Slik gjør du fodnsporteføljen klar for sommeren

3 grep som gjør fondsporteføljen klar for sommer

En fondsportefølje krever jevnlig vedlikehold. Glem det, og du risikerer at risikoen løper løpsk. Kombinasjonsfond kan derfor være en god løsning hvis du ønsker å gjøre det enkelt.

Du eier kanskje to eller flere fond?

Da har du en fondsportefølje som krever jevnlig vedlikehold. Dropp det og du risikerer å ende opp med for lite penger, forteller spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen.

– Det er ikke så viktig hva du sparer til. Hva som teller er å komme i mål. Og det er her fondsporteføljen kommer inn. Det er nemlig den som skal ta deg dit du ønsker, sier hun.

Sjekk fondene dine minst en gang i året

Ulike fond gjør det bra til forskjellige tider.

– Et globalt aksjefond og et eiendomsfond svinger gjerne ulikt i verdi. Det betyr at andelen hvert av fondene utgjør av totalen vil endres over tid. Jeg vil si det er uheldig, da det har mye å si for hvilken risiko du tar med pengene, sier Victoria.

Fondene dine krever derfor jevnlig tilsyn.

Det er viktig for å holde risikoen i sjakk.

Ta for mye risiko og du setter kaffen i halsen ved neste børssmell. Ta for lite og du kan ende opp med for lite penger, sier spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen.

Slik gjør du en årlig sjekk av fondsporteføljen din

Det handler om hva du kan kontrollere.

Ignorer derfor Donald Trump. I stedet bør du fokusere på ting du kan gjøre noe med, og som har betydning for hvor mye penger du ender opp med.

1. Hvordan er fordelingen mellom rente- og aksjefond?

En god fondsportefølje består gjerne av både rente- og aksjefond – avhengig av alder og økonomi.

– Er du ung og har nerver av stål, så kan du tåle å eie bare aksjefond, sier Victoria.

Kanskje eier du mer aksjefond enn ønskelig?

– Hvis 75 prosent aksjeandel er best for deg, og denne har økt til 85 prosent, så er det lurt å reversere denne til 75 prosent. Det kalles å rebalansere.

Du kan rebalansere på to måter:

  • Selg unna det som har steget for å kjøpe mer av det som har falt
  • Kjøp deg opp i det som har falt med friske penger

– Målet er å gjenopprette balansen mellom rente- og aksjefond, slik at du verken tar mer eller mindre risiko enn ønskelig. Avkastning og risiko går gjerne hånd i hånd.

2. Sjekk hvor mye du eier av hvert enkelt fond

Ulike geografiske regioner kan ha forskjellig risiko.

– Kanskje eier du flere aksjefond – et med europeiske selskaper og et annet med selskaper fra såkalte “fremvoksende økonomier”, som India, Malaysia, osv? Da bør du undersøke om andelen i fremvoksende økonomier ikke er større enn hva du er komfortabel med.

Aksjefond med slike selskaper kan nemlig svinge betydelig i verdi.

– Hvis du for eksempel har bestemt at europeiske selskaper skal utgjøre 90 prosent av porteføljen, og fremvoksende 10 prosent, så bør du holde deg til det.

Det viktig for å holde risikoen på et komfortabelt nivå.

3. Bør noen av fondene inn på aksjesparekonto?

Bør fondene dine inn på aksjesparekonto?

Vurder om aksjefondene skal eies gjennom en aksjesparekonto.

– På en aksjesparekonto kan du investere langsiktig i aksjefond, uten at gevinst fra salg beskattes løpende. Du vil fortsatt måtte betale skatt, men det skjer ikke før pengene flyttes ut av kontoen. Tanken er at det skal gi deg lignende fordeler som profesjonelle investorer.

Aksjesparekonto er et godt valg for aksjefond.

– Da kan du bytte fond ved behov uten å utløse skatt. Du skal fortsatt være langsiktig, men om du etter hvert ønsker å bytte bransjefondene med noe globalt, så er det greit å kunne utsette skatten på eventuell gevinster.

Velg kombinasjonsfond og du slipper vedlikeholdet

Mange ønsker ikke å bruke tid på å vedlikeholde en fondsportefølje.

– Da er kombinasjonsfond en god løsning. Det er fond, som kan inneholde både rente- og aksjefond, litt etter hvilken risiko og avkastning du ønsker. Fordelen er at du får en fondsportefølje som går av seg selv, sier Victoria.

Du kan etablere aksjesparekonto hos ODIN fra og med 1. september.

Det er en fin mulighet til å forenkle fondsporteføljen din.

– Du kan eie fond med 80 prosent aksjeandel eller mer på aksjesparekonto. Det betyr at kombinasjonsfondet ODIN Aksje, som har 100 prosent aksjer går fint, mens ODIN Horisont med 75 prosent aksjer og 25 prosent renter går utenom, avslutter hun.

God sommer!

Les også: Er aksjesparekonto noe for deg?

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: