Har du for høye forventninger til pensjonen din?

Har du for høye forventninger til pensjonen din?

De aller fleste av oss forventer mer av pensjonisttilværelsen enn det vi ofte får ut av den. Det er nemlig stor sjanse for at du får mye mindre i pensjon enn det du hadde regnet med. Kanskje du til og med ender som minstepensjonist?

Når du er ferdig med arbeidskarrieren din, har du all verdens tid til å gjøre akkurat det du vil. Kanskje ser du for deg at du kan bruke tiden på å reise, dyrke hobbyer eller ta flere ukentlige turer på kafé? Uansett hva du drømmer om, koster det å være livsnyter. Utfordringen kan være at pengene ikke strekker til.

For mange pensjonister kommer det derfor som et sjokk når de finner ut at pensjonen blir mye dårligere enn forventet. Flere finner også ut at de kun mottar minste pensjonsnivå.

Det å ha en god økonomi, også etter yrkeslivet, er en viktig tanke å ha i bakhodet. Er du ung og tenker at du fremdeles har mange år på deg før du trenger å bekymre deg for pensjonen, eller er du godt voksen og tenker at det likevel er for sent å gjøre noe med det? Du tar feil uansett – enten du rekker å spare mye eller lite, så vil du få et bedre utgangspunkt.

Men før du får panikk eller tenker at du ikke er i faresonen, bør du sjekke hvordan pensjonen din kan bli.

Hvordan beregner jeg min pensjon?

Det er smart å skaffe seg et klarere bilde av hvor mye du ligger an til å få i pensjon. Det er ikke så komplisert som du tror. NAV har gode verktøy som hjelper deg, så du slipper å sette deg inn i lover og regler – du trenger ikke engang å regne det ut selv.

Ved å logge deg inn på Norsk Pensjon finner du en enkel oversikt over hvordan din egen pensjon ligger an. Her ser du det du allerede har opptjent fra folketrygden og andre leverandører. I tillegg kan du beregne hvor mye pensjon du vil opptjene i årene fremover.

Ønsker du å vite akkurat hvor mye penger du vil motta i alderspensjon fra folketrygden, kan du forsøke NAVs pensjonskalkulator. Her legger du inn ytterligere info og får beregnet den pensjonen du kan forvente ut fra livssituasjonen din på nåværende tidspunkt.

Hva om du ligger på minste pensjonsnivå?

Dersom du ser at du ligger i faresonen for å få pensjon på minste nivå, bør du ta grep med en gang. Satsene for det som utgjør minste pensjonsnivå finner du hos NAV, og du ser fort at en minstepensjonist ikke har så mye å rutte med for å virkeliggjøre drømmer eller planer.

Om du ligger an til minste pensjonsnivå eller ikke – de aller fleste setter kaffen i halsen når de beregner sin egen pensjon. Den er ofte mye lavere enn vi tror. Så derfor: Ikke utsett planleggingen og tenk at du fremdeles har mange år igjen. Jo raskere du setter i gang med sparingen, desto mer vil du sitte igjen med. Og du vil takke deg selv den dagen du kan nyte pensjonisttilværelsen til det fulle.

Kom i gang med pensjonssparing

Å spare på egen hånd kan gi deg den økonomien du ønsker deg som pensjonist. Men det er ingen grunn til å fortvile om du ikke har begynt – du kan fremdeles ha mange gode år med sparing foran deg.

Sett for eksempel penger inn i et aksjefond, som har en forventet gjennomsnittlig årlig avkastning på 7,5 prosent. Gjennom å spare i fond lar du pengene jobbe for deg, og rentes rente-effekten vil over tid gi deg ganske mye ekstra til pensjonstiden.

Med bare litt sparing hver måned, kan du høste av godene den dagen du går av med pensjon og leve livets glade dager uten å måtte snu på hver krone. Start med å sikre din pensjonisttilværelse og fremtid i dag.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: