Er kvinner bedre til å investere penger enn menn?

Er kvinner bedre investorer enn menn?

Mye tyder på at kvinner er bedre til å investere penger enn menn. Da er det rart at så mange likevel sparer langsiktig på bankkonto i stedet for aksjefond.

Mye tyder på at kvinner er flinkere til å investere penger enn menn. Men er det virkelig slik? I så fall er det snodig at 90 prosent av kvinnene sa de sparte langsiktig til pensjon på bankkonto, i en av våre undersøkelser.

For det er jo ikke så genialt.

Damene er mer opptatt av å kontrollere risiko enn menn

Det bunner ut i et behov for kunnskap om å investere egne penger.

Kvinner har nemlig behov for å forstå hvordan dette med aksjer og fond fungerer. Menn derimot er ikke så nøye på det. De har en tendens til å kjøre på, uten og nødvendigvis forstå helt hva de gjør – menn leser for eksempel sjelden bruksanvisninger.

Så, hvis en kvinne ikke skjønner et produkt, som aksjefond, så vil hun heller ikke investere pengene sine i det.

Det er noe annet enn å være redd og forsiktig, som mange skal ha det til.

Hvordan kvinner investerer penger forskjellig fra menn

Kvinner investerer penger annerledes enn menn

Kvinner investerer pengene sine annerledes. For eksempel eier de mer rentefond, som typisk utgjør den største delen av investeringsporteføljen deres.

Kvinner har mindre penger investert i aksjefond enn menn

Aksjefond er blitt mer vanlig blant damene de seneste årene, men rentefond er fortsatt mest populært. Per i dag står menn for over 65 prosent av verdiene i aksjefond i Norge,mens kvinnene kun eier 34,3 prosent.

Når det gjelder rentefond er fordelingen jevnere.

Damene har nemlig omtrent like mye penger i rentefond som mennene.

Diagram: Kvinner og menns eierandeler av verdiene i rente- og aksjefond i Norge(kilde: VFF).

Kvinner og menns eierandeler av verdiene i rente- og aksjefond

Kvinner setter penger som skal stå en stund på bankkonto

En undersøkelse gjort av NORSTAT for ODIN viste at 90 prosent av kvinnene, som ble spurt sparte til pensjon på bankkonto.

Og det er ganske teit.

Å spare langsiktig på bankkonto er risikabelt.

Du føler deg kanskje trygg med sparepengene på bankkonto. Dessverre vil du da gå glipp av mye penger ettersom årene går.

Ikke rart kvinner risikerer å bli pensjonstapere.

Et par prosentpoeng i avkastning fra eller til har mye å si

Nedenfor ser du hvordan kr 100.000,- vil vokse ved 2%, 5 % og 7,5% avkastning årlig over tid. 2 % er renten på sparekonto, 5 % er kombinasjonsfond med 50/50 aksje- og rentefond, mens 7,5 % er forventet avkastning i gjennomsnitt fra et globalt aksjefond.

Det er altså ikke likegyldig om du setter pengene på bankkonto eller i aksjefond.

Skal du spare langsiktig, så gjelder det å eie en del aksjer.

Tabell: Utviklingen av kr 100.000,- investert for ulike perioder og avkastning.

Utviklingen av kr 100.000,- investert til forskjellig avkastning og perioder

Hvorfor tar kvinner lavere risiko med sparepengene?

Kvinner er kjent for å være bedre enn menn på det meste. Det er derfor snodig at så mange sparer langsiktig på bankkonto og i rene rentefond.

Lurt er det i hvert fall ikke.

Kvinner ser risiko annerledes enn menn

Det ser vi i hverdagen.

Kvinner er mer sannsynlig til å bruke bilbeltet, og løper ikke utendørs i tordenvær med fiskestang. Menn derimot er overrepresentert i å ta hodeløs risiko uten tanke på konsekvensene.

Bare se til Darwin Awards, som rangerer idiotiske dødsfall.

Her er ni av ti “vinnere” menn. Blant seierherrene finner du gutta som oppfant en ny drikkelek. For hver shot med tequila hoppet de på en landmine, og sprengte seg til slutt til himmels.

Kvinner derimot er mer fornuftige.

De tar gjerne risiko, men da i kontrollerte former.

Kvinner har større behov for kunnskap om å investere enn menn

En kvinne har et mer realistisk syn på sine evner som investor. Ikke bare ønsker hun å forstå hva hun investerer i, men også hvordan det fungerer før hun legger penger på bordet. Menn derimot kjører på, selv om de ikke nødvendigvis skjønner helt hva de gjør.

Halvparten av damene sier de ikke kan nok om aksjefond.

I en undersøkelse gjort av NORSTAT for ODIN, oppga halvparten av kvinnene mangel på kunnskap, som årsaken til at de ikke sparte langsiktig i aksjefond.

Det er synd.

Kvinner som vurderer å investere i aksjefond, men som ikke skjønner hva de begir seg ut på, vil typisk sette pengene i banken. De går dermed glipp av mye penger.

Kvinner er kapable investorer når de først kommer i gang

Kvinner er bedre til å investere penger enn menn når de først kommer i gang

Kvinner er typisk bedre investorer enn menn.

Det burde ikke overraske noen, ettersom de har en mer fornuftige tilnærming til å investere penger. Selv om de bruker litt tid på å starte, så gjør de det bra når de først er i gang.

Kvinner er bedre til å investere i aksjefond enn menn

En analyse av 12 millioner kunder hos Fidelity fondene i USA viste at kvinnene oppnådde bedre langsiktig avkastning på sine investeringer enn menn. Funnene kan forklares med at damer er bedre til å håndtere risiko, som vi tidligere var inne på.

Menn har overdreven tro på egne evner som investorer.

De har derfor en tendens til å kjøpe og selge fond ofte, noe som går hardt utover den langsiktige avkastningen. Du var kanskje ikke klar over det, men høy aktivitet er gjerne synonymt med dårlig avkastning. Det er derfor ikke overraskende at damene ser pengene vokse raskere.

Kvinner har derfor ingen grunn til å ikke investere pengene sine i aksjefond.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: