Den største risikoen for ferske fondsinvestorer

Den største risikoen for ferske fondsinvestorer

Her gir vi deg kunnskapen du trenger for å være investert langsiktig i fond, så du kan høste den gode avkastningen i aksjemarkedet.

Den største risikoen for deg som er ny investor er at du ikke vet hvordan du vil reagere under ulike markedsforhold. For aksjemarkedet vil ikke stige opp i en rett linje, slik det har gjort siden midten av mars 2020, for alltid.

På et punkt vil markedet falle, og da bør du være klar. Noen ganger kan nedturen vare i flere år, mens andre ganger snur det opp like brått som det falt, som vi opplevde da pandemien slo innover oss.

For du må være investert over tid, skal du greie å høste den gode avkastningen i aksjemarkedet. Da kan du ikke ta så høy risiko at du dumper fondsinvesteringen din i panikk så fort markedet faller ti-tjue prosent.

Du må også tåle lengre perioder med røde avkastningstall.

Jeg sier ikke at det er lett. Men greier du å være langsiktig i aksjemarkedet vil du sannsynligvis bli rikelig belønnet.

I dette innlegget forklarer jeg:

  • hva du kan forvente av svingninger i aksjemarkedet
  • hvorfor det er så viktig å være investert i markedet over tid
  • hvordan du øker sjansen din for å høste den gode avkastningen

Aksjemarkedet svinger både opp og ned

Se for deg en mann som lufter labradoren sin. På kort sikt løper labradoren i sikk-sakk og snuser på alt underveis. Den finner på mange krumspring. Men til tross for dette vil den over tid følge retningen til eieren sin som spaserer opp gaten.

Slik er det med aksjemarkedet også.

Det kan svinge en del på kort sikt, drevet av investorenes følelser. Men over tid er det verdiskapingen i selskapene som utgjør markedet som teller. Den lange trenden i aksjemarkedet er derfor opp, sammen med økonomien.

Historien er full av opp- og nedturer

Si du investerte 100 000 kroner i det globale aksjemarkedet i 1971. Investeringen steg 29 prosent til 129 000 kroner det første året. Men så snudde det i desember 1972, og pengene dine ble redusert til 63 980 kroner over de neste to årene.

Snakk om seigpining.

Krig brøt ut i midtøsten og sendte oljeprisen til himmels. Så fulgte bedre tider, og i august 1987 hadde investeringen vokst til 749 250 kroner. Solen skinte frem til 19. oktober 1987, da børsene i USA falt mer enn 20 prosent på en dag. Du hadde 572 420 kroner en måned senere.

Investeringen din steg så til 898 580 kroner frem til august 1989. De fire neste årene ga markedet deg null avkastning. Helt til 1993 hvor festen i teknologiaksjer blåste verdiene dine opp til 3 528 710 kroner over de neste syv årene.

Men IT-boblen sprakk i september 2000 og markedet falt nesten 60 prosent.

Du så pengene dine forvitre til 1 468 110 kroner de neste årene, frem til 12. mars 2003. Det markerte bunnen. Men investeringen din var ikke tilbake til gamle høyder før i 2013, mer enn ti år senere. I mellomtiden opplevde du nok en halvering under finanskrisen i 2007-2009.

Så hvis noen sier at aksjemarkedet ikke kan falle kan du vise dem figuren under.

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet utviklet seg fra 29. januar 1971 til 16. juni 2021 gjennom både opp- og nedturer. Oppturene er markert i grønn og nedturene i rødt, og aksjeindeksen som er brukt er MSCI World Net Return i norske kroner. (Kilde: Bloomberg)

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet utviklet seg fra 29. januar 1971 til 16. juni 2021 gjennom både opp- og nedturer. Oppturene er markert i grønn og nedturene i rødt, og aksjeindeksen som er brukt er MSCI World Net Return i norske kroner. (Kilde: Bloomberg)

Etter børsfall kommer nye oppturer

Nedturene pleier å bli avløst av nye perioder med børsoppgang, hvor markedet stiger til nye høyder. Men skal du få dem med deg må du også greie å være investert. Oppturene kan også vare lengre enn du tror, så det har mye å si for avkastningen din at du ikke selger før tiden.

Vær klar over at det noen ganger kan ta litt tid.

Tålmodighet satt på prøve

Si du investerte 100 000 kroner i det globale aksjemarkedet i 1972, rett før oljekrisen og markedet halverte seg. Da ville du først vært tilbake i pluss i juni 1980, syv og et halvt år senere. Det er lenge. Men kom du deg gjennom den vanskelige perioden ble du rikelig belønnet.

Markedet steg nemlig 482 prosent fra den forrige toppen i årene som fulgte, frem til 1987. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til 582 000 kroner.

Vi så det samme etter uroen som herjet fra 1987 til 1991, IT-boblen i 2000 og finanskrisen i 2007-2009. Samtidig kan selskaper i en bransje eller enkeltland, ligge brakk lenge – tenk på Japan. Du bør derfor spre pengene dine på tvers av bransjer, land og regioner.

Hva om du mistet de beste dagene i markedet?

Skal du høste den gode avkastningen i aksjemarkedet så må du også få med deg dagene som gir best avkastning. Ellers blir avkastningen mager. Da kan du ikke hoppe inn og ut av markedet på veien. For jo mer aktiv du er, desto færre av de gode dagene vil du få med deg.

Si du investerte 100 000 kroner i det globale aksjemarkedet 1 januar 1999, og lot pengene være investert frem til 15 juni 2021. Da hadde investeringen din vokst til 433 278 kroner.

Men hva om du mistet de ti beste dagene i markedet i denne perioden?

183 463 kroner mindre om du mistet de ti beste dagene

I så fall ville de 100 000 kronene dine ha vokst til 249 814 kroner i stedet. Det er 183 463 kroner mindre enn om du satt i ro med investeringen din. Du kan se det som straffen for å prøve og være lur og handle inn og ut av markedet på best mulig tidspunkt.

Bare se i figuren nedenfor.

Resultatet blir dårligere jo flere av de beste dagene du går glipp av. For eksempel hadde du endt opp med 110 232 kroner, 323 046 kroner mindre, om du mistet de 30 beste dagene. Avkastningen er da så lav at du ville du kommet bedre fra det med pengene i banken.

Her er du hvor mye 100 000 kroner investert i det globale aksjemarkedet ved MSCI World Net return i norske kroner hadde vokst fra 1. januar 1999 og frem til 15. juni 2021 hvis du hadde 1) sittet i ro med investeringen din, 2) mistet de ti beste dagene og 3) mistet de 30 beste dagene. (kilde: Bloomberg)

Her er du hvor mye 100 000 kroner investert i det globale aksjemarkedet ved MSCI World Net Return i norske kroner hadde vokst fra 1. januar 1999 og frem til 15. juni 2021 hvis du hadde 1) sittet i ro med investeringen din, 2) mistet de ti beste dagene og 3) mistet de 30 beste dagene. (kilde: Bloomberg)

Slik forbereder du deg på neste nedtur

Det beste er å gjøre så lite som mulig når du investerer i fond. Samtidig krever det at du har riktig utgangspunkt for at du skal ha best sjanse til å lykkes. Her har du derfor noen tips som vil gjøre det enklere for deg å være langsiktig med fondsinvesteringen din.

Velg fond som er riktige for deg og din situasjon

Du trenger en portefølje, altså en samling fond, som du kan leve godt med, også når det blåser opp til storm. Det er sjelden det samme som å være “all-in” i aggressive bransjefond. Fondene du velger bør i tillegg passe med planen du måtte ha for pengene dine.

Det vil si en portefølje som er skrudd sammen etter:

  • hvor mye du er komfortabel med å se pengene dine svinge i verdi
  • hvor lenge det er til du skal bruke pengene
  • kravet ditt til avkastning så du når målene dine

Med det på plass øker du sjansen din for å lykkes. Da blir ikke svingningene for store, samtidig som du har god sjanse til å ende med nok penger til det du ønsker.

Hvor store svingninger tåler du?

Hvis du bekymrer deg bare du ser røde tall på børsen, så tar du nok for høy risiko. Da øker sjansen for å gjøre dyre feil, som å selge neste gang aksjemarkedet svinger ned.

Stress og magesår kan bli andre konsekvenser.

Å være fullt investert i aksjefond er høy risiko for de fleste. Hvis det får deg til å svette bare på tanken av å se pengene dine midlertidig halveres i verdi, kan det være lurt å inkludere rentefond for å jevne ut svingningene.

Jo større andel rentefond i forhold til aksjefond, desto lavere risiko og avkastning. Men selv om avkastningen blir mindre, er det greit om det betyr at du greier å stå løpet ut. Ta det bare ikke for langt, ettersom du trenger en del aksjefond for å opprettholde kjøpekraften på pengene dine.

Her kan du lære hvordan du lager din egen portefølje.

Ha en plan for hva du skal gjøre ved børsfall

Det beste når du investerer i fond er vanligvis å ikke gjøre noe som helst når aksjemarkedet faller. Men skal du gjøre noe, så er det å kjøpe mer fond. Bruk i så fall ikke tid på å pønske ut når det er lurest å kjøpe.

Det viktigste er at du i det hele tatt greier å investere mer.

Skriv ned nøyaktig hva du skal gjøre når aksjemarkedet faller, så øker du sjansen betraktelig for at du gjennomfører. Men du må gjøre det før nedturen rammer. Samtidig kan du gjøre det enda enklere ved å la en spareavtale gjøre grovarbeidet for deg.

For å oppsummere: Aksjemarkedet svinger, både opp og ned, og etter fall kommer nye oppturer. Men mister du de beste dagene ryker også mye av avkastningen din. Gjør derfor hva du kan for å være langsiktig, som å ha riktige fond og en plan for hva du skal gjøre når nedturen rammer.

Her kan du lese mer om hva du kan gjøre for å forberede deg på neste nedtur.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: