5 mest populære fond fra ODIN i 2021 - og ett godt tips til når du velger fond

5 mest populære fond fra ODIN i 2021 – og ett godt tips til når du velger fond

Hadde du noen av fondene som gikk best i fjor? Eller lurer du nå på om disse fondene kan være for deg? Da bør du lese videre.

De fleste børsene steg med mer enn 20 prosent i 2021. Det svenske aksjemarkedet steg med hele 30 prosent, mens Oslo Børs endte like bak med en oppgang på 23 prosent. Verdensøkonomien går bra, til tross for pandemien, og fondene fra ODIN leverte solid avkastning i 2021, forteller Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i SpareBank 1 Forvaltning.

– Det mest populære ODIN-fondet blant norske personkunder i fjor var ODIN Norden, et aksjefond som investerer i nordiske selskaper. Deretter finner vi ODIN Aksje, som er vårt anbefalte aksjefond. ODIN Global, ODIN Eiendom og ODIN Sverige tronet også høyt på kjøpslisten i året som gikk, sier Martin.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som norske personkunder handlet mest i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som norske personkunder handlet mest i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Kundene gjorde gode fondsvalg

Alle de tre øverste fondene på kjøpslisten gir deg god spredning på pengene dine.

– Skal du ha kun ett aksjefond så er det ODIN Aksje som gjelder. Det har mange av kundene våre skjønt, noe jeg er veldig fornøyd med. Da får du et bredt aksjefond som består av åtte av ODINs aksjefond, fullastet med kvalitetsselskaper på tvers av bransjer, land og regioner. ODIN Global gir deg mye av det samme, men har færre selskaper og fokuset er rettet mot Nord-Amerika og Europa. Begge disse fondene kan stå alene eller passe inn i en portefølje med andre fond, om du ønsker det, sier Martin.

Verden i miniatyr

I ODIN Norden finner du selskaper som er verdensledende i et bredt utvalg bransjer med mye av inntjeningen utenfor de nordiske landene.

– Fondet er derfor en mer “ferdig portefølje” enn hva mange tror – en slags “verden i miniatyr”, som jeg pleier å si. Jeg ville kanskje likevel kombinert fondet med et globalt aksjefond i en portefølje, i tilfelle et eller annet skulle ramme regionen vår her i nord. Det er gjerne hva du ikke vet som tar deg på senga, og da kan du med dette grepet redusere den bekymringen, sier han.

Fine tilskudd i en portefølje

ODIN Eiendom og ODIN Sverige er også gode fond.

– ODIN Eiendom og ODIN Sverige utgjør hver sin lille del av aksjemarkedet. I mine øyne fungerer de derfor best som byggeklosser i en portefølje sammen med andre fond. Jeg synes det er greit å ha litt ekstra i for eksempel nordiske eiendomsselskaper, som du får i ODIN Eiendom, om du har spesielt tro på eiendomsbransjen fremover. ODIN Eiendom var også det mest kjøpte fondet hos Nordnet i 2021.

Fond fra ODIN med høyest avkastning i 2021

Et av de mest kjøpte fondene var også det som ga best avkastning.

– ODIN Eiendom gikk til værs i 2021 og ga 50 prosent avkastning. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til 150 000 på tolv måneder, og er langt utover hva du bør forvente i avkastning. Hakk i hæl var ODIN Small Cap, som også leverte 50 prosent avkastning. Fondet investerer i små, nordiske kvalitetsselskaper og ble lansert i januar 2020. Dette er det andre året på rad hvor fondet har levert 50 prosent eller mer i avkastning, forteller Martin.

Tre andre fond var også med i toppen. Mens ODIN Sverige steg omtrent 40 prosent, steg ODIN USA og ODIN Global rundt 34 prosent i 2021. Hvert av fondene “slo markedet” ved at de leverte godt over referanseindeksen, som er det forvalter måler resultatene sine opp i mot.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som ga best avkastning i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Her ser du de fem fondene fra ODIN som ga best avkastning i perioden 1. januar til 31. desember 2021.

Høy avkastning betyr vanligvis også store svingninger

Fondene som svinger mest er også de som kan gi ekstrem avkastning.

– Jeg er ikke overrasket over at ODIN Eiendom og ODIN Small Cap troner øverst på avkastningslisten. Begge investerer i en begrenset del av aksjemarkedet, og slike fond kan gi høy avkastning i perioder. Bare husk at de også kan falle mye, mer enn globale aksjefond, om stemningen i aksjemarkedet surner. Det betyr ikke at du skal unngå dem, men at du må forstå risikoen og mulighetene de tilfører – og bruke dem riktig, sier han.

Fondsvalg er mer enn avkastning

Hvor bra et fond gikk ett år sier lite om avkastningen fremover.

– Velg aldri fond kun ut ifra avkastningen. Dessverre går mange i den fellen, og ender med fond som har for høy risiko. Det vil si fond som svinger mer enn du tåler, og da er veien kort til å gjøre dyre feil, som å selge i panikk under børsfall. Skal du kunne høste den gode avkastningen i aksjemarkedet over tid kan du ikke la deg skremme, forteller Martin.

Velg fond som passer deg og din situasjon

Det er derfor viktig å velge fond som passer deg og din situasjon. Det vil si å sette sammen en portefølje, som vanligvis vil si en samling fond, etter:

  • hvor store svingninger du er komfortabel med
  • hvor lenge det er til du skal bruke av pengene
  • kravet ditt til avkastning

– Målet er at fondene du velger samlet skal kunne gi avkastningen du trenger for å nå målene dine, samtidig som at svingningene ikke blir større enn at du greier å være investert. Da gjelder det å ikke bry seg så mye om hva andre gjør og hvilke fond som gikk best i fjor. Sørg i stedet for å finne fond som passer deg og det du ønsker å oppnå, og så holder du deg til det.

Du må starte i riktig ende. Fondsvalg er ikke det første du skal hive deg over når du skal investere pengene dine. I stedet starter det med å forstå hva du ønsker å oppnå, avgjøre hvilken risiko du vil ta og sette strukturen for hva slags fond du skal eie, avslutter han.

Trykk her for å lære hvordan du lager din egen portefølje med fond.

Gjør som 8 000+ andre og abonner på ODIN-bloggen. Da går du ikke glipp av et eneste innlegg og det er 100% gratis.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Skriv en kommentar:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *