å avbryte det du drev med mot noen raske skudd dopamin.

Hva tror du en vridning mot kortsiktig tenking kan bety for avkastningen din?

Mindre gevinst ved å tenke kortsiktig

Si du selger fond X fordi du vil høste gevinst etter en opptur. Noen ganger er det greit å selge. Men hvis motivet er kortsiktig belønning så saboterer du deg selv. Da lar du ikke investeringene dine gi deg avkastningen de potensielt kan.

I stedet ramler du inn i et handlingsmønster hvor du selger for tidlig. Enden på visa er mindre gevinst til deg. Et bransjefond kan for eksempel bidra til høyere avkastning i porteføljen din. Men hvis du selger hver gang det går bra, blir avkastningen lavere enn den kunne vært.

Lurer deg til å sjekke porteføljen hyppig

Med smarttelefonen er porteføljen din et tastetrykk unna. Det gjør det fristende å sjekke utviklingen ofte, for å se hvor mye den har steget! Du føler en rus når tallene går opp. Det er dopamin, som utløses i kroppen når du gjør noe du liker, og kan skape avhengighet.

Avhengighetsskapende

Tenk på en gang du ikke fant smartelefonen din. Sannsynligvis følte du et snev av panikk inntil du fant den igjen. Rundt 73 prosent av oss har det på den måten. Kanskje ikke rart, ettersom smarttelefonen etterhvert har blitt hele livet ditt. Med et tastetrykk gir den deg tilgang til hele verden. Men det betyr ikke at du bør sjekke porteføljen din hvert minutt.

Ikke bare har det null verdi. Det gir også angst og er avhengighetsskapende. Avhengigheten kommer sigende ettersom du griper etter smarttelefonen for nye oppdateringer på investeringene dine og finansmarkedene. Hvis du følger nøye med, kan du ta deg selv i å sjekke telefonen ved det minste snev av kjedsomhet, ut av ren vane.

I så fall har du et problem.

Øker sjansen for å gjøre dårlige valg

Aksjemarkedet er flest dager i pluss. Men du legger ikke merke til det hvis du sjekker porteføljen ofte. I stedet registrer du flere negative dager, og de brenner seg fast i hukommelsen din. Etterhvert føles markedene mer risikable enn hva de egentlig er, fordi du henger deg opp i den kortsiktige utviklingen fremfor den langsiktige.

Da øker sjansen for å gjøre dårlige valg, som å selge i panikk under børsfall – selv om du kanskje ikke skal bruke pengene før om tjue år! I så fall går du glipp av de fremtidige oppturene i aksjemarkedet, og det er her den virkelige risikoen ligger. For selv om aksjemarkedet kan svinge godt, er den lange trenden opp og til høyre.

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet(MSCI World) har steget 2 939 prosent i norske kroner fra 1969 og frem til 9. september 2020, til tross for pandemier, krig og økonomiske kriser. (kilde: Bloomberg)

Slik redder du avkastningen fra teknologien

Teknologi, som smarttelefonen, kan forbedre liv. Problemene begynner når du slutter å bruke det bevisst, og faller for manipuleringen. Du bør derfor legge vekk telefonen og bruke mindre tid på porteføljen din, så vil du bli både lykkeligere og rikere.

Her har du noen gode tips for hvordan du tar tilbake kontrollen:

1. Slå av varslinger

Du bruker kanskje applikasjoner, som Bloomberg, DN eller handelsplattformer, for å holde deg oppdatert? Uansett hva, så bør du slå av varslingene, så du ikke får notifikasjoner som lyser opp skjermen døgnet rundt. Det er faktisk uinteressant for en langsiktig investor å vite hva aksjemarkedet gjør fra en dag til den neste.

Gjør det også for all slags sosiale medier, spill og lignende.

Slik slår du av varslinger på iPhone og Android: Gå til innstillinger > varslinger > slå av varslinger for applikasjonene du bruker

Du kan også sette telefonen din i “ikke forstyrr” modus. Da får du ikke varslinger, og vil ikke bli forstyrret. Samtidig kan du justere innstillingene slik at kun de du ønsker når deg med inngående samtaler.

2. Vurder å slette applikasjonene

Vurder om du skal slette applikasjonene fra smarttelefonen din. Bruk i stedet nettleserversjonene på for eksempel en laptop. Tiden det tar å starte maskinen, få i gang nettleseren og åpne nettsiden, vil ødelegge mye av den impulsdrevne atferden.

3. Sjekk porteføljen din til faste tider

Bestem deg for når det er greit å sjekke status for porteføljen, og hold deg til det. Det kan for eksempel være i forbindelse med den årlige skattemeldingen. Du kan selvsagt sjekke oftere, men mer enn en gang i måneden er sannsynligvis for hyppig.

Du er nå i stand til å ta grep om smarttelefonbruken din. I det minste, spør deg selv neste gang du plukker opp telefonen for å sjekke porteføljen, markedet eller annet: “er det virkelig verdt det?”

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: