SÅ enkelt kommer du i gang med å spare i fond

Så enkelt kommer du i gang med å spare i fond

Alt for mange av oss tror fondssparing er både vanskelig og skummelt, og velger derfor å heller sette pengene i banken - eller rett og slett bruke dem. Det er synd, for du kan gå glipp av mye penger. Veldig mye.

Kun en av tre nordmenn sparer i fond, mens hele tre av fire sparer i bank. Men hvorfor spare i bank når det er så lav rente at du taper penger på å ha dem der? Og hvorfor bruke penger på ting du ikke trenger, når du med noen svært enkle grep kan spare hundre- og kanskje tusenvis av kroner i måneden?

Denne artikkelen tar tre minutter å lese, og det tar to minutter å opprette en spareavtale for fond. Det betyr at du i løpet av fem minutter kan gi deg selv en bedre økonomisk fremtid.

Hva er et aksjefond?

Et aksjefond er et spleiselag der du og mange andre eier aksjer i flere selskaper. Sammenlignet med å kjøpe aksjer i ett selskap betyr det at du sprer risikoen, altså at du reduserer sjansen for tap. Et aksjefond har 7,5 prosent gjennomsnittlig avkastning årlig.

Om du vil ta mindre risiko kan du satse på kombinasjonsfond, som vanligvis er en blanding av aksje- og rentefond. Risikoen her handler ikke om tap, men hvor mye du kan forvente å se pengene dine svinge i verdi underveis. Generelt sett er det slik at jo mer svingninger du kan forvente, desto høyere avkastning kan du også forvente.

Hvis du ønsker enda mindre risiko bør du gå for rentefond, som igjen svinger mindre i verdi enn kombinasjonsfond.

Kan jeg miste alle pengene mine i fond?

Nei, det kan du ikke – å investere i fond er trygt. I motsetning til om du kjøper aksjer i ett selskap, kan et aksjefond i realiteten aldri gå konkurs.

Ja, det er større risiko å spare i fond enn i bank, men med inflasjon og det historisk lave rentenivået er du faktisk garantert å tape penger på å ha dem i banken: 10 000 kroner i banken i dag til to prosent rente er etter skatt verdt 9 898 om et år.

Hvor lenge bør jeg ha pengene i fondet?

Jo lengre, desto bedre. En tommelfingerregel sier at jo lengre tidshorisont, desto større risiko kan du ta. Aksjefond kan anbefales når du har en tidshorisont på syv år og oppover. Dette er litt avhengig av hvor mye svingninger du tåler uten å miste nattesøvnen. Derfor kan du spare i aksjefond til de større og mer planlagte anledningene i livet, som din første leilighet, barn, barnebarn og pensjon.

Hvis du skal spare for å få råd til noe om et par år, som en bil, en lengre ferie, et bryllup eller et depositum på en bolig, er du mer utsatt for svingninger. Da kan du sette pengene i banken. Ønsker du en noe høyere avkastning og litt høyere risiko kan du vurdere rentefond.

Et godt tips når du investerer i fond er å sette deg et konkret sparemål – da blir det enklere å la pengene stå i fred.

Hvor mye må jeg spare?

Det er utrolig lite som skal til. Glem alt du hører om at du må starte med titusener og spare tusenvis hver måned for at formuen din skal vokse.

Hadde du begynt å spare i ODIN Norden for 10 år siden og satt inn 500 kroner hver måned, ville du etter en investering på 60 000 kroner hatt over 110 000 kroner i dag. Hadde du begynt å spare for 20 år siden ville du hatt mer enn 380 000 kroner.*

Må jeg “følge med” på fondet mitt?

I motsetning til aksjer behøver du ikke å følge med. Fondene dine har nemlig egne forvaltere som kjøper og selger aksjer for deg. Forvalterne investerer også egne penger i de fondene de forvalter, og deres ønske er å skape best mulig avkastning på pengene. Du trenger derfor ikke sjekke fondene dine ofte. Likevel er sjansen stor for at nysgjerrigheten tar overhånd.

Det er viktig at du ikke får panikk og selger unna om aksjefondene dine synker. Vær tålmodig og tenk langsiktig, snart stiger de igjen – den langsiktige trenden er oppover.

Hva er det beste fondet?

“Det er vanskelig å spå – især om fremtiden”, er noe man ofte hører. Og nettopp derfor er det vanskelig, for ikke å si umulig å svare på hva som er det beste fondet. Et godt tips er å sjekke vår fondsveileder.

Husk at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Den største feilen mange gjør er å velge fondet som gjorde det best i fjor.

Hvordan velger jeg fond?

Du bør spre pengene over hele verden. Det kan du for eksempel gjøre gjennom et globalt fond eller enda bedre, et fond i fond – som samler aksjer fra flere fond. Et godt, gammelt råd er nemlig å ikke legge alt du investerer i én kurv.

Årsaken til at det er smart å spre pengene er at markeder kan risikere å stagnere i mange tiår, noe Japan er et godt eksempel på.

Er det vanskelig å spare i fond?

Nei, det er like enkelt som å opprette en spareavtale med banken din.

Har du kodebrikke eller BankID på mobilen er du som sagt i gang med fondssparing et par minutter fra nå.

*Tall hentet fra ODINs avkastningskalkulator 27. juni 2017.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: