Superinvestorens store hemmelighet - og hvordan du kan gjøre det samme

Superinvestorens store hemmelighet – og hvordan du kan gjøre det samme

Her avslører vi superinvestorens hemmelighet for å tjene store penger i aksjemarkedet og forklarer hvordan du kan gjøre det samme.

Du har kanskje hørt om Warren Buffett? Superinvestoren som skapte seg et navn ved å plukke aksjer i gode selskaper, som ga høy avkastning. I dag er han mangemilliardær og ansett som en av verdens fremste investorer.

Men dette skjedde ikke over natten.

Allerede som tiåring var han i gang med å investere i aksjer og bygge formue.

Han nådde den første millionen i amerikanske dollar da han fylte 30 år. Det vil si rundt 9,8 millioner dollar hvis vi justerer for inflasjon frem til i dag. I 2021 var formuen hans estimert til rundt 118 milliarder dollar av det amerikanske magasinet Forbes – over en trillion kroner!

Warren Buffett er uten tvil en dyktig investor. Men du tar feil om du tror suksessen hans kun skyldes å investere i aksjer som ga høy avkastning.

Den virkelige årsaken er at han har vært en dyktig investor i tre fjerdedeler av et århundre.

Ikke lett å fatte

Mesteparten av Warren Buffett sin formue ble skapt etter at han fylte 50 år. Da hadde han allerede holdt på siden barndommen. 107 av milliardene, eller mer enn 90 prosent av formuen hans, kom etter at han nådde vanlig pensjonsalder.

Nesten hele formuen hans kom mot slutten.

Rentes rente

Slik er det med rentes rente effekten, som forklarer hvordan selv små beløp kan vokse seg store over lange tidsperioder. Kort sagt, rentes rente er når du får avkastning på avkastningen fra fondsinvesteringen din.

Først skjer det lite.

Men over tid eksploderer veksten og det kan bli vanvittige summer.

Prosessen er vanskelig å forstå for hjernen vår. De fleste undervurderer derfor hvor mye penger investert fornuftig i aksjemarkedet kan bli over tid. Hvis noen ber deg legge sammen 5+5+5+5+5+5+5+5+5+5, så svarer du raskt “50”. Men hva med 5x5x5x5x5x5x5x5x5x5? Sjansen er stor for at du gir opp og griper etter mobilen for å jukse.

Vanskelig å vri hodet rundt, ja.

Men det forklarer hvorfor mesteparten av Buffet sin formue ble skapt mot slutten.

Her ser du utviklingen i Warren Buffet sin formue fra ungdommen og frem til i dag

Her ser du utviklingen i Warren Buffet sin formue fra ungdommen og frem til i dag

Langsiktighet gir vanvittige resultater

Hva om Warren Buffett var en mer normal person?

Si han brukte ungdommen på å utforske verden i stedet for å tjene penger og investere. Som 30-åring var han verdt kun 25 000 dollar. Han oppnådde den samme avkastningen, 22 prosent årlig i gjennomsnitt, og pensjonerte seg som 60-åring. Merk at dette er avkastningstall langt utover hva du bør forvente å oppnå i aksjemarkedet over tid.

Da ville ikke formuen hans være 118 milliarder dollar. Men rundt ti millioner dollar, og 99,99 prosent mindre enn i dag.

Tre ganger så høy avkastning som Warren Buffett

Warren Buffett er tidenes rikeste investor. Men han er ikke den beste målt i årlig gjennomsnittlig avkastning.

Amerikaneren Jim Simons, som grunnla hedgefondet Renaissance Technologies, har oppnådd rundt 66 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning siden 1988. Buffett er ikke i nærheten, selv med sine ekstraordinære 22 prosent, en tredjedel av Simons sin avkastning.

Likevel er Simons sin formue 28 milliarder dollar, mot Buffets 118 milliarder – knapt en fjerdedel.

Hva skyldes forskjellen?

Jim Simons ble ikke en dyktig investor før han var 50 år. Han har dermed hatt mindre enn halvparten av tiden til å la pengene sine vokse sammenlignet med Buffet.

Hva hvis Simons oppnådde 66 prosent avkastning årlig over like lang tid som Buffett, si 70 år? Da ville formuen hans vært utrolige 63 900 781 780 748 160 000 dollar i 2020, ifølge Morgan Housel, forfatteren av The Psychology of Money, som dette innlegget er inspirert av.

Hemmeligheten er å være investert lenge

Warren Buffett er en dyktig investor, men hemmeligheten hans er tid. Hvor lenge du er investert i aksjemarkedet har nemlig mye å si for hvor mye penger det blir. Dette er noe de fleste glemmer når de prøver å forstå hvordan Buffett bygde formuen sin.

Tiden er din beste venn i aksjemarkedet

Si du investerer 2 000 kroner hver måned i aksjefond og oppnår 5,75 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, som er avkastningen du kan forvente i aksjefond. Etter fem år har du investert til sammen 120 000 kroner og pengene har vokst til rundt 139 000 kroner.

19 000 kroner i gevinst er kanskje ikke mye å skryte av?

Men etter ti-tolv år skjer det noe. Da begynner avkastningen å bidra ordentlig.

Strekk perioden til 20 år og du har 891 000 kroner etter å ha investert 480 000 kroner. Etter 30 år har du 1,9 millioner kroner etter å ha investert 720 000 kroner. Etter 40 år har du 3,65 millioner etter å ha investert 960 000 kroner.

Hold på like lenge som Warren Buffett, i rundt 70 år, og du ville hatt 21,66 millioner kroner etter å ha investert 1,68 millioner, og etter 75 år ville du hatt 28,85 millioner etter å ha investert 1,8 millioner. Da utgjør beløpet du investerte knapt seks prosent av sluttsummen.

Men det kunne blitt enda mer.

Hadde du investert de 1,8 millionene som du samlet investerte over 75 år på en gang fra start, ville sluttsummen blitt 123,5 millioner kroner – nesten 95 millioner mer!

Det er derfor viktig å starte og investere tidlig om det skal bli virkelig mye penger.

Her ser du hvordan 2 000 kroner investert hver måned i et globalt aksjefond kan utvikle seg over lange tidsperioder.

Her ser du hvordan 2 000 kroner investert hver måned i et globalt aksjefond kan utvikle seg over lange tidsperioder.

Målet er ikke høyest mulig avkastning

Skal du lykkes med å investere i aksjemarkedet handler det ikke nødvendigvis om å oppnå høyest mulig avkastning. Høy avkastning noen år har en lei tendens til å ikke kunne gjentas over tid. Bare tenk på vinner-fondene fra 2020 som havarerte i 2021 og 2022. Eller enkeltaksjer i gjeldstunge selskaper uten inntekter, som nå er ned 70-90 prosent siden toppen.

I stedet handler det om å oppnå god nok avkastning, som du greier å opprettholde over lange tidsperioder. Det er da rentes rente virkelig kan gi vanvittige resultater. Men for å oppleve det må du greie å være investert, også gjennom perioder med store børsfall.

Nedenfor har du noen gode tips som øker sjansen din for å gjøre nettopp det.

Tipsene som gjør det enklere å være investert langsiktig

● Bygg en portefølje med fond, valgt ut i fra hvor store svingninger du er komfortabel med, hvor lenge du skal være investert og hvilken avkastning du trenger.

● Enkeltaksjer er krevende og kan gå i “null”. Skal du drive med slikt, gjør det med en mindre del av porteføljen din, så du ikke taper for mye om du skulle ta feil

● Spre pengene dine på tvers av bransjer, land og regioner. Det gjelder spesielt for aksjeandelen av porteføljen din. Har du rentefond bør de være sikret i norske kroner

● Vær konservativ i hvilken avkastning du forventer fra aksjemarkedet. Det er bedre å bli overrasket og ende med for mye, enn å bomme og ende med for lite

● Kan du være fleksibel og skyve på når pengene skal brukes hvis du er uheldig og uttakene sammenfaller med et børsfall? I så fall er du uovervinnelig

● Det samme gjelder om du kan investere mer om du ser at avkastningen i porteføljen din kanskje ikke blir så høy som du først så for deg

For å oppsummere: Hemmeligheten bak Warren Buffet sine milliarder er at han har vært investert i tre fjerdedeler av et århundre. Han har ikke oppnådd høyest avkastning, men ingen slår han på utholdenhet. Derfor er han den rikeste investoren som har levd.

Lurer du på noe rundt fond og investeringer?

Trykk her for å få hjelp av en rådgiver.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: