Rentesrente effekten er din beste venn. Her avslører vi hvordan du best kan dra nytte av den for å få pengene dine til å vokse mest mulig.
Vi elsker rentesrente effekten! Det er hva som skjer når du får renter på allerede opptjente renter, og sier noe om hvordan pengene dine kan vokse seg store. I sammenheng med fond kaller vi gjerne “rentene” du tjener for avkastning.
Pengene dine må riktignok stå en stund skal du kunne utnytte rentesrente effekten til det fulle – gjør du det, kan det bli mye penger! For den sparker skikkelig inn etter 10-12 år. Det er fra det punktet du virkelig vil se pengene dine vokse. Du har likevel mye å tjene på å være investert i kortere perioder også.
Jeg skal nå lære deg alt du trenger for å kunne bruke rentesrente effekten til din fordel, og få pengene dine til å vokse.
Det handler om tre ting:
- Hvor lenge pengene dine er investert
- Hvilken avkastning du oppnår over tid
- Hvor mye du investerer
Ønsker du hjelp med å komme i gang med fond?
Hva er rentesrente effekten?
Når du setter penger på en bankkonto opptjener du renter.
Si du har 100 000 kroner stående til 2 prosent årlig rente i et år. Da vil du ved årsskiftet ha 102 000 kroner. Beløpet har økt med 2 000 kroner, før vi tar hensyn til skatt og prisstigning, og det uten at du har løftet en finger. De ekstra 2 000 kronene du fikk er da rentene du har tjent på å ha pengene stående.
Hvis du nå lar pengene stå enda et år, vil du få renter på både beløpet du opprinnelig satte inn og allerede opptjente renter. Det er da du starter å se effekten av rentesrente.
Slik fungerer rentesrente i praksis
Si du har 100 000 kroner stående til 2 prosent årlig rente i fem år. Pengene dine vil da vokse slik, uten at vi tar hensyn til skatt og prisstigning:
- År 1: 100 000 x 1,02 = 102 000
- År 2: 102 000 x 1,02 = 104 040
- År 3: 104 040 x 1,02 = 106 120
- År 4: 106 120,8 x 1,02 = 108 24
- År 5: 108 243,2 x 1,02 = 110 408
Som du ser blir sluttbeløpet 110 408 kroner (og ikke 110 000 kroner). Det er fordi du også får renter på allerede opptjente renter, og det er her de ekstra 408 kronene kommer fra. Effekten blir kraftigere desto høyere avkastning du får og jo lenger du lar pengene stå.
Hvor lenge du er investert har mye å si
Over lengre tidsperioder kan det bli store beløp.
Møt tvillingene Trine og Preben. Trine startet å jobbe allerede som 15-åring, og klarte å investere 2 500 kroner måneden i aksjefond tidlig. Etter 15 år sluttet hun å spare, og brukte lønnen sin på reiser og uteliv.
Men fondsinvesteringen lot hun stå i fred de neste 30 årene.
Preben var aldri ivrig på å investere. I stedet brukte han pengene på fest. Etter et møte i banken som 45-åring oppdaget han at en ferieleilighet i Frankrike var uaktuelt, hvis han ikke begynte å spare. Han tok så grep og panikk-sparte kr 10.000,- måneden i aksjefond frem til han fylte 60 år.
Trine sparte en fjerdedel og endte med 1 million kroner mer
Trine stoppet sparingen som 30-åring, men endte likevel med nesten 3,9 millioner kroner etter å ha spart 450.000 kroner. Preben derimot endte med rundt 2,8 millioner. Det er cirka 1 million mindre, til tross for å ha spart 1,8 millioner kroner, som er fire ganger mer.
Lærepenge #1: Start å investere tidlig så pengene dine får tid på seg til å vokse.
Prøv sparekalkulatoren vår for å se hvor mye pengene dine kan vokse.
Hvilken avkastning du oppnår har også noe å si
Et par prosentpoeng fra eller til i avkastning har mye å si for hvor mye penger du ender med. Det er derfor ikke likegyldig hvordan du investerer pengene dine.
Si du har 1 million kroner som du skal kjøpe hytte for om 15 år. Setter du pengene på en bankkonto og oppnår 1 prosent årlig rente blir det nesten 1,2 millioner. Det ser jo greit ut, men i praksis vil pengene dine bli mindre verdt, da skatt og prisstigning tar sitt.
Da blir det ikke mye hytte å skryte av.
Hva om du oppnår høyere avkastning?
Hvis du tar litt risiko og investerer pengene i et kombinasjonsfond, med halvparten aksjer og resten renter, kan pengene vokse til rundt 1,9 millioner i løpet av 15 år. Da opprettholder du kjøpekraften på pengene, så lenge den høye prisstigningen vi ser i dag ikke vedvarer.
Drar du enda lenger ut på risikoskalaen og investerer pengene i et globalt aksjefond, kan du oppnå rundt 5,75 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning. Da kan pengene vokse til rundt 2,3 millioner kroner på 15 år, og du kan kanskje kjøpe både hytte og ny bil?
Lærepenge #2: Avkastningen du oppnår har også mye å si for hvordan pengene dine vil vokse over tid.
Hvor mye du investerer teller også
Tiden er din beste venn når du investerer i fond. Men hva hvis du ikke har så mye tid, eller du ønsker å ende opp med mye penger? Da må du ganske enkelt investere enda større beløp enn hva du kanskje først hadde planlagt.
Invester mer og det kan bli enda mer penger
Si du har 1 million kroner som du skal kjøpe ny bolig for om 15 år. Beløpet skal inngå som del av egenkapitalen og resten låner du. Siden pengene skal stå en stund investerer du dem i et globalt aksjefond. Da kan pengene vokse til rundt 2,3 millioner kroner på 15 år.
Men hva om du ikke synes det er nok?
Da kan du investere mer i aksjefond. Enten ved enkeltkjøp eller som månedlig sparing. Starter du en spareavtale på 3 500 kroner i måneden i tillegg, kan det bli omtrent 3,3 millioner i stedet. Om du trenger mer, kan du doble spareavtalen til 7 000 kroner måneden.
Da kan sluttbeløpet bli rundt 4,3 millioner!
Lærepenge #3: Størrelsen på beløpet du investerer har også noe å si for hvor mye penger du kan ende med.
Bruk rentesrente til din fordel med fond
Du vet nå alt om rentesrente effekten. Gratulerer! Det er dermed bare å komme i gang med å investere pengene dine i fond så du kan se dem jobbe for deg. Jo lenger du lar pengene stå, jo høyere avkastning du klarer å oppnå og jo større beløp du investerer, desto mer penger kan det bli.
Enkleste måten å få pengene dine til å jobbe hardt for deg er å investere i fond. Jeg skriver ikke det bare fordi jeg jobber hos en fondsforvalter, men fordi erfaringen min er at det fungerer. Dessverre prøver flere seg på snarveier, som å plukke enkeltaksjer, som krever mye kompetanse og tid for å lykkes. Resultatet er typisk dårligere avkastning.
Fond derimot er enkelt, trygt og det krever ikke så mye for å oppnå god langsiktig avkastning. Du må bare forstå hva du har begitt deg ut på og stå løpet ut.
Ønsker du hjelp med å komme i gang med fond?