Når er det lurt å kjøpe aksjefond under et børsfall?

Når er det lurt å kjøpe aksjefond under et børsfall?

Flere lurer på når det er lurest å kjøpe aksjefond under børsfall, og henger på sidelinjen i påvente av det perfekte øyeblikk for å kjøpe. Men er det lurt?

“Når er det lurest å kjøpe aksjefond under et børsfall?” er det flere som spør om dagen. Jeg tar det som et godt tegn. Det betyr jo at de forstår at det er i dårlige tider du virkelig kan legge grunnen for god langsiktig avkastning. Når aksjemarkedet faller, øker også den langsiktige avkastningen i markedet for årene som kommer.

Samtidig er det meningsløst å streve etter å treffe bunnen under et børsfall.

Det viktigste er nemlig at du i det hele tatt kjøper!

Hadde du greid å treffe denne bunnen?

Ta en kikk på grafen nedenfor. Den viser utviklingen i det globale aksjemarkedet fra starten på børsfallet under Finanskrisen i 2008-2009 og frem til fallet var hentet inn i 2013.

Hadde du greid å kjøpe på bunnen da?

Jeg tviler.

Børsfallet under Finanskrisen var en seig øvelse for investorene.

Kortvarige oppturer underveis lurte deg til å tro fallet var over flere ganger. I realiteten var det alt fra noen måneder til over to år fra en av disse rekylene til aksjemarkedet nådde bunnen i 2009. Det var en nervepirrende affære, som gjorde det nærmest umulig å kjøpe på bunn.

Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet(MSCI World) fra juni 2007 til mars 2013 med bunnen under børsfallet markert.

Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet(MSCI World) fra juni 2007 til mars 2013 med bunnen under børsfallet markert. (kilde: Bloomberg)

Vanskelig å kjøpe på bunn

Si du hadde 100 000 kroner til å investere i aksjefond på bunnen av neste børsfall. Året var 2007. Utpå sommeren skjer det, aksjemarkedet faller brått 13 prosent. Deretter snur det opp nesten 7 prosent, like raskt som det falt.

De neste månedene faller det ytterligere 20 prosent.

Du er forvirret, men har en følelse om at dette er tiden for å kjøpe. Men før du rekker å handle stiger aksjemarkedet 12 prosent, for så å falle 15 prosent. De neste ukene blir ikke bedre, og markedet svinger opp 11 prosent, for så å falle mer enn 24 prosent.

Nå svinger det voldsomt!

Frustrasjonen tar over. Den neste måneden stiger aksjemarkedet nesten 22 prosent.

Endelig, galskapen er over, tenker du. Men så faller markedet rundt 27 prosent de kommende månedene, og du kjenner mørket synke på.

Du visste det ikke da, men denne vinterdagen i 2009 var bunnen.

Men alt du så var naboen som solgte aksjefond i panikk. Etter berg-og-dalbane turen, var du overbevist om at det skulle falle mer. Du endret heller ikke syn da markedet dundret opp, nesten 22 prosent, i ukene etter.

Det kostet deg dyrt.

For det er nesten umulig å kjøpe på bunn under et børsfall. Enkelte prøver likevel og enda flere lyver om hvor godt de lykkes. Forsøk gjerne, men sjansen er stor for at du bommer grovt eller aldri greier å investere i det hele tatt.

Regelmessige fondskjøp slår umulig timing

Heldigvis er det ikke så viktig hvorvidt du treffer bunnen eller ei.

Det som teller er at du trosser frykten og faktisk kjøper aksjefond. For det er ikke slik at du kun får god avkastning på de fondsandelene du kjøper på den eksakte bunnen under fallet.

Nei, langt der i fra.

Alle fondsandelene du kjøper på veien ned, rundt bunnen og på veien opp igjen, vil gi positiv avkastning når aksjemarkedet henter seg inn. For markedet vil snu; bare se i diagrammet nedenfor som viser utviklingen siden 1970. Selv om det krever mye å pønske ut når det er lurest å kjøpe, så gir regelmessige fondskjøp gjennom nedturen ofte best avkastning.

I verste fall omtrent den samme.

Da sparer du deg også for strevet med å tenke ut når du bør kjøpe.

Her ser du hvordan større børsfall i det globale aksjemarkedet(MSCI World) har vært etterfulgt av nye oppgangsperioder fra 1970 til 2020.

Her ser du hvordan større børsfall i det globale aksjemarkedet(MSCI World) har vært etterfulgt av nye oppgangsperioder fra 1970 til 2020. (kilde: MSCI)

Verst hvis du ikke greier å kjøpe

Ta perioden fra 15 juni 2007 til 15 mars 2013.

Det er tiden det globale aksjemarkedet brukte fra toppen før Finanskrisen, og frem til markedet hadde steget tilbake til der det var før krisen. I tillegg svingte aksjemarkedet rundt nivåene til det som skulle bli bunnen under børsfallet i flere måneder.

Du hadde da god mulighet til å kjøpe fondsandeler på salg.

Eksempel

Si du hadde 100 000 kroner investert i et globalt aksjefond 15. juni 2007.

Det samme hadde naboen din og en kollega. Forskjellen er at du hadde en spareavtale, hvor du kjøpte fondsandeler hver måned. Naboen derimot stoppet spareavtalen sin av frykt for tap da aksjemarkedet begynte å skjelve, og kollegaen din satset på enkeltkjøp.

Du og kollegaen din endte med å kjøpe aksjefond for 70 000 kroner hver. Mens du kjøpte fast for 1 000 kroner hver måned, kjøpte hun for 23 333 kroner ved tre anledninger, 28. november 2007, 28. august 2009 og 13 juli 2012.

Naboen din derimot investerte ikke en krone under børsfallet.

Resultatet er at du endte med rundt 189 000 kroner. Det er omtrent som kollegaen, som til tross for iherdig innsats med å finne beste kjøpstidspunkt, endte med 185 000 kroner. Naboen din, som ikke kjøpte noe, endte der han startet, og gikk glipp av kjøpsmuligheten.

Det er derfor det er så viktig å fortsette og kjøpe fond, og ikke endre planen når aksjemarkedet faller. Konsekvensen av å fryse fondskjøpene til det “roer seg” er vanligvis oppskriften på tusenvis av kroner i tapt avkastning.

Her ser du utviklingen på 100 000 kroner investert i et globalt aksjefond under Finanskrisen fra 15 juni 2007 til 15 mars 2013 hvor du a) venter med å investere, b) sparer 1 000 kroner i måneden, og c) gjør tre tilfeldige enkeltinvesteringer på 23 333 kroner.

Her ser du utviklingen på 100 000 kroner investert i et globalt aksjefond under Finanskrisen fra 15 juni 2007 til 15 mars 2013 hvor du a) venter med å investere, b) sparer 1 000 kroner i måneden, og c) gjør tre tilfeldige enkeltinvesteringer på 23 333 kroner.

Automatiser fondskjøpene dine

Du bør altså fortsette å kjøpe fond, som du pleier, også under børsfall. Du gjør det enklest ved å automatisere fondskjøpene dine med en spareavtale. Vurder også å øke beløpet du kjøper for i urolige tider, så blir den langsiktige avkastningen din enda bedre.

Du gjør bedre valg med en spareavtale

En spareavtale tvinger deg til å gjøre bedre kjøpsbeslutninger når det svinger på børsene, ved å automatisere jobben for deg. Da kjøper du fond på autopilot og slipper å kjenne på stresset ved å tenke på når det er lurest å kjøpe.

Dette handler om å gjøre det enkelt for deg selv.

Hvis du ikke liker spareavtaler, kan du ta beløpet du skal investere og dele det opp i et antall enkeltkjøp, som du så sprer utover i tid. For eksempel: Del beløpet du ønsker å investere opp i tolv og kjøp den første dagen i hver måned de neste tolv månedene fremover.

Bare ikke begynne å involvere magefølelsen din.

Det er nemlig en dårlig idé å forsøke og time fondskjøpene dine slik. Så fall ikke for den fristelsen og hold deg i det minste til regelstyrte kjøpsmetoder.

For å oppsummere: Ikke bruk tid på å finne ut når det er lurest å kjøpe fond under et børsfall. Det som er viktig er at du faktisk greier å investere. Glem derfor pratet om å treffe bunnen og la i stedet en spareavtale gjøre arbeidet for deg.

Her kan du lese hva som skjer med avkastningen etter at aksjemarkedet har falt.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: