9 mest populære innlegg om fond og investeringer i 2021

9 mest populære innlegg om fond og investeringer i 2021

Her har du de beste innleggene fra ODIN-bloggen i 2021. Se om du gikk glipp av noe!

De mest leste innleggene handlet om hva du bør gjøre med fondene dine når aksjemarkedet skjelver. Markedet har gått mye siden pandemien traff oss, og flere ble nervøse da risikoen igjen kom til syne i høst. Dermed var dette naturlig nok et populært tema.

Dernest kom innlegg som tok for seg hvordan du kan investere og forvalte pengene dine best mulig, som hvordan du kan lage din egen portefølje med fond. Regler for hvordan du kan oppnå god avkastning, og strategier for å selge fond smart var også populært.

Statsbudsjettet var en annen vinner. Alle er opptatt av skatt, og endringene i regjeringens forslag var spesielt relevant for deg som har fond. I tillegg ble et innlegg som så på hvorvidt aksjemarkedet kunne være i en boble eller ei flittig lest.

1. Hva bør jeg gjøre med fondene mine når aksjemarkedet skjelver?

Høsten ble urolig i aksjemarkedet. Samtidig dro media frem overskrifter som skrek børsfall i blodrøde bokstaver. Det til tross for at det kun var snakk om det 238. største daglige fallet på Oslo Børs siden millenniumskiftet.

Da var det fint med noen beroligende ord som forklarte hva som skjedde, at svingninger er normalt og hva du kunne gjøre om du var bekymret. For skal du få med deg den gode avkastningen i aksjemarkedet må du tilpasse deg slik at du greier å være investert.

Trykk her for å lese innlegget.

2. Aksjemarkedet har steget mye – er det på tide å selge fond?

Aksjemarkedet har steget mye - er det på tide å selge fond?

Flere var bekymret for at aksjemarkedet hadde steget for mye sist høst. Men hvordan stod børsoppturen seg egentlig sammenlignet med tidligere oppturer? Kunne den fortsette, og hvilke grep kunne du gjøre om du syntes aksjemarkedet hadde steget mye?

For å sette børsoppturen i perspektiv sammenlignet vi den med børsfesten under IT-boblen på 90-tallet. Det var naturlig ettersom børsoppturen allerede hadde satt flere rekorder. For eksempel hadde markedet aldri hentet seg så raskt inn etter et børsfall, som under våren 2020.

Trykk her for å lese innlegget.

3. Slik lager du din egen strategiske portefølje

En portefølje vil her si en samling fond. Gjort riktig gir det deg en struktur for hvordan du velger investeringer og forvalter pengene dine. Så unngår du å ende med tilfeldige fond, som kan ha for høy risiko, eller gir deg for lav avkastning.

Begge deler er faktisk ille.

Hvis du ønsker å gjøre jobben selv, eller bare å forstå hvordan det gjøres, er dette innlegget for deg. Det ble først publisert i 2017. Men siden søkemotoren Google synes innlegget svarer bra på “hvordan lage en portefølje?”, kom det på listen for populære innlegg også i 2021.

Trykk her for å lese innlegget.

4. 7 enkle regler for å oppnå god avkastning på pengene dine i fond

Det er både enkelt og vanskelig å lykkes med fondssparing. Da er det fint med noen enkle regler som kan peke deg i riktig retning. Så blir det enklere å gjøre de smarte valgene samtidig som du unngår de dyreste feilene. Da øker du også sjansen for å oppnå det du ønsker med pengene dine.

Det ønsket vi å gi deg med dette innlegget.

Trykk her for å lese innlegget.

5. Strategier for å selge fond

En dag skal du bruke av pengene du har i fond. Men hvordan selge fond og ta ut pengene i praksis? Dette innlegget så på forskjellige måter å gjøre dette på, og hvordan ulike strategier for å selge kan påvirke hvor mye penger du ender med.

Trykk her for å lese innlegget.

6. 5 gode tips som gjør fondsporteføljen din klar for sommerferien

5 gode tips som gjør fondsporteføljen din klar for sommerferien

Det er lurt å ta en fot i bakken og sjekke status på fondsinvesteringen din en gang iblant. Ikke for ofte. Men minst en gang årlig om du har flere fond. Målet med “helsesjekken” er å se om du tar passe risiko, og om du investerer nok til å ha en god sjanse til å nå målene dine.

Slik gir du deg selv muligheten til å justere underveis. Så unngår du å stå der om tjue år og oppdage at du investerte for lite til å kunne få det livet du ønsket som pensjonist.

Trykk her for å lese innlegget.

7. Statsbudsjett 2022: Høyere skatt på gevinst i aksjefond og mer formuesskatt

Det blir høyere skatt på gevinst i aksjefond, mer formuesskatt og lavere verdsettingsrabatt for aksjefond fra og med 2022. Alt i alt betyr det en innstramming i beskatningen av aksjer. Nordmenn er som kjent opptatt av skatt, så innlegget fikk naturlig nok mye oppmerksomhet.

Trykk her for å lese innlegget.

8. Er aksjemarkedet i en boble? Og hva bør du i så fall gjøre med pengene dine?

Flere lurte på om aksjemarkedet kunne være i en boble våren 2021. Kanskje ikke rart ettersom deler av aksjemarkedet, og spesielt teknologiselskapene, hadde steget mye på kort tid. Dette innlegget utforsket derfor hva som kjennetegner en boble i aksjemarkedet, og sammenlignet utviklingen i dag med historiske bobler, som IT-boblen og Mississippi-boblen.

Trykk her for å lese innlegget.

9. Slik kan du redusere skatten din i 2021

Nok et innlegg om skatt. Her forklarte vi hvordan du kunne redusere skatteregningen din for skatteåret 2021. Skatten skal selvsagt betales. Men du kunne gjøre visse grep for å unngå at du betalte mer enn nødvendig. Det handlet om å bruke mulighetene som ligger i aksjesparekonto om du har aksjefond, og å være bevisst på hvordan du eier formuen din.

Trykk her for å lese innlegget.

Dette var de mest populære innleggene fra ODIN-bloggen i året som gikk. Vi håper du fant det interessant. Vi ser frem til å gi deg enda flere gode innlegg i 2022!

PS: Er det temaer du savner eller som du ønsker å høre mer om? Send gjerne dine innspill på e-post til stian.strand@odinfond.no.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: