7 enkle regler for å oppnå god avkastning når du investerer i fond

7 enkle regler for å oppnå god avkastning når du investerer i fond

Suksess med fond er både enkelt og vanskelig på en gang. Her gir vi deg de beste tipsene for hvordan du oppnår god langsiktig avkastning på pengene dine.

Her har du noen enkle regler som vil øke sjansen din for å oppnå god avkastning på pengene dine i fond. For å oppnå suksess med fond er både enkelt og vanskelig på en gang. Da er det fint med et sett rettesnorer som kan peke deg i riktig retning på veien.

Så blir det enklere å gjøre de lure valgene med pengene dine samtidig som du unngår de verste fellene. Da øker du også sjansen for å oppnå god avkastning og nå målene dine!

Det handler om å:

  • ha riktig utgangspunkt
  • kontrollere atferden
  • spre pengene
  • forstå hvilken risiko du tar
  • være klar over dine begrensninger
  • investere regelmessig
  • ignorere ting du ikke kan kontrollere

1. Sørg for å ha riktig utgangspunkt

Du må greie å være investert for å kunne oppnå god avkastning i fond. Da kan du ikke selge i panikk så fort aksjemarkedet er ned ti-tjue prosent. I så fall vil du i stedet ende godt i minus med fondsinvesteringen din – og det ville være synd.

Velg fond som passer deg og det du ønsker å oppnå

Løsningen er å ha en portefølje, en samling fond, som du er komfortabel med å eie, også når det blåser opp til storm på børsen. Denne bør lages slik at du har god sjanse til å få avkastningen du trenger, samtidig som at svingningene ikke blir større enn du tåler.

Det vil si en portefølje som er tilpasset:

  • hvor store svingninger du er komfortabel med
  • hvor lenge det er til du skal bruke av pengene
  • hvilken avkastning du trenger for å nå målene dine

Da øker du sjansen for å kunne oppnå resultatene du trenger betraktelig. Det gir deg også en struktur for hva du skal eie og hvor mye. Så unngår du å ende opp med noen tilfeldige fond, slik mange gjør, som i verste fall har for høy risiko eller gir deg for lav avkastning.

Her forklarer vi hvordan du lager din egen portefølje.

2. Alt ryker om du ikke greier å styre atferden

Skal du oppnå god avkastning kan du ikke gjøre for mange dårlige valg. Historien er likevel full av eksempler på investorer som gjør det motsatte av hva som er til deres eget beste.

De gjør det ikke fordi de er dumme.

Langt derifra!

Men det er forskjell på å være intelligent og å lykkes med investeringer, da hjernen din motarbeider deg. Det gjelder særlig under børsfall, hvor frykten kan overgå fornuften og rasjonell tenking, som er viktig for å gjøre gode valg.

Feilen du bør sky som pesten

Nordmenn dumpet aksjefond under børsfallet i mars 2020. Nedsalget kom med massiv mediedekning om hvor ødeleggende pandemien ville bli for økonomien.

Men solgte du under fallet så gikk du nok glipp av mye penger. For oppturen kom brått og få rakk å reagere før aksjemarkedet hadde steget mye. Den største risikoen du står ovenfor under børsfall er faktisk å selge, for så å gå glipp av de fremtidige oppturene i aksjemarkedet.

Jeg sier ikke at det er lett.

For vi har alle et snev av verdens dårligste investor i oss.

3. Spre pengene dine på flere kurver

Invester pengene dine på tvers av bransjer, land og regioner. Da blir du ikke for hardt rammet om en investering ikke skulle gå som planlagt. Risikoen kan bli unødvendig høy om du hiver alt inn i et enkelt lands aksjemarked, bransje eller enkeltaksjer.

Japan-kræsj og overlapp

Ta for eksempel japanske aksjer.

Investerte du i den japanske aksjeindeksen NIKKEI 225 på slutten av 80-tallet, er du i dag mer enn 30 år senere, så vidt i pluss (med utbytte reinvestert). Samtidig er det globale aksjemarkedet opp mer enn ti-gangeren siden toppen i japanske aksjer.

Heldigvis kan du unngå slike katastrofer ved å spre pengene dine.

Men ikke overdriv.

Hvis du investerer i tjue forskjellige aktivt forvaltede aksjefond kan de ulike forvalterstrategiene slå hverandre ihjel, og resultatet blir verdens dyreste indeksfond. Flere fond kan også eie de samme selskapene, og da er du ikke så godt spredt som du først trodde.

4. Forstå risikoen du tar

Unngå situasjoner hvor du kan tape en betydelig del av pengene dine. Investeringer som bransjefond og enkeltaksjer kan bidra til høyere avkastning. Samtidig kan svingningene bli svært store og enkeltaksjer kan faktisk gå i null, så det bør være penger du kan tape.

Sett derfor et øvre tak på hvor mye de mest risikable investeringene kan utgjøre av porteføljen din. Så mens en mindre andel er høy risiko, har du resten i tryggere fond, som investerer i solide selskaper på tvers av regioner, land og bransjer.

En fin tommelfingerregel er:

  • Ikke mindre enn at du kjenner gevinsten om du skulle få rett, men ikke mer enn at du kan leve godt med tapet om du skulle ta feil

Risiko og avkastning henger sammen

Men bli ikke forsiktig med pengene dine heller.

Du må nemlig ta risiko for å kunne se pengene dine vokse. Nøkkelen til suksess er å balansere risiko og muligheten for avkastning etter deg og din situasjon. Da øker du også sjansen for at du greier å høste den gode avkastningen som aksjemarkedet byr på over tid.

5. Vær klar over dine egne begrensninger

Det som vil gi deg størst problemer er ikke hva du vet. Men heller hva du er sikker på at du vet, som i ettertid viser seg å ikke stemme.

For eksempel solgte mange fondene sine da pandemien slo innover oss i 2020. De var sikre på at aksjemarkedet skulle ned “minst 50 prosent”. Men så snudde det raskere enn de fleste rakk å reagere. Dermed ble mange stående på sidelinjen å beskue børsoppgangen som fulgte.

Det kostet dem dyrt.

Forstå svakhetene dine

Men å forstå begrensningene av hva du vet og hjernens evne til å gjøre gode vurderinger er bare starten. Du må også skjønne hvilke svakheter du har:

  • økonomisk
  • følelsesmessig
  • atferdsmessig

Hvis du for eksempel mister inntekten bør du ikke nødvendigvis ha en like stor andel av pengene dine i aksjefond. Da kan det være lurt å ta ned risikoen til du har ordnet deg noe nytt. I verste fall kræsjer markedet samtidig som du er tvunget til å selge for å brødfø deg.

Det er når du beveger deg utenfor disse rammene at du virkelig kan rote det til.

6. Invester regelmessig

Livet er enklere for den som investerer regelmessig i fond, som et fast beløp i måneden. Da slipper du styret med å gjette når det er lurest å kjøpe. I verste fall greier du ikke å bestemme deg og så får du ikke nok penger i arbeid til å oppnå det du ønsker.

Da er det heller ikke så farlig om du skulle treffe på en lengre periode med dårlig avkastning.

Invester ekstra i fond under børsfall

Lyst på enda høyere avkastning?

Da kan du vurdere å investere litt ekstra hver gang media skriver “børsfall” med store røde bokstaver. Kjøpene du gjør i disse turbulente periodene vil bidra ekstra til avkastningen din når markedet igjen snur opp og nye topper skal utfordres.

Husk at det ikke er så nøye å treffe bunnen, så lenge du trosser frykten og kjøper mer.

7. Blås i alt du ikke kan kontrollere

Mange investorer bruker tiden på ting de ikke kan kontrollere: Hva politikere sier på TV, børsnyheter og sjekker avkastningen fra dag til dag. Men dette er ting som har lite å si for hvilken avkastning du vil få og hvor mye penger det kan bli.

Uansett hvor ofte du sjekker fondene dine, så vil ikke avkastningen din bli noe bedre.

Jeg vil heller si det motsatte.

For jo mer du følger med på avkastningen, desto større sjanse for at du gjør kostbare feil, som å selge på bunn. Det samme gjelder om du er tett på børsnyhetene.

Ting som teller

Det som derimot har mye å si for hvor mye penger det kan bli er:

  • hvilken risiko du tar (og hvorvidt nivået er rett for deg)
  • kostnadene du betaler
  • hvor lenge du er investert
  • hvor mye du investerer
  • atferden din

Hvilken risiko du har valgt i porteføljen din er ikke det mest spennende samtaleemnet over et glass med venner. Det vil vanligvis si fordelingen din mellom aksje- og rentefond. Men det er faktisk det ene valget som betyr mest for hvilken avkastning du vil oppnå over tid.

Her kan du lese mer om hva du som investor bør fokusere på.

For å oppsummere: Å oppnå god avkastning i fond handler om å ha en portefølje tilpasset deg og din situasjon, ha styr på atferden, spre pengene, forstå hvilken risiko du tar, være klar over egne begrensninger, investere regelmessig og ignorere tingene som du ikke kan kontrollere. Gjør det og resultatet kan bli riktig så bra!

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: