9 enkle sparetips som du faktisk klarer å gjennomføre

9 enkle sparetips som du faktisk klarer å gjennomføre

Så lett er det å spare hundre- og kanskje tusenvis av kroner i måneden, og heller bruke pengene til det du virkelig har lyst på.

Sparing. Ordet oser av pekefinger og moral. Men sannheten er at det skal veldig lite til før du ser pengebingen din vokser. Det handler nemlig om de små tingene i hverdagen som gir deg stor belønning på sikt.

Husk også at alt er bedre enn ingenting. Selv 500 kroner i måneden kan bli mye etter hvert – vel og merke hvis du sparer på den riktige måten.

1) Ikke lag budsjett

Mange lister av denne typen ber deg om å sette opp et budsjett, slik at du får oversikt. Men det tar tid og er vanskelig. Så derfor: Glem budsjettet. I hvert fall i denne omgang. Akkurat nå er det viktigere at du kommer i gang med sparingen.

Det vi isteden ber deg om er å spørre deg selv hver gang du kjøper noe: “Trenger jeg egentlig dette?” Du kommer til å bli overrasket over hvor ofte svaret på det er “nei”.

2) Stopp lommetyvene

Og da snakker vi ikke om tilfeldig forbipasserende som er ute etter pengene dine, men steder du tilfeldigvis passerer forbi som er ute etter pengene dine. Kaffebaren du er innom hver morgen, for eksempel. Du sparer både kalorier og 1000 kroner i måneden på å ta en annen vei til jobben eller skolen. Og det tilsvarer faktisk en storbyferie for to i løpet av et år.

Hvis du absolutt må ha morgenkaffen din – kjøp minste størrelse, finn et sted den er billigere eller kutt ned antall kaffedager i uken til to eller tre. Det beste er selvsagt om du lager kaffen hjemme og tar den med deg.

Og vi trenger vel ikke å fortelle deg hvor mye røyk og snus koster?

3) Bli kvitt smålånene

Det er faktisk smart å bruke kredittkort, så lenge du klarer å betale tilbake i tide. Problemet kommer når du begynner å bruke for mye, for ofte. Renten på enkelte kort kan være så høy at det lønner seg å bli kvitt gjelden før du begynner å spare penger: Har du en kredittkortgjeld på 50 000 kroner til 25 prosent rente, tilsvarer dette 12 500 kroner i året – altså mer enn 1000 kroner i måneden.

Har du flere smålån, kan du spare tusenvis i måneden på å refinansiere.

4) Bruk handleliste og spis hjemme

Husk også å spise før du drar på butikken. Handle én til to ganger i uken og planlegg innkjøpene dine. Da blir det enklere å unngå impulsturer, spesielt til bensinstasjonen. Og når vi er inne på det – du fyller vel bensin og diesel på søndag kveld?

I samme slengen kan du jo kutte ned på restaurantbesøk og byturer, som gjerne fører med seg både alkohol og taxi i tillegg? Lag heller middag med venner hjemme! Det er mye koseligere og mye billigere.

5) MÅ du virkelig ha det selv om det er på tilbud?

Det burde være innlysende, men vi tar det med likevel: Når du kjøper noe til halv pris som har kostet 1000 kroner, har du ikke spart 500 kroner. Da har du brukt 500 kroner.

Når det er sagt er det selvsagt smart å handle for eksempel klær og sko på salg, men bare når du svarer “ja” på om du egentlig trenger dem. Kanskje du isteden har masse klær og sko du ikke bruker mer? I så fall kan du selge det på FINN.

6) Trenger du alle abonnementene dine?

Hvor ofte ser du på Netflix og HBO? Leser du papiraviser, eller bruker du mobilen? Bruker du mindre data enn du betaler for på mobilen, og trenger du så høy hastighet på nettet hjemme? På Tek.no kan du finne det billigste mobilabonnementet, og på Tjenestetorget det billigste bredbåndsabonnementet. Vi tar også med at du sparer mye på å kjøpe ny mobiltelefon annethvert år, istedenfor hvert år.

Nå vil vi ikke oppfordre deg til å kutte ut treningen, men det er unødvendig å betale hvis du ikke bruker abonnementet. Kanskje du kan begynne å trene ute sammen med noen du kjenner? Det er både sosialt og morsomt, og dessuten får dere pushet hverandre.

7) Legg press på banken og forsikringsselskapet

Hva er renten på boliglånet ditt – og andre lån? Hvor mye betaler du i forsikringer? På Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, kan du sammenligne renten på lånene dine med andre. Der kan du også sjekke forsikringene dine.

Det er ikke engang sikkert du behøver å bytte bank eller forsikringsselskap: Hvis du kan vise til at andre tilbyr, eller til og med ønsker å gi deg lavere rente og forsikringspremie enn du har i dag, er dette som regel nok. Siden vi snakker om store summer kan det være mye penger å spare. Et annet tips for å få lavere rente er å få en ny verdivurdering av boligen din.

Og når du først er i gang – hvorfor ikke sjekke strømleverandøren din, samtidig som du skrur ned temperaturen inne med et par grader?

8) Ta pengene ut av banken

Ja, du leste riktig. Men la det stå igjen et par månedslønner. Da slipper du å dra kredittkortet til uforutsette utgifter, som at bilen må repareres eller TV-en tar kvelden.

Hvorfor bør du ikke ha mer penger enn nødvendig i banken? Jo, for med inflasjon og dagens historisk lave renter taper du faktisk kjøpekraft på å ha dem der – 10 000 kroner i dag er verdt om lag 9 750 om ett år.

Det er likevel to unntak: Det ene er tidshorisonten – for dersom du eksempelvis sparer til ny bolig du skal kjøpe innen tre år, er banken et trygt sted. Det andre er om du klarer å se pengene dine svinge i verdi, hvilket bringer oss til det siste punktet.

9) Sett pengene du sparer i aksjefond

Mange tror aksjefond bare er for rikinger og de som har peiling på økonomi. Ingenting er mer feil. Fond er for alle – fra studenten som lever trangt på studielån og ekstrajobb, til pensjonisten som vil ha litt ekstra å rutte med. Selv forbrukerøkonom Magne Gundersen som er kjent fra Luksusfellen, sier “ingenting slår langsiktig sparing i aksjefond.” Med langsiktighet menes minst fem år.

Noen tror aksjefond er forbundet med høy risiko. Det er også feil, da du med fond nettopp sprer risikoen på flere aksjer. Ja, markedet kan duppe innimellom, men da gjelder det å holde hodet kaldt. Hvis du følger Magnes råd og tenker langsiktig, har aksjefond historisk sett vært mer lønnsomt enn både bankkonto og eiendom. Siden 1982 har Oslo Børs gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 11,6 prosent!

Flere av de som ikke investerer i aksjefond tror det er vanskelig både å sette inn penger og at de må kunne mye om aksjer og markeder. Du gjettet det kanskje, men dette er også feil – fondssparing er LETT. Det er like enkelt å sette inn penger og opprette spareavtaler som i banken din. Du trenger ikke engang å kunne noe om økonomi, aksjer og markeder – fondsforvalterne dine gjør absolutt hele jobben for deg.

Frister tanken om å spare i aksjefond – og en bedre fremtidig økonomi for å kunne leve det livet du ønsker? Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med fondssparing.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: