Derfor skal du ikke lytte til dommedagsprofetene i finansbransjen

Derfor skal du ikke lytte til dommedagsprofetene i finansbransjen

Stjerneøkonomen “Doktor Doom” Nouriel Roubini, tar mye plass i media med sine negative syn. Men hvor ofte har slike eksperter rett?

“Doktor Doom”, ellers kjent som økonomen Nouriel Roubini, slår til igjen. “Tror børskursene barberes ti prosent” var overskriften i Dagens Næringsliv, samme dagen som han entret scenen på Skagenkonferansen tidligere i år.

Nå er ikke det første gang Roubini, en av finansbransjens dommedagsprofeter, spår tøffe tider for investorer. Han har nemlig jevnlig kommet med lignende spådommer siden han i 2006 ble kjent for å ha forutsett Finanskrisen.

Men er du negativ hele veien får du rett til slutt, selv om du oftest tar feil. Det blir som en klokke som viser riktig tid to ganger i døgnet. Likevel får dommedagsprofeter som Roubini god plass i media til å spre de dystre spådommene sine.

Faren er at du tar rådene hans bokstavelig.

– Mannen er jo en anerkjent ekspert, så han må jo ha rett? Er det lett å tenke.

I så fall kan det koste deg dyrt.

Anbefalinger som dreper avkastningen din

Bevares, “Doktor Doom” er en flink fyr – bare ikke til å spå fremtiden. For de mest suksessfulle menneskene er noen ganger de verste du kan lytte til. De er ofte proppfulle av selvtilit og har overdreven tro på sine egne (synske) evner.

Det betyr ikke at de er dumme.

Langt der i fra!

Men disse ekspertene har ingen bedre spåkule enn deg og meg.

Du skal derfor være forsiktig med å lytte til dem, og tro på spådommene deres, spesielt når de spår krise og børsfall.

3,6 millioner kroner i tapt avkastning

Siden suksessen i 2006 har Roubini bommet på det meste. For eksempel var han ute i den britiske avisen The Independent 21. april 2009 og spådde videre børsfall. Det var omtrent en måned etter at det globale aksjemarkedet nådde bunnen under Finanskrisen.

Hva hvis du lyttet til “Dr. Doom” tilbake i april 2009?

Si du hadde en million kroner i et globalt aksjefond. Men så leste du Roubinis dystre spådommer 21. april 2009. Du fikk så panikk, og flyttet pengene dine inn i et rentefond, hvor de ble stående frem til 31. desember 2019.

I mellomtiden steg det globale aksjemarkedet rundt 370 prosent.

Det vil si at pengene dine kunne vokst til rundt 4,7 millioner. Men du fikk i stedet knappe 30 000 kroner i avkastning i rentefond, hvis du legger den norske statsobligasjonsindeksen ST4X til grunn for renteavkastningen.

I så fall kostet det deg mer enn 3,6 millioner kroner å lytte til “Doktor Doom”!

Her har du flere av spådommene hans siden 2010:

  • 2010: Aksjemarkedet skal fortsette å falle
  • 2011: Aksjemarkedet vil falle ytterligere 20 prosent
  • 2012: Roubini holder seg til spådommen om en perfekt storm i 2013
  • 2013: Gjør deg klar for en korreksjon i aksjemarkedet senere i år
  • 2014: Roubinis dommedags scenario. Det ser ut som 1914 igjen!
  • 2015: Dr. Doom: Denne tidsbomben vil trigge den neste finansielle kollapsen
  • 2019: Nouriel “Dr. Doom” Roubini spår resesjon i 2020

Kanskje “Doktor Doom” får rett en dag?

Ingen vet når en ny krise vil inntreffe. Det globale aksjemarkedet halverte seg under Finanskrisen. Men skal du hente inn avkastningen du gikk glipp av hvis du lyttet til Roubini i april 2009, må aksjemarkedet falle nesten 80 prosent fra dagens nivåer.

Det sier noe om hva slags katastrofe som i så fall skal til.

For mens dommedagsprofetene kommer med spådommer, og en dag får de sikkert rett, er den lange trenden i aksjemarkedet opp.

Her ser du utviklingen i den globale aksjeindeksen MSCI World TR i norske kroner fra mars 2009 til og med 2019, med uttalelser i media fra utvalgte eksperter(kilde: Bloomberg, JP Morgan, CNBC, Business Insider og The Independent)

Her ser du utviklingen i den globale aksjeindeksen MSCI World TR i norske kroner fra mars 2009 til og med 2019, med uttalelser i media fra utvalgte eksperter(kilde: Bloomberg, JP Morgan, CNBC, Business Insider og The Independent)

Media florerer av dårlige råd

Den sveitsiske investoren Marc Faber er nok en kjendispessimist. I nyhetsbrevet, “the Gloom Boom & Doom Report”, sprer han sine dystre syn. Han er også kjent for å ha spådd børsfallet den 19. oktober 1987, da aksjeindeksen S&P 500 falt 22,6 prosent på en dag.

Men som med Roubini, har det vært mer sirkus enn treffsikre spådommer siden den gang.

100 prosent sjanse for en global krise?

For eksempel spådde Faber en global krise, “enten i fjerde kvartal 2012 eller tidlig 2013”, i et intervju hos amerikanske CNBC den 25. mai 2012. Når journalisten spurte hvor sikker han var, svarte Faber “100 prosent!”.

Men krisen kom aldri.

Siden har det globale aksjemarkedet gitt rundt 250 prosent i avkastning – altså to-og-en-halv-gangeren!

Det vil si at om du handlet på Fabers markedssyn og flyttet pengene dine, si en million kroner, fra aksjefond til rentefond, så gikk du glipp av nesten 3,4 millioner.

Da er det lov å føle seg bitter.

Investorlegenden George Soros er ikke bedre

George Soros ble kjent da han tjente en milliard amerikanske dollar på å vedde imot det britiske pundet i 1992. Siden har han gjort det bra, og er i dag god for flere milliarder dollar.

Det betyr likevel ikke at du skal lytte til alt han sier. For eksempel uttalte han til det amerikanske mediehuset Bloomberg 7. januar 2016, at en global krise i finansmarkedene var på trappene og manet investorene til forsiktighet.

I ettertid har det globale aksjemarkedet steget rundt 63 prosent.

Så dyrt er det å lytte til dommedagsprofetene

Nedenfor ser du hvor mye avkastning du gikk glipp av, hvis du flyttet pengene dine fra et globalt aksjefond til rentefond dagen en av ekspertene spådde børsfall og frem til 31. desember 2019. Det er prisen du hadde betalt for å ta råd fra dommedagsprofetene.

2,64 millioner ut av vinduet med Jim

Si du lyttet til den amerikanske investorlegenden Jim Rogers, da han 9. november 2011 spådde “en krise verre enn i 2008” – det er den lysegrå linjen i figuren under. Du flyttet pengene dine fra et globalt aksjefond og til rentefond samme dag.

Dermed gikk du glipp av 264 prosent i avkastning. Det er 2,64 millioner kroner i tapt avkastning, hvis du i utgangspunktet var investert med en million kroner.

Som du skjønner kan det bli dyrt å lytte til disse “ekspertrådene”.

Her ser du hvilken avkastning du gikk glipp av ved å flytte pengene dine fra et globalt aksjefond(MSCI World Net Return i norske kroner) inn i et rentefond, som investerer i norske statsobligasjoner(ST4X), i løpet av dagen en dommedagsprofet spådde krise(kilde: Bloomberg, JP Morgan.

Her ser du hvilken avkastning du gikk glipp av ved å flytte pengene dine fra et globalt aksjefond(MSCI World Net Return i norske kroner) inn i et rentefond, som investerer i norske statsobligasjoner(ST4X), i løpet av dagen en dommedagsprofet spådde krise(kilde: Bloomberg, JP Morgan.

Slik beskytter du avkastningen din fra dårlige råd

Vær forsiktig med hvem du lytter til. Dommedagsprofetene har ingen bedre spåkule enn deg og meg. Du bør derfor lære deg å ignorere dem. Enten de dukker opp i media, på en scene nær deg eller hvor du nå enn måtte være.

– Lukk ørene dine for hva de har å si!

Da reduserer du sjansen for å gjøre dårlige valg. Å flytte pengene inn og ut av aksjemarkedet etter “Doktor Doom” sine anbefalinger har vært oppskriften på dårlig langsiktig avkastning, og dermed det motsatte av hva du som investor ønsker.

Ideelt sett har du allerede gjort forarbeidet og laget en portefølje, en samling fond, tilpasset deg og din situasjon – hvis ikke har du her et innlegg om hvordan du gjør det. I så fall har du ingen grunn til å gjøre annet enn å se pengene dine vokse.

Hvis du i tillegg har en fleksibel plan for pengene dine, er du godt rustet for hva enn aksjemarkedet måtte finne på.

Selv om en av dommedagsprofetene skulle få rett en dag.

For å oppsummere: Ignorer dommedagsprofeter, som “Doktor Doom”. Hold deg i stedet til planen og en portefølje laget for deg. Da oppnår du bedre avkastning over tid enn om du hoppet inn og ut av aksjefond hver gang de spår at børsen skal falle.

Les også: 5 ting du kan gjøre i dag hvis bekymrer deg for børsfall.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: