5 ting som påvirker hvilken risiko du er villig til å ta med pengene dine

5 ting som påvirker hvilken risiko du er villig til å ta med pengene dine

Din egen risikotoleranse er mer flyktig enn hva du tror. For hvor risikabel du oppfatter en investering å være kan endre seg fra ett sekund til det neste.

Hvor mye risiko er du villig til å ta med pengene dine? Det er ett av flere spørsmål investeringsrådgivere spør for å kartlegge risikotoleransen din. Risikotoleranse handler om hvor mye du tåler å se pengene dine svinge, uten at du får panikk og selger på bunn. Målet er å avdekke hvor mye risiko du tåler, for så å anbefale en portefølje du kan leve med, også når børsene faller.

Utfordringen er at det kun gir et øyeblikksbilde av risikotoleransen din, fremfor å være en fasit for hva du tåler til enhver tid. Det finnes flere faktorer som spiller inn på hvordan du oppfatter risikoen ved en investering. Som for eksempel hvilket humør du er i når du vurderer investeringen. Dermed kan risikotoleransen din variere fra et øyeblikk til det neste, og er sånn sett langt fra statisk.

Her har du flere ting som påvirker hvordan du oppfatter risiko når du skal investere pengene dine:

  • Humøret ditt der og da
  • Hvordan risikoen ved en gitt investering presenteres for deg
  • Menneskene rundt deg i det daglige
  • Utfallet av den siste investeringen du gjorde
  • Hvor mye penger du har

En endring i noe av dette og du kan gå fra å investere i en portefølje med høy risiko til å foretrekke rentefond på kort tid. Hvis du til enhver tid stolte på din egen vurdering av risiko, vil du nok ta en del valg du ville angre på senere. For ting har en tendens til å endre seg over tid, og dermed også synet ditt på risiko.

Vi skal nå se hvordan du oppfatter at risiko fort kan endre seg, for ikke å nevne manipuleres, fra et øyeblikk til det neste.

1. Hvilket humør du er i påvirker hvordan du ser risiko

Hvor mye du tåler å se pengene dine svinge i verdi varierer med humøret ditt. Dermed kan risikotoleransen din endre seg raskt. Når vi ser på forskningen er det interessant å se hvor mye humøret ditt faktisk har å si. For bare noen minutter fra nå kan noe skje som endrer humøret, og dermed også oppfattelsen din av hva som er risikabelt, ifølge Jason Zweig i boken “Your Money and Your Brain”.

Bekymringer gjør deg mindre risikovillig

I en studie ble en gruppe mennesker manipulert til å bli bekymret. Det skjedde ved at de ble bedt om å se for seg å bli innkalt til lege for å diskutere noe alvorlig ved helsen deres. De ble så bedt om å velge mellom 1) å ta en 60 prosent sjanse for å vinne 5 dollar, eller 2) ta en 30 prosent sjanse for å vinne 10 dollar. De som var bekymret foretrakk alternativet med lavest risiko langt oftere enn de som ikke var bekymret.

Godt humør er knyttet til høyere risikotoleranse

En annen studie fant at investorer som vurderte seg selv til å være i godt humør hadde betydelig høyere evne til å håndtere risiko med pengene sine enn andre. Det vil si at hvis du er i godt humør når risikotoleranse vurderes, så er sjansen stor for at du har et annet syn på å ta risiko, enn når du er i mer balansert humør. Forskerne fant også at de som oppga å være i dårlig humør var mindre risikovillige, men sammenhengen var svak.

Dette bør egentlig ikke overraske. Bekymringer har jo en tendens til å gjøre oss usikre, og da skyr vi risiko. Samtidig er det lettere å ta større sjanser når man ser lyst på tilværelsen.

2. Ordlegging påvirker hvordan du oppfatter risiko

Hvordan risikobilde ved en gitt investering presenteres for deg påvirker hvordan du oppfatter risikoen. Det kalles fremstillingseffekten og handler om at hvordan noen ordlegger seg har betydning for hvordan du oppfatter budskapet og deretter handler. Med litt kunnskap betyr det at en investeringsrådgiver kan vri på hvor risikabel du oppfatter en investering.

Du kan enkelt manipuleres til å velge investeringer med for høy risiko

Tenk at du har 100 000 kroner på bankkonto. Du får så valget om 1) å la pengene stå, eller 2) ta en 50 prosent sjanse for enten å tape 25 000 kroner eller vinne 50 000 kroner.

Hvilket av de to alternativene synes du frister mest? Hva om du i stedet kunne velge mellom 1) å la pengene stå på bankkontoen, eller 2) ta en 50 prosent sjanse for å ende opp med enten 75 000 kroner eller 150 000 kroner.

Sjansen er stor for at du liker det siste alternativet bedre nå.

Det er fordi den første fremstillingen av problemet fokuserte på hvor mye du kan tape eller vinne, mens det andre er vinklet slik at du ser for deg hvor mye penger du kan få. Siden sjansen for å tape penger fremstår større i den første fremstillingen, blir det risikable alternativet lett å avslå, selv om sjanse for tap er lik.

Mektige ord

Si du får presentert en portefølje hvor forholdet mellom risiko og forventet avkastning gir deg en 80 prosent sjanse for å få den pensjonstilværelsen du ønsker. Dette kan også vinkles som at hele 20 av 80 personer med denne porteføljen vil tilbringe pensjonstilværelsen på sparebluss. Da er det enklere å overtale deg til å ta høyere risiko for å få høyere avkastning.

Det er lett å påvirke andres handlinger med ord, så det gjelder å være bevisst på det i møte med både mennesker og robotrådgivere.

3. Menneskene rundt deg påvirker hvordan du ser risiko

Hvordan du oppfatter risiko ved en investering avhenger av menneskene du omgir deg med. Vi har med oss dette fra biologien, og flokkmentalitet er spesielt vanlig når vi føler at vi ikke har god nok informasjon eller tror at andre vet mer om en investering enn oss.

Du har en tendens til å investere som naboene dine

Hvor villig du er til å risikere tap avhenger av hvem du sosialiserer med og hvor du bor, ifølge en sak i Wall Street Journal. Investorer er nemlig mer villig til å ta risiko når naboene deres også er det, og motsatt. For eksempel viste en studie at investorer er mer tilbøyelige til å investere i aksjer innen en gitt bransje hvis andre investorer som bor innenfor en 80 kilometer radius også investerer i bransjen.

Det kan derfor være en god idé å henge med venner eller andre som ikke bryr seg om investeringer om du er nervøs når det svinger i aksjemarkedet. Da slipper du bekymringene og reduserer sjansen for å gjøre noe overilt med pengene dine.

4. Gevinsten på den siste investeringen du gjorde

Hvor mye tjente du på den siste investeringen din? Hvis du tjente bra er sjansen stor for at du er villig til å påta deg høyere risiko enn om du tapte penger.

Oppgangstider gjør det lett å ta høyere risiko enn du burde

Si du har forrige krise friskt i minne, og putter pengene i en portefølje fond med 50 prosent aksjefond og 50 prosent rentefond. Porteføljen er perfekt for deg og du vil sannsynligvis unngå å se pengene dine svinge for mye. Deretter stiger børsene jevnt i flere år. Da er det lett å la seg rive med og øke aksjeandelen for mye, ettersom børsene bare stiger.

Dermed får du deg et sjokk når børsene plutselig snur. Ikke bare skyter sjansen for å gjøre dårlig valg i taket, som å selge på bunn i panikk. Men du kan også bli skremt fra å investere i aksjemarkedet igjen, og setter pengene dine på en bankkonto. Det var nettopp hva som skjedde med flere under finanskrisen, og dermed gikk de glipp av tidenes børsoppgang.

Som du ser kan hvor risikabelt du vurderer aksjemarkedet endre seg raskt. Du bør derfor sette deg inn i historien for å danne deg en best mulig forståelse for hva du kan forvente.

5. Hvor mye penger du har påvirker risikoviljen din

Uten penger er det vanskelig for mennesker å skaffe seg hva de trenger for å leve, som mat, husrom og klær. Jo mindre penger folk har, desto mer villig er de til å ta ekstrem høy risiko med pengene sine, ifølge Jason Zweig.

De som har minst er typisk dem som er villige til å risikere alt

Hvis du allerede har lite penger er du mer tilbøyelig til å sette alt på spill enn andre. Det synes også her hjemme. For eksempel bruker lavinntektsgruppene en langt høyere andel av lønnen sin på spill, som Lotto, enn de med høyere lønn. Det til tross for at oddsen for å vinne hovedpremien i Lotto i Norge er omtrent 1 til 5,37 millioner.

En slik atferd synes også noe lenger opp på formuestigen. For eksempel viste en studie fra USA at investorer med mindre enn 75 000 dollar i formue foretrekker såkalte lotto-aksjer. Det er aksjer som koster lite, har liten sjanse for å gi en stor gevinst og skyhøy risiko. Resultatet for disse er vanligvis dårlig avkastning, og de burde i stedet bare puttet pengene i aksjefond.

Hvordan du oppfatter risiko er altså langt fra statisk. I stedet kan risikotoleransen din variere, avhengig av alt fra humør og hvordan risiko blir presentert for deg til hvor mye penger du har.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Stian Strand - 24 jan, 2019

    Hei Trond,

    Javel… Her må du nesten forklare litt nærmere.

  2. Trond Endseth - 21 jan, 2019

    Man bør jo ha etter regelsystemet hva som er best