Her har du de beste blogginnleggene om fond, investoratferd og investeringer fra oss i 2020. Det handler om virus, panikksalg og muligheter.
2020 ble et år fullt av overraskelser. Hvis du fortalte noen i desember i fjor at vi i mars 2020 skulle stenge ned samfunnet på grunn av et virus, så hadde de ledd. Ingen så dette komme. For eksempel listet storbanken Deutsche Bank de tjue største farene eller risikofaktorene som kunne få aksjemarkedet til å skjelve i 2020.
Pandemien Covid-19 var ikke på den listen.
Vi publiserte flere godt leste blogginnlegg gjennom koronakrisen og det store børsfallet i februar og mars. Tematikken i innleggene preges derfor av uroen, og forhåpentligvis greide vi å hjelpe deg med å navigere trygt i gjennom kaoset som oppsto i markedene. De som fulgte rådene er nå sannsynligvis godt i pluss, hvis ikke er det aldri for sent å lære.
Her har du de beste blogginnleggene fra 2020 – vi håper du vil like det!
1. Slik reagerer aksjemarkedet på dødelige pandemier
Her prøvde vi å forklare hva utbruddet av det da ukjente viruset kunne bety for avkastningen i aksjemarkedet. Budskapet var at stemningen i markedet raskt kunne snu fra pessimisme til optimisme, som det gjorde under SARS-utbruddet i 2003. Du skulle derfor sitte i ro med fondene dine hvis børsen falt, og skulle du gjøre noe, så var det å kjøpe mer.
I etterklokskapens ånd kan vi si at det var et godt råd. En vennskapelig dult i siden til en viss DN-kommentator som harselerte med “sitt-stille-i-båten” gjengen der altså 🙂
Trykk her for å lese blogginnlegget.
2. 11 feil du gjør som dreper avkastningen din
Atferden din har mye å si for hvilken avkastning du oppnår. I denne omfattende guiden om investoratferd, så vi på elleve kostbare feil som investorer gjør og hvordan du kunne unngå å gjøre dem selv. Innlegget ble publisert 24. februar, samtidig som det globale aksjemarkedet begynte fallet, som skulle vare frem til 16. mars.
Atferdsfeil slår typisk ekstra hardt ut når det er usikre tider og svingningene er store, som vi opplevde i vinter. Da var det forhåpentligvis nyttig å vite hva du i hvert fall ikke måtte gjøre når du så Oslo Børs falle mer enn 30 prosent på kort tid.
De verste feilene du kan gjøre og som ødelegger avkastningen er å:
- ha overdreven tro på egne evner
- vurdere en investering ut i fra siste tids avkastning
- legge for mye vekt på et stykke informasjon
- søke informasjon som bekrefter at du har rett
- følge saueflokken
- overdrive viktigheten av lett tilgjengelig informasjon
- tilegne en investering ekstra verdi fordi du eier den
- putte pengene dine på ulike mentale krukker
- holde på dårlige investeringer i stedet for å ta tapet
- tenke kortsiktig
- la deg forføre av fine ord og smarte presentasjoner
Trykk her for å lese blogginnlegget.
3. Største fall på Oslo Børs siden 1987 – hva bør jeg gjøre nå?
Hovedindeksen på Oslo Børs var på det meste ned over 12 prosent mandag 9. mars. Børsfall av en slik størrelse hadde vi ikke sett siden finanskrisen i 2007-2009. Vi fulgte derfor opp med dette innlegget hvor Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i ODIN, forklarte årsakene til børsfallet og hvordan du burde forholde deg til det.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
4. Hva skjer etter at aksjemarkedet har falt?
Her forklarte vi hva som skjer med avkastningen i aksjemarkedet etter større børsfall, som vi opplevde i vinter. For børsfall er ikke bare sorgen. Det byr også på muligheter, fordi aksjemarkedet blir ekstra attraktivt å investere i etter store fall. Rådet vårt etter børsfallet var derfor å investere og la spareavtalen gå, selv om det kunne føles vondt der og da.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
5. Når er det lurt å kjøpe aksjefond under et børsfall?
Vi fikk mange spørsmål som “når er det lurest å kjøpe aksjefond under et børsfall?”, under markedsuroen i vinter. Det tok vi i redaksjonen som et godt tegn! Det betød jo at flere forstod at det er i dårlige tider du virkelig kan legge grunnlaget for god avkastning. Samtidig er det meningsløst å streve etter å kjøpe på bunnen, så lenge du faktisk greier å kjøpe.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
6. Slik får du ekstra god avkastning når aksjemarkedet stiger tilbake til gamle høyder
Her viste vi hvordan du får ekstra høy avkastning på kronene du investerer under et børsfall. Børsfall er nemlig en fin mulighet til å få ekstra høy avkastning hvis du har lang tidshorisont og skal investere mer penger i årene som kommer. Men det er vanskelig å gjennomføre i praksis, så det gjelder at du gjør det enkelt for deg selv.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
7. Slik investerer du større beløp i et aksjemarked rammet av koronavirus
Hvis du hadde et større beløp i banken som du ønsket å investere i aksjefond i vinter, stod du overfor en real hodepine. For hva var lurest? Burde du investere hele beløpet på en gang og håpe på det beste, eller burde du dele opp beløpet og spre kjøpene over tid? Eller kanskje var det smarteste å lage en regel hvor du kjøpte etter utviklingen i markedet?
I dette innlegget svarte vi på nettopp det.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
8. 5 ting investorer bør ha lært av koronakrisen
Lærepengene for investorer kom som perler på en snor i 2020. Forberedelser er det eneste som duger når en krise rammer, og er du ikke forberedt kan det bli dyrt for deg. I dette innlegget oppsummerte vi derfor de fem viktigste tingene du nå bør ha lært av koronakrisen, så er du klar for neste krise. Det handler om:
- å ha penger i bakhånd
- ikke ta for høy risiko
- hvordan aksjemarkedet tar nyheter på forskudd
- velge riktig rentefond
- forstå at verden kan endre seg raskt
Trykk her for å lese blogginnlegget.
9. Hvorfor får jeg ikke den fantastiske avkastningen som vises i sparekalkulatorene?
Flere selger og tar ut deler av beløpet de har i aksjefond før de planla. Det så vi også i 2020. Mon tro om de er klar over konsekvensene? Når du for eksempel sparer 5 000 kroner i måneden i aksjefond for å ha 800 000 kroner om 10 år, vil alle uttak “forstyrre” rentes rente effekten. I så fall vil du aldri oppleve en avkastningskurve som går rett opp og til høyre.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
10. 4 strategier for å selge fond når det er tid for å bruke av pengene
Du kommer etterhvert til et punkt da du er i mål og det er tid for å bruke av fondsinvesteringen din. Det er kanskje spesielt aktuelt etter oppgangsmarkedet som vi har hatt siden 2009. Men hvilken strategi skal du velge?
De vanligste strategiene for å selge fond er å:
- ta ut alt på en gang
- ta ut tilsvarende innskuddet og opptjent skjermingsfradrag på aksjesparekontoen og lar resten stå til for eksempel arvingene
- ta ut et fast beløp hver måned til det er tomt
- ta ut en viss andel hver måned med mål om å bevare pengene
Hvilken strategi du velger kan påvirke hvor mye penger du ender med. I dette innlegget redegjør vi derfor for de ulike strategiene og forklarer hvilken som kan passe for deg.
Trykk her for å lese blogginnlegget.
11. Denne feilen må du ikke gjøre ved neste børsfall
Mange solgte i panikk under børsfallet i vinter. Det er den verste feilen du kan gjøre når aksjemarkedet allerede har falt en del. Selv om det kan virke skummelt når det står på, tilsier erfaringen at markedet på et punkt vil hente seg inn igjen, og nye topper blir satt. For hver prosent det faller øker også den fremtidige avkastningen.
Vi prøvde derfor i dette innlegget å forklare at børsfall er en mulighet for den som kan investere mer. Den største risikoen du står ovenfor er faktisk å selge på bunn, for så å gå glipp av de fremtidige oppturene. Du må være investert for å få med deg festen som følger.