Hvordan investere større beløp i aksjer i et marked som har steget lenge

Slik investerer du større beløp i aksjer når høydeskrekken rår

Det kan føles vondt å investere større beløp i aksjer. Markedet har steget mye og du kjenner frykten for å treffe en topp. Heldigvis er ikke timing så viktig – er du skeptisk kan du spre kjøpene over tid.

Mange synes det er skummelt å investere i aksjer. Mye er høyt priset og amerikanske aksjer har ikke vært dyrere siden 1929 og under IT-boblen. Det gjør det ikke lett for deg som skal investere større beløp i aksjer. Frykten er å treffe toppen før en korreksjon. Det kan skje, men siden 90-tallet har vi kun sett tre topper etterfulgt av store børsfall.

Det skal altså litt uflaks til for å tråkke skikkelig feil.

Vanskelig å spå hvilken topp som blir den siste

En av toppene fremover blir den siste før det igjen faller. Men det er vanskelig å spå hvilken det blir. Vent gjerne til aksjer blir billigere, men det er ikke sikkert at neste bunn er under dagens nivå. Aksjer kan nemlig bli mye dyrere, som de ble under boblen i teknologiaksjer på slutten av 90-tallet.

Det gjelder derfor å navigere så best du kan i dagens marked. Nedenfor har du tips til hvordan du gjør det, men først litt om timing og langsiktighet.

Diagram: Utviklingen i prisingen av amerikanske aksjer, her ved aksjeindeksen S&P 500, fra 1871 til 2017. Prisingen er målt ved CAPE, som er et syklisk justert mål på forholdet mellom selskapenes inntjening og aksjekurs (kilde: Robert Shiller).

Utviklingen i prisingen av amerikanske aksjer, her ved aksjeindeksen S&P 500, målt ved CAPE - et syklisk justert mål på forholdet mellom selskapenes inntjening og aksjekurs - fra 1871 til 2017.

Hva hvis du investerte i aksjer og traff alle toppene?

Si du startet å investere i aksjefond i 1998.

April 1998 var en fin tid. Frem til da hadde aksjer kun gått en vei, og det var oppover. Du følte deg dermed trygg og kjøpte andeler i et globalt aksjefond for 100 000 kroner

Rett etterpå falt markedet nesten 22 prosent.

It-boblen sprekker

Etter smellen tørte du ikke annet enn å vente til det hadde steget en god stund fra bunnen. Du var likevel fornuftig og solgte ikke.

I 2000 føltes ting trygt igjen. Aksjer steg og teknologi var populært. Du investerte derfor 200 000 kroner til i det globale aksjefondet i august dette året.

Dessverre traff du toppen rett før IT-boblen sprakk. Aksjemarkedet falt omtrent 60 prosent, før det i starten av 2003 snudde oppover igjen.

Det var som å bli kastet rundt i en vaskemaskin, men du var lur og solgte fortsatt ikke.

Rolig frem til ragnarokk og finanskrise

Du holdt deg så i ro frem til juni 2007. Aksjemarkedet hadde 5 år med oppgang bak seg, og du følte deg trygg til å handle flere fondsandeler.

Med selvtilliten på topp kjøpte du så for 400 000 kroner til.

Alle gode ting er tre.

Like etterpå falt aksjemarkedet utfor kanten. Investeringsbanken Lehman Brothers var slått konkurs og finanskrisen et faktum.

Nok en gang så du pengene halvere seg i verdi.

Hvor mye penger tror du at du endte opp med?

Tabell: Tidspunkt for kjøp av aksjefond, etterfølgende børsfall og beløp investert.

Tidspunkt for kjøp av aksjefond, etterfølgende børsfall og beløp investert.

Langsiktighet slår timing i aksjemarkedet

De totalt 700 000 kronene du investerte vokste til omtrent 1,2 millioner kroner.

Det er en totalavkastning på nesten 500 000 kroner eller 70 prosent. Den årlige gjennomsnittlige avkastningen blir cirka 3,7 prosent*, og er bedre enn hva du ville fått på sparekonto. Det til tross for at du traff alle de store toppene fra 1998 og frem til i dag.

Det er altså ingen krise om du treffer en topp i det lange løp.

Selvsagt må nattesøvnen tåle det, men er du langsiktig med en balansert portefølje, så går det nok greit. Det viktigste er at du ikke roter det til ved å selge når det stormer på børsene.

*Aritmetisk gjennomsnitt. Og avkastningstall er basert på utviklingen i MSCI World sett i norske kroner fra april 1998 til desember 2017.

Hvordan investere større beløp i aksjer rundt topper

Slik investerer du større beløp i aksjer rundt topper

Når du skal investere større beløp i aksjer har du to valg:

  • Skyt inn beløpet i porteføljen din i en omgang
  • Del opp beløpet og kjøp deg opp i porteføljen din over tid

Merk: Før du vurderer hvordan du skal investere større beløp i aksjer, er du avhengig av å ha en balansert portefølje på plass. Hvis ikke risikerer du å ende opp med tilfeldige investeringer, som du uansett ikke klarer å eie når det stormer på børsene.

Slik bygger du din egen portefølje

Å investere større beløp i en omgang er logisk

Aksjemarkedet har flere topper enn bunner. Det er derfor rasjonelt å investere alt på en gang. Du bør allerede ha en balansert portefølje på plass. Hvis du ønsker å investere en million, så skal beløpet fordeles på de ulike delene av porteføljen. Om amerikanske aksjer er bestemt å utgjøre 40 prosent, så skal 400 000 kroner av millionen investeres her, osv.

For de fleste vil det føles vondt å investere alt med en gang. Og det til tross for at sjansen for å treffe en topp i markedet er minimal.

Klarer du ikke å sove godt med en investering, så burde du ikke ha gjort den. Joda, er du uheldig og treffer en topp, så er du nok raskt tilbake, som vi så ovenfor. Likevel kan det føles skummelt, siden frykten for å treffe en topp setter nervene i spenn. Da er det like greit å dele opp beløpet og spre kjøpene over tid, sånn for å føle seg bedre.

Spre kjøpene dine over tid og du vil føle deg bedre

Del opp beløpet du skal investere i aksjer og spre kjøpene over tid. Ønsker du å investere en million kroner, kan du kjøpe deg opp i porteføljen med 250 000 kroner hvert kvartal. I praksis øker du sjansen for å treffe “toppen” med et eller flere kjøp, men du vil i det minste oppleve det som tryggere.

Det er lov å trå forsiktig i aksjemarkedet. Lite tyder på at det smeller i morgen. Men jo lengre oppgangen varer, desto nærmere er en korreksjon. Det kan derfor være greit å spre kjøpene dine over tid.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: