15 beste bøker som gjør deg til en bedre investor

15 beste bøker som gjør deg til en bedre investor

Sommeren er endelig her! I den anledning har vår spare- og investeringsøkonom, Martin Graftås, gravd frem gode lesetips til deg som investerer egne penger.

Du skal kanskje på ferie i sommer? Det er en super mulighet for deg til å heve din egen kompetanse som investor. Gjør det, og du øker sannsynlighetenfor å oppnå enda bedre langsiktig avkastning på pengene dine! Vi har derfor tatt en prat med Martin Graftås, vår spare- og investeringsøkonom, og bedt han komme med forslag til bøker du bør lese i sommer.

Bøkene handler om alt fra investoratferd og forretningsforståelse til det å investere – og du finner dem alle nedenfor. Alle er opprinnelig skrevet på engelsk, men flere finnes oversatt til norsk om du søker på nettet.

God lesing!

1. Against the Gods: The remarkably story of risk

Boken utforsker hvordan mennesker har sett på og håndtert risiko opp gjennom historien, og er skrevet av Peter Bernstein.

– Dette er en omfattende beskrivelse av menneskehetens strev etter å forstå og håndtere risiko og sannsynlighet, fra gamblerne i det gamle Hellas til moderne porteføljeteori. Boken er derfor viktig lesing for deg som ønsker bedre å forstå usikkerheten, som du som investor møter daglig, sier Martin.

Les 5 ting som påvirker hvor risikabel du vurderer en investering å være.

2. You can be a stock market genius

Denne boken av Joe Greenblatt er kanskje en av de beste bøkene for investorer.

– Her får du en praktisk guide til aksjemarkedet, full av casestudier, og alt du ellers trenger for å bli et “aksje-geni”, sånn satt litt på spissen. Forfatteren kan selv vise til gode resultater som investor, og her viser han hvordan du kan gjøre det samme. Boken er for den spesielt interesserte, men har du motivasjon og tid for enkeltaksjer, er dette stedet å starte.

Les hvordan du bygger din egen strategiske portefølje (med fond) i 5 enkle steg.

3. The richest man in babylon

Boken er skrevet av George S. Clason, og er en samling historier som gir deg grunnleggende forståelse for hvordan og hvorfor du bør spare, investere og bygge formue.

– Dette er en klassiker skrevet i 1920, som er like relevant i dag. Fortellingene er basert i det gamle Babylon og lærer deg å verdsette penger, spare penger og investere. Alt du trenger for å bli sjef over din egen økonomiske fremtid. Hvorvidt fortellingene er sanne eller ei har lite å si, da det er budskapet som teller, og det er solide saker.

4. Factfulness

Hans Rosling, svensk lege og professor i internasjonal helse, gjorde det til sin livsoppgave å lære oss at det ikke står så dårlig til i verden som media forteller.

– Her gir han historien om verdens fremgang og hvorfor det skjer i det stille. Når vi blir spurt enkle spørsmål om globale trender – hvorfor verdens befolkning øker, hvor mange unge kvinner som går på skole og hvor mange av oss som lever i fattigdom, tar vi systematisk feil. Så feil at en sjimpanse som velger svar tilfeldig, konsekvent vil svare mer riktig enn journalister, nobelpriskandidater og bankfolk.

Dette er en inspirerende bok som vil endre hvordan du ser på verden for alltid.

5. The big short

Denne underholdende (og skremmende) boken er skrevet av Michael Lewis og tar for seg oppløpet til finanskrisen i 2008-09.

– Dette er historien om hva som skjedde før, under og etter Finanskrisen. Når børsene havarerte høsten 2008 var det for enkelte allerede gammelt nytt. The faktiske fallet, det stille krasjet, hadde allerede skjedd året før i bisarre sidemarkeder hvor solen sjelden skinner, og myndighetene ikke fulgte med. En real øye-åpner som vil sjokkere deg.

6. Flash Boys: A Wall Street Revolt

Nok en bok fra Michael Lewis. Denne kom ut i 2014 og tar for seg utviklingen innen såkalt høyfrekvent handel med verdipapirer på de amerikanske børsene.

– Boken er aktuell for å forstå hvordan børslandskapet er i stadig endring. Det handler om fremveksten av robothandel eller høyfrekvent handel, som vil si at det brukes kraftige datamaskiner og avansert programvare til å gjøre handler lynraskt. Kritikerne sier at boken er mer fiksjon enn sannhet, men det får du avgjøre selv. Den er i hvert fall svært underholdende og gir innblikk i en verden vi ikke hører mye om til daglig.

7. Freakonomics

Boken utforsker hvordan ting egentlig henger sammen og er skrevet av Steven D. Levitt og Stephen J. Dubner.

– Her utforskes alt fra sannheten om eiendomsmeglere til hva lovlig abort har hatt å si for kriminalitetsstatistikken, og mye mye mer. Gjennom gode historier og innsikt, viser de hvordan økonomi ligger til grunn for det meste. Det vil si hvordan folk får tak i hva de vil ha eller trenger. Alle historiene bygger på at vår moderne verden, til tross for sin kompleksitet, ikke er uforståelig. Alt som kreves er å se ting fra en annen vinkel.

8. Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds

Denne er skrevet av Charles Mackay i 1841 og gir en god beskrivelse av historiske bobler, som «Missisippi-spekulasjonen» og «The South Sea Bubble» på 1700-tallet.

– Her får du servert ulike økonomiske bobler på rekke og rad. Alt fra tulipanboblen i Nederland til ellevill spekulasjon i South Sea Company sine aksjer forklares i detalj. Særlig den siste kan minne om IT-boblen som sprakk på tidlig 2000-tallet. For ikke å nevne galskapen vi nylig så i kryptovalutaer, som Bitcoin, på slutten av 2017 og tidlig 2018.

Boken kan du laste ned gratis her.

Les hvordan du investerer større beløp i aksjer når børsen har steget lenge.

9. The little book of behavioral investing: How not to be your worst enemy

Denne handler om investoratferd og er skrevet av James Montier, og kan ses som en oppskrift på hvordan du unngår å ødelegge avkastningen din.

– Her har du redningen din fra å gjøre kostbare feil når du investerer egne penger. Som investor er du nemlig din egen verste fiende, noe studier fra både Dalbar og Morningstar, som er leverandører av innsikt til finansbransjen, har vist i årevis. Det handler blant annet om tankefeller, som at du har en lei tendens til å ha overdreven tro på dine egne evner som investor, og annet som får deg til å gjøre dårlige valg.

Her har du 5 supre blogginnlegg om investoratferd

Hvis du synes investoratferd er spennende, bør du også ta en kikk på disse innleggene:

10. Thinking fast and slow

Boken er skrevet av Daniel Kahneman og handler om hvordan vi tenker, tolker og feilbedømmer informasjon.

– Dette er en av de beste bøkene om psykologi. Her forklarer nobelprisvinner og psykolog, Daniel Kahneman, hvordan vi lurer oss selv, og feiler når vi prøver å være smarte. Du vil bli sjokkert når du forstår hvor uforutsigbart livet egentlig er. Det viktigste jeg lærte av boken er at det er utrolig vanskelig å se hvilke feil man selv gjør som investor, for så å ta lærdom fra det. Å se hva andre gjør feil er derimot den enkleste sak i verden!

11. Black Swan

Denne boken er skrevet av Nassim Nicholas Taleb og handler om effekten av store, uventede hendelser, og hvordan vi søker enkle forklaringer på dem.

– En sort svane er en uventet hendelse, som anses usannsynlig for å skje, men som får store konsekvenser når de først inntreffer. I denne grensesprengende boken viser forfatteren hvordan slike sorte svaner kan forklare nesten alt om verden vi lever i. Boken er skrevet i et underholdende språk, som gjør den både interessant og lærerik.

Les hvorfor du bør ha penger i bakhånd når du investerer i fond.

12. Nudge

Denne boken av Richard Thaler er fantastisk og handler om hvordan vi tar beslutninger, blir påvirket og hvordan vi kan gjøre bedre valg i livene våre.

– Voksne mennesker gjør over 30 000 valg hver dag, både bevisst og ubevisst. Vi velger hva vi skal spise, kjøpe, investere i og mer. Dessverre gjør vi ofte dårlige valg. Og det er her Thaler kommer oss til unnsetning. Gjennom eksempler viser han at ingen valg vi stilles overfor blir presentert for oss på en nøytral måte, noe som bidrar til irrasjonelle beslutninger. Men, ved å forstå hvordan folk tenker kan man dulte folk til å gjøre gode beslutninger, uten å begrense valgfriheten.

13. Junk to gold

Boken er om en manns reise fra spede kår til vanvittig suksess, og er skrevet av Willis Johnsen.

– Willis Johnsen, grunnleggeren av et av USAs største auksjonshus for bruktbiler (COPART), forteller her om veien fra bunnen til toppen i amerikansk næringsliv. Det inkluderer hva han har lært underveis fra kjærlighet til krig, og det å bygge en milliardforretning. Selv etter å ha oppnådd alt, er forfatteren fortsatt vel forankret i sitt fokus på familien. Pass på, historien vil ikke bare inspirere, men kan også provosere frem gründeren i deg.

14. Principles: Life and work

Ray Dalio er grunnleggeren av investeringsselskapet, Bridgewater Associates, og en av verdens mest vellykkede gründere og investorer.

– Her deler han prinsippene som han har levd etter i rundt 40 år, og som har bidratt til suksessen hans. Dette er leveregler som Dalio har tatt til seg i løpet av en lang og suksessfull karriere. I boken forklarer han hvordan livet, ledelse, økonomi og det å investere penger, kan bli brukket ned til praktiske regler, og at dette også er noe du kan lære.

Boken kommer også i ett gratis app-format, som du kan se her.

15. Skin in the game

Nok en provoserende bok fra Nassim Taleb. Den handler om at beslutningstakere må ha såkalt “skin in the game”, hvis ikke bør de ikke få lov til å bestemme.

– “Skin in the game” betyr for eksempel at en fondsforvalter investerer en betydelig del av pengene sine sammen med kundene. Da vil ethvert valg hun gjør i forvaltningen få økonomiske konsekvenser for henne, og hun blir mindre interessert i å ta hodeløs risiko. Slik er det dessverre ikke alltid i virkeligheten, som Taleb skriver. Dermed tråkker han på alt fra bokanmeldere, bankfolk og byråkrater generelt i prosessen, avslutter Martin.

Her har du en forsmak på hva “skin in the game” handler om.

Du savner kanskje noen bøker?

I så fall er det supert om du nevner de bøkene som du savner i kommentarfeltet under, så skal vi se å få dem med på leselisten over.

Alle innspill mottas (som vanlig) med stor takk!

Bøker vi har fått anbefalt av dere lesere hittil:

 • Markets never forgets (but people do) – Ken Fisher
 • Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism – George A. Akerlof, Robert Shiller
 • End this depression now! – Paul Krugman
 • Reminiscences of a Stock Operator – Edwin Lefèvre
 • The Crowd: A Study of the Popular Mind –  Gustave Le Bon
 • How I Made $2,000,000 In The Stock Market – Nicolas Darvas
 • When Genius Failed: The Rise and Fall of Long Term Capital Management – Roger Lowenstein
 • Liar`s poker -Michael Lewis
 • One up on Wall Street – Peter Lynch
 • Common Stocks and Uncommon Profits – Philip A. Fisher
 • The Intelligent Investor – Benjamin Graham
 • Where Are the Customers’ Yachts – Fred Schwed
 • The Algebra of Happiness – Scott Galloway
 • Market Wizards: Interviews with Top Traders -Schwager
 • How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

 1. Stian Strand - 27 jun, 2019

  Hei Petter,

  Supert! Takk for en haug gode bøker 😀

 2. Petter Døhlen - 27 jun, 2019
 3. Stian Strand - 27 jun, 2019

  Hei Terje,

  Takk for anbefalinger!

 4. Terje baggerød - 26 jun, 2019

  Markets never forget (but people do) av Ken Fisher.

  Animal spirits (how human psychology drives the economy and why it matters for global capitalism) av George a. Akerlof og Robert j. Shiller

  End this depression now av Paul krugman.