Sosiale medier flyter over av dårlige investeringsråd. Her forklarer vi hvordan du unngår profilene som er farlige for pengene dine.
– Lyst på en unik mulighet som vil gi deg millioner? Nå har du sjansen!
Budskap som dette deles stadig vekk i sosiale medier og på e-post til intetanende. Du har kanskje latt deg irritere, men har du enkelte ganger kjent hvordan det klør i fingrene etter å få høre mer? Ikke noe galt i det, det betyr bare at du er menneske.
Avsender kan være alt fra en influenser, som vil at du skal investere i noe, til svindlere som forsøker å loppe deg for penger. Dessverre er det alltid noen som lar seg friste.
Når påvirkere, eller “influensere”, snakker om investeringer, kaller vi dem “finfluensere”. De har oppstått som fristende alternativer til de stadig flere som tyr til sosiale medier for å lære om å investere egne penger. Problemet er bare at flere gir dårlige og ukvalifiserte råd.
Investeringer med skyhøy risiko anbefales uten å nevne faren for tap, og det som promoteres kan være hva enn som gir betalt. I verste fall blir du lurt. Det vanligste er å ende med investeringer som verken passer deg eller det du ønsker å oppnå.
Begge deler er ille.
Her forklarer jeg derfor hvordan du kan unngå de som:
- manipulerer og juger for egen vinning
- ikke vet hva de snakker om
- prøver å svindle deg
Manipulerer og juger for egen vinning
Enkelte finfluensere er farligere for pengene dine enn andre. Alle er ikke ille – enkelte gir gode råd. Denne typen her derimot, manipulerer og juger for å få deg til å gjøre som de vil.
Investeringsråd i “baris”
Dette er sosiale medier-profiler med tusenvis av følgere. Noen er anonyme. Fellesnevneren er at de prøver å villede deg til å investere i noe, kjøpe et nettkurs eller å ta i bruk en handelsplattform med tanke på egen vinning.
Enkelte forsøker å fremstå som suksessfulle ved å juge om formuer, fine leiligheter og privatfly. De sier så at de kan “hjelpe” deg med å oppnå det samme! Hvis du bare gjør som de anbefaler. Biter du på, så tjener de penger – og de blåser i resultatene dine.
En av de mest kjente promoterte investeringer i kryptovaluta til rundt 30 000 følgere på det sosiale nettverket TikTok, mens han poserte i bar overkropp. Risiko var ikke så nøye å nevne fordi anbefalingene hans skulle “…til stjernene”.
Ingen kan ta ham seriøst, sier noen. Javel, men flere av følgerne hans gikk likevel fem på.
Løfter om raske penger er forlokkende på den som ikke vet bedre.
Tilsynelatende seriøse er farligere
Andre er vanskeligere å avsløre fordi de fremstår som seriøse.
Jeg kom over en slik profil med flere tusen følgere på Twitter. Kontoen promoterte en investering i et nystartet unotert selskap. Unoterte aksjer er eiendeler i aksjeselskaper som ikke er på børs. Risikoen her er høy og du kan tape investert beløp.
Du skal få investere i hva du vil. Men den som promoterer en investering har ansvar for å opptre redelig. Det innebærer å legge fakta på bordet, slik at du kan gjøre en best mulig vurdering.
Her fikk personen bak kontoen betalt for å hente nye investorer, uten å opplyse om det. Først nektet han, men så kom innrømmelsen.
Når en påvirker har økonomisk fordel av å promotere en investering, så er det typisk den du vil få anbefalt, uavhengig av hva som er best for deg. Det blir som en snekker som kun har hammer, og så blir det løsningen på alle problemene.
Det er derfor viktig å vite!
Vil deg godt men er kunnskapsløse
En annen type finfluensere som du bør passe deg for vil deg godt, men mangler viktig kunnskap om investeringer og økonomi. Dermed kan rådene deres gjøre skade, selv om de mener vel.
Historier som skjuler flaks og risikable veddemål
Det kan være personer som har opplevd fenomenal avkastning i kryptovaluta, enkeltaksjer eller bransjefond. Vanligvis har de hatt flaks og gjort risikable veddemål som fungerte der og da, men som ikke vil la seg gjenskape.
– For en fantastisk avkastning, tenker de. Dette må jeg fortelle andre om!
Så setter de i gang og forteller hvordan også du kan oppnå en milliongevinst. Hvis du bare gjør som dem. Historien er ofte utrolig, så det er lett å la seg friste. Men jo mer ekstrem avkastning de har oppnådd, desto farligere er det for deg å prøve å gjøre det samme.
Bjørnetjenester i facebook-grupper og forum
En lignende type profil finner du som ivrig deltaker i Facebook-grupper og forum om personlig økonomi, hvor de sprer feilinformasjon. Ikke fordi de er onde, men fordi de ikke vet bedre.
Jeg har selv observert flere. For eksempel husker jeg en dame som uttrykte bekymring for å ikke ende med nok penger til pensjon i en gruppe med flere tusen medlemmer.
– Invester pengene du har i kryptovaluta, var rådet hun fikk.
Risikoen for å tape beløpet som eventuelt investeres ble ikke nevnt.
En annen spurte om når det var lurest å kjøpe aksjefond.
– Kjøp fondet som har best avkastning de siste seks månedene og sats på at det holder tempoet noen måneder til, var svaret.
Men å kjøpe et fond fordi det har gått bra i det siste er en dårlig idé. Heldigvis hender det at noen som har peiling griper inn i samtalen og korrigerer.
Veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjoner.
Svindlere vil ta fra deg pengene dine
Du har også svindlere, som er de farligste. Disse gjør hva som helst for å loppe deg for penger, og er dyktige manipulatorer. De er vanligvis ikke finfluensere, men opererer mer i det skjulte.
Uoppfordret kontakt
Svindlere leter etter ofre i sosiale medier, diskusjonsforum og e-postlister.
Så mottar du en e-post, direktemelding, nevnes i sosiale medier av ukjente eller annen uoppfordret kontakt om “tidenes investeringsmulighet”, så skal du være skeptisk. Uoppfordret kontakt vil si at du ikke ba om motta informasjonen som de sender deg.
Det lureste du kan gjøre er å slette slike henvendelser.
Her har du tre tegn på at du kan ha med en svindler å gjøre:
- Tilbudet virker for godt til å være sant: En investering som virker for god til å være sann er gjerne det. Sammenlign avkastningen som loves med prognosene for avkastning i aksjefond, som er 5,75 prosent årlig gjennomsnittlig. Loves det mye mer enn det kan du ha med en svindler å gjøre
- Løfte om garantert avkastning: Investeringer kommer med en viss risiko, som sier noe om avkastningen du kan forvente. Det vil si at en investering som er 100 prosent trygg, sannsynligvis vil gi lav avkastning, som bankkonto
- Press om å handle nå: Ikke la noen stresse deg til å gjøre en investering før du har gjort en god vurdering. Vær spesielt skeptisk til innsalg hvor du må “slå til nå”, hvis ikke vil du gå glipp av “muligheten”
Kryptovaluta er Det Ville Vesten
Svindlere elsker kryptovaluta. Antall ofre er estimert til rundt 7,3 millioner personer bare i 2020 – det er flere mennesker enn det finnes i Norge! Kombinasjonen av nyhet, kompleksitet og mulighet for høy avkastning gjør det til en attraktiv arena for svindlere.
Det er så ille at en som selv ble svindlet har bygd en slags “TripAdvisor” for dårlige kryptovaluta-opplevelser. Det fungerer omtrent som et virusprogram som snuser frem ondsinnede mønstre i kildekoden.
44 024 kryptovalutaer og prosjekter er på listen for kjente/potensielle svindler eller “hacks”.
Det var 23. august i år.
Tallet er sterkt stigende ettersom nye fanges opp eller blir rapportert inn.
Her er fem svindler som du bør se opp for om du er nysgjerrig på kryptovaluta:
- Falske nyheter: Er falske nyheter om kryptovaluta som deles i sosiale medier med nettside og skjema laget for å lure deg til å gi fra deg pengene dine
- Pyramidesvindel: Er en svindel hvor utbetaling av fremtidig gevinst for eksisterende investorer avhenger av at nye investorer kommer til med nye penger
- “Rug pull”: Er en klassisk pump og dump svindel hvor skaperne brått forlater et prosjekt og stikker av med investorenes midler
- “Soft rug”: Er når skaperne selger seg sakte ut og forlater prosjektet over tid, mens investorene til slutt sitter igjen med en verdiløs kryptovaluta
- “Honey pot”: Er en felle, som når kildekoden bak en kryptovaluta er skrevet slik at investorer ikke kan selge etter å ha kjøpt
Hva du nå skal ha lært
Sosiale medier flyter over av dårlige investeringsråd. Enkelte profiler vet hva de snakker om, men de er i mindretall. Sjansen er større for å støte på profilene som manipulerer og juger, ikke har tilstrekkelig kunnskap eller en kombinasjon – i verste fall roter du deg borti svindel.
Det kan uansett bli dyrt for deg å ta råd fra feil person.
Men frykt ei.
Nedenfor finner du en sjekkliste. Den er laget for å hjelpe deg med å luke ut useriøse finfluensere og andre som prøver å lure deg. Du starter med punktet øverst og så jobber du deg nedover listen for hver sosiale medier-profil som du ønsker å vurdere.
Sjekkliste for å unngå dårlige råd og lureri
Start med å vurdere hvorvidt informasjonen som sosiale medier-profilen deler stemmer:
- Er dette bare tøys? Mer kropp enn innhold, sterke meninger og ufin oppførsel kan tyde på det
- Deler profilen fullt navn? Undersøk om personen har erfaring eller utdanning relatert til investeringsområdet
- Kryssjekk informasjonen som deles mot kilder som du vet er troverdige på temaet, som ODIN-bloggen
- Hvorfor deler profilen informasjonen? Hvis det er for å gjøre deg til en bedre investor bør innholdet gjenspeile det
- Henvises det til kilder for informasjonen som deles? Sjekk at kildene faktisk sier det samme og om de er troverdige
Vurder så om profilen prøver å villede deg – eller til og med svindel:
- Har profilen skjulte incentiver til å anbefale deg noe? Hyppig promotering av enkeltinvesteringer, handelsplattformer eller kurs kan tyde på det
- Er det viktig at du bruker en spesiell link for å investere eller for å ta i bruk noe som anbefales? Det kan være en vervelink og det skal i så fall oppgis. Hvis ikke er det å anse som villedende markedsføring
- Er du usikker på noe som promoteres? Kontakt de som leverer det som anbefales. Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar er det bare å holde seg unna
- Loves det høy avkastning til lav risiko? Det finnes ikke og den som sier noe annet er enten uvitende eller prøver å lure deg
- Promoteres anbefalinger hvor du må “slå til nå” for å bli med? Vær skeptisk
Det enkleste du kan gjøre for å unngå og bli lurt er å tilegne deg kunnskap om investeringer og økonomi. Som leser av ODIN-bloggen er du allerede på god vei! Da vil du enklere kunne gjennomskue finfluensere og andre som ikke vet hva de prater om. Det blir også lettere å finne de gode sosiale medier-profilene der ute.