Fondssparing for dummies

Fondssparing for Dummies

Vi nordmenn er et fornuftig folkeslag som tenker langsiktig og tar veloverveide beslutninger, spesielt når det gjelder vår egen økonomi. Så hvorfor vet vi da så lite om fondssparing - spareformen som gir desidert størst gevinst over tid?

Du har helt sikkert hørt om fondssparing før. Kanskje du har hørt vandrehistorien om småspareren som ble steinrik og gruset selv de mest rutinerte aksjespekulantene? Eller har du hørt skrekkhistorier om en spareform som spiser opp alle pengene dine før du har rukket å si avkastning?

Det er på tide å gå grundig til verks og legge både myter og vandrehistorier til side. Velkommen til Fondssparing for Dummies.

Back to basics – hva er fond?

Du kan se på fond som et spleiselag. Et ODIN-fond består nemlig av flere ulike aksjer fordelt på mellom 25 og 35 selskaper. Det beløpet du sparer i måneden fordeles på flere aksjer slik at du ikke skal lide dersom noen av aksjene ikke utvikler seg som planlagt. Slik oppnår du lavere svingninger, men like fullt en god forventet avkastning.

Det finnes ulike typer fond, og hvilken som passer deg best er avhengig av hvor lenge du skal spare og hvor store svingninger du kan leve med. Jo større svingninger du tåler, jo høyere avkastning kan du forvente over tid. Høy avkastning = mer penger å rutte med.

Tre ulike typer fond

Aksjefond er fond som investerer i aksjer. Det er her du kan forvente størst svingninger, men også høy avkastning. Derfor anbefales aksjefond til de som skal spare i mange år – gjerne til barna blir voksne eller til pensjon. Hos ODIN Forvaltning forventer man en gjennomsnittlig årlig avkastning på åtte til 10 prosent, noe som er langt bedre enn hva du får i banken. Ikke rart flere og flere får øynene opp for fondssparing.

Synes du derimot at svingninger og høy avkastning høres skummelt ut, eller du har en kortere sparehorisont, er rentefond et godt alternativ. Her plasseres all kapitalen i rentebærende verdipapirer. Svingningene er mindre, avkastningen likeså, men forventningen er fortsatt å få bedre avkastning enn bankrenten. Tryggere, helt enkelt.

Er du usikker på hva slags type fond du skal velge – ja, da kan du faktisk slippe! Ved å spare i et kombinasjonsfond fordeles pengene dine mellom aksjer og renter. Er du klar for å utsette pengene dine for større svigninger, kan du øke andelen aksjesparing. Da øker også sannsynligheten for høyere avkastning.

Når og hvor bør jeg spare?

Er planen din å aktivt gå inn for å spare i et par måneder før du svir av hele summen på en handletur til Barcelona eller en strandferie i Tyrkia, bør du ikke spare i fond. Har du derimot planer om å la pengene stå i fred og ro i flere år, der du setter av litt penger hver måned – ja, da er fondssparing tingen for deg.

På grunn av svingninger i markedet kan nemlig verdien på sparepengene dine både stige og synke. Over tid er sannsynligheten for positiv avkastning stor, men med kort sparehorisont finnes det en mulighet for at pengene har minsket i verdi. Derfor er det viktig å ha en spareplan å holde seg til.

Fondssparing er heldigvis, på lik linje med banksparing og sparing i bolig, en spareform for alle og enhver. Hos ODIN Forvaltning finner du fondsforvaltere som jobber hardt for at sparepengene dine skal stige i verdi over tid. På den måten kan du gå en trygg økonomisk fremtid i møte.

Fond er nemlig, vandrehistorier og myter til side, en veldig god spareform for deg som skal spare langsiktig.

FAKTABOKS

Det lønner seg å spare i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 2,5%
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn – renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt – eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: