Nedturer er vanlige i aksjemarkedet. Men hva skjer egentlig etter at børsene har falt? Her får du svaret.
Nedturer i aksjemarkedet kan komme brått. Det erfarte vi i vinter! Russlands invasjon av Ukraina senket stemningen på børsene og fremtiden til selskapene fremstod med et mindre rosenrød. Dermed ble investorene mindre kjøpelystne og aksjekursene falt.
Men hvor lenge slike nedturer vil vare er vanskelig å spå.
Noen ganger tar det litt tid. For eksempel har det globale aksjemarkedet pleid å være tilbake til gamle høyder allerede to-tre måneder etter børsfall på 10-15 prosent. Skulle det gjenta seg nå kan markedet være tilbake i pluss allerede til høsten.
Større børsfall har derimot pleid å vare lenger.
Men bli ikke skremt nå.
For perioder med fallende aksjekurser er langt fra så skumle som mange tror. I hvert fall om du skal være investert en stund, og spesielt om du også investerer et fast beløp jevnlig.
Høyere avkastning etter nedturer
Alle nedturene i det globale aksjemarkedet de siste 50 årene har også en ting til felles. Uansett hvor ille børsfallene har vært, så har de på et punkt snudd og blitt til nye oppturer.
Det bør du notere.
Aksjemarkedet har falt 20, 30, 40, og i tilfeller mer enn 50 prosent. Likevel har det kommet tilbake, og sterkere hver eneste gang.
For eksempel ville 100 000 kroner investert i det globale aksjemarkedet rundt toppen, før det omtrent halverte seg i 2007-2009, nesten ha tredoblet seg frem til i dag!
Forventet avkastning øker når aksjemarkedet faller
I tabellen under ser du hvordan den samlede avkastningen i det globale aksjemarkedet har pleid å være over tid etter fall av ulike størrelser.
Prøv å se det slik.
Si du er investert i aksjefond og aksjemarkedet når en ny topp. Markedet faller så 25 prosent fra toppen de neste månedene. Til høyre i tabellen hvor det står “20%-29%” ser du hva samlet avkastning i gjennomsnitt har vært for børsfall av denne størrelsen.
Børsfall på 20-29 prosent har i gjennomsnitt gitt rundt 38 prosent avkastning etter ett år, 92 prosent de fem neste og 214 prosent etter ti år etter at bunnen ble nådd.
Det betyr ikke at det er hva som vil skje neste gang.
Men du kan se det som en indikasjon på at når aksjemarkedet faller, så øker også potensialet for ekstra god avkastning i årene som følger.
Vær skeptisk til gjennomsnittlige avkastningstall
Du skal bruke fornuft i møte med gjennomsnittstall, som i tabellen over. For gjennomsnittlige avkastningstall betyr vanligvis:
- At det har vært perioder som har gitt bedre avkastning. Men også at det har vært perioder hvor avkastningen var dårligere.
Noen ganger kan du ha uflaks
Ta børsfallet på rundt 23 prosent fra august til september 1998 som eksempel. Fem år etter fallet var samlet avkastning null, og etter ti år rundt 18 prosent. Det skyldes at du i 2003, fem år senere havnet i kjølvannet av IT-boblen, og i 2008 traff du midt i børsfallet under finanskrisen.
Snakk om uflaks.
Heldigvis går det andre veien også.
Ti år etter fallet på 26 prosent fra september til desember 1987 var avkastningen rundt 224 prosent. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til omtrent 324 000 kroner. Årsaken var at du da fikk med deg deler av oppturen som endte med at IT-boblen sprakk i 2000.
Hva er det verste som kan skje?
I tabellen under ser du den laveste avkastningen vi har opplevd etter børsfall av ulike størrelser.
Merk at det aldri har vært perioder hvor det globale aksjemarkedet har gitt negativ avkastning ti år etter børsfall på 10 prosent eller mer de siste 50 årene. I tillegg har avkastningen aldri vært negativ ett, fem eller ti år etter børsfall på 30 prosent eller mer.
Det betyr at sjansen for å oppnå god avkastning i tiden etter større nedturer er i din favør.
Nedturer i aksjemarkedet byr på muligheter
Den fremtidige avkastningen i det globale aksjemarkedet øker under og etter nedturer. Det er derfor børsfall kan være en fin mulighet.
Har du ikke penger å investere er det ikke aktuelt. Men kan du kjøpe så er børsfall vanligvis et bra tidspunkt for å investere litt ekstra. I det minste hold deg til planen. Om det vil si at du skal investere et beløp hver måned, så fortsetter du med det.
Da gjør du som “Oljefondet” i 2008-2009, og kjøper mer aksjer til porteføljen din gjennom børsfallet. Beregninger viser at beslutningen om å hamstre aksjer under finanskrisen økte fondet med rundt 2000 milliarder kroner!
Det er derfor lurt å fortsette å investere i aksjemarkedet, selv om du skulle havne midt i en skikkelig nedtur – eller til og med investere litt ekstra.
Historien viser i hvert fall det.
Trykk her for å lese mer om hvorfor det er lurt å kjøpe når børsene faller.