5 mest populære fond fra ODIN i 2021 - og ett godt tips til når du velger fond

5 mest populære fond fra ODIN i 2021 – og ett godt tips til når du velger fond

Hadde du noen av fondene som gikk best i fjor? Eller lurer du nå på om disse fondene kan være for deg? Da bør du lese videre.

De fleste børsene steg mer enn 20 prosent i 2021. Det svenske aksjemarkedet steg hele 30 prosent, mens Oslo Børs endte like bak med en oppgang på 23 prosent. Verdensøkonomien går bra, til tross for pandemien, og fondene fra ODIN leverte solid avkastning i 2021, forteller Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i SpareBank 1 Forvaltning.

Det mest populære ODIN-fondet blant norske kunder i fjor var ODIN Eiendom, et aksjefond som investerer i nordiske børsnoterte eiendomsselskaper. Deretter finner vi ODIN Sverige og ODIN Global. ODIN Aksje, som er vårt anbefalte aksjefond, tronet også høyt på kjøpslisten, sammen med ODIN Small Cap, sier Martin.

Usikker på om du nå eier riktige fond?

Trykk her for å få hjelp av en rådgiver

 

Her ser du de fem fondene fra ODIN som norske kunder handlet mest i perioden 1. januar til 31. desember 2021. (Kilde: ODIN)

Her ser du de fem fondene fra ODIN som norske kunder handlet mest i perioden 1. januar til 31. desember 2021. (Kilde: ODIN)

Kundene gjorde gode fondsvalg

– Skal du ha kun ett aksjefond så er det ODIN Aksje som gjelder. Da får du et aksjefond som består av åtte av ODINs aksjefond, fullastet med kvalitetsselskaper på tvers av bransjer, land og regioner. ODIN Global gir deg mye av det samme, men har færre selskaper og fokuset er rettet mot Nord-Amerika og Europa. Begge disse fondene kan stå alene eller passe inn i en portefølje med andre fond, om du ønsker det, sier Martin.

Fine tilskudd i en portefølje

ODIN Eiendom, ODIN Sverige og ODIN Small Cap er også gode fond.

– Dette er fond som utgjør hver sin lille del av aksjemarkedet. I mine øyne fungerer de supert som byggeklosser i en portefølje sammen med andre fond. Jeg synes det er greit å ha litt ekstra i for eksempel nordiske eiendomsselskaper, som du får i ODIN Eiendom, om du tror på det. ODIN Eiendom var også det mest kjøpte fondet hos Nordnet i 2021.

Mest kjøpte fond var også de med høyest avkastning

Flere av de mest kjøpte fondene var også de som ga best avkastning.

– ODIN Eiendom gikk til værs i 2021 og ga 50 prosent avkastning. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til 150 000 på tolv måneder, og er langt utover hva du bør forvente i avkastning. Hakk i hæl var ODIN Small Cap, som også leverte 50 prosent avkastning. Fondet investerer i små, nordiske kvalitetsselskaper og ble lansert i januar 2020. Dette er det andre året på rad hvor fondet har levert 50 prosent eller mer i avkastning, forteller Martin.

Tre andre fond var også med i toppen. Mens ODIN Sverige steg omtrent 40 prosent, steg ODIN USA og ODIN Global rundt 34 prosent i 2021. Hvert av fondene “slo markedet” ved at de leverte godt over referanseindeksen, som er det forvalter måler resultatene sine opp i mot.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som ga best avkastning i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som ga best avkastning i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Høy avkastning betyr vanligvis også store svingninger

Fondene som svinger mest er også de som kan gi ekstrem avkastning.

– Jeg er ikke overrasket over at ODIN Eiendom og ODIN Small Cap troner øverst på avkastningslisten. Begge investerer i en begrenset del av aksjemarkedet, og slike fond kan gi høy avkastning i perioder. Bare husk at de også kan falle mye, mer enn globale aksjefond, om stemningen i aksjemarkedet surner. Det betyr ikke at du skal unngå dem, men at du må forstå risikoen og mulighetene de tilfører – og bruke dem riktig, sier han.

Fondsvalg er mer enn avkastning

Hvor bra et fond gikk ett år sier lite om avkastningen fremover.

– Velg aldri fond kun ut ifra avkastningen. Dessverre går mange i den fellen, og ender med fond som har for høy risiko. Det vil si fond som svinger mer enn du tåler, og da er veien kort til å gjøre dyre feil, som å selge i panikk under børsfall. Skal du kunne høste den gode avkastningen i aksjemarkedet over tid kan du ikke la deg skremme, forteller Martin.

Velg fond som passer deg og din situasjon

Det er derfor viktig å velge fond som passer deg og din situasjon. Det vil si å sette sammen en portefølje, som vanligvis vil si en samling fond, etter:

  • hvor store svingninger du er komfortabel med
  • hvor lenge det er til du skal bruke av pengene
  • kravet ditt til avkastning

– Målet er at fondene du velger samlet skal kunne gi avkastningen du trenger for å nå målene dine, samtidig som at svingningene ikke blir større enn at du greier å være investert. Da gjelder det å ikke bry seg så mye om hva andre gjør og hvilke fond som gikk best i fjor. Sørg i stedet for å finne fond som passer deg og det du ønsker å oppnå, og så holder du deg til det.

Du må starte i riktig ende. Fondsvalg er ikke det første du skal hive deg over når du skal investere pengene dine. I stedet starter det med å forstå hva du ønsker å oppnå, avgjøre hvilken risiko du vil ta og sette strukturen for hva slags fond du skal eie, avslutter han.

Trykk her for å lære hvordan du lager din egen portefølje med fond.

Usikker på om du nå eier riktige fond?

Trykk her for å få hjelp av en rådgiver

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Stian Strand - 21 feb, 2022

    Hei Tor Oddmund,

    Aksjemarkedet er ned siden årsskiftet. Så kjøpte du aksjefond f.eks tidlig i januar i år vil de nok være i minus per i dag. Aksjefond kjøpt for noen år siden vil samtidig sannsynligvis være i pluss, da aksjemarkedet generelt har steget en del siden den gang.

    Ut ifra hva du skriver kan det være forklaringen her 🙂

    Gi lyd om jeg misforstod noe!

    Hilsen Stian

  2. Tor Oddmund Bergum - 19 feb, 2022

    Frå ein relativt fersk i «faget» Rett nok får Odin-fond jamt positiv omtale. Har nyleg også kjøpt litt av to til Odin-fond. På oversikten som kom nå framstår dei to med raude og negative tal på nyleg motteke oversikter for urealisert avkastning, medan t.d. DNB-fond – som eg starta med (riktignok frå nokre år sia) har har høge tal på Urealisert avkastning.
    Skulle gjerne hatt litt fagleg forklaring på desse to ytterpunkta.