Derfor er det farlig å selge i panikk - og hvordan du unngår det

Derfor er det farlig å selge i panikk – og hvordan du unngår det

Får du panikk når børsene faller kan du gå glipp av mye penger. Dette kan du gjøre for å hindre at det skjer deg.

Noen ganger kan det være fristende å selge når aksjemarkedet faller. Trykk “selg” og bekymringen for å se fondene dine falle mer forsvinner på et blunk. Med ett blir det enklere å sove, og du kan trøste deg med at du greide å “redde” i hvert fall fall noe av pengene.

Ingen liker å se fondsinvesteringen sin falle i verdi.

Jeg skjønner det.

Men noen ganger kan man bli redd uten grunn, som når jeg tar en kvist i skogen for en slange. For børsfall er en naturlig del av å være investert i aksjemarkedet. De er også midlertidige, så lenge du investerer i aksjefond som samlet sprer pengene din på tvers av bransjer og geografi.

Derfor er det så viktig at du greier å være investert.

Selger du på veien ned risikerer du å gå glipp av de fremtidige oppturene i aksjemarkedet. Det er faktisk den største risikoen. I så fall vil du nok gå glipp av mye penger! For du må være investert skal du greie å høste den gode avkastningen markedet byr på over tid.

Her forklarer jeg:

  • Hvordan norske personkunder kjøpte og solgte aksjefond under pandemien
  • Skremmende fakta om å selge i panikk
  • Hva du kan gjøre for å redusere sjansen for at du selger i panikk

Solgte aksjefond på bunn og kjøpte på topp

Ikke gjør som alle andre.

De har en tendens til å selge aksjefond når aksjemarkedet faller og fremtiden virker usikker. På samme vis kjøper de gjerne når markedet stiger og “alle” rundt dem tjener penger.

Dette er i hvert fall hva jeg finner i tallene for kjøp og salg av aksjefond for norske personkunder for de siste tre årene fra VFF. Personkunde vil her si småsparere og andre investorer uten AS.

Bare se her.

Ikke gjør dette om du ønsker god avkastning

Si du gjorde som norske personkunder de tre siste årene.

Børsoppgangen i januar 2020 feiret du med å kjøpe aksjefond.

Samtidig hørtes det rykter om et nytt virus i Kina, og da aksjemarkedet falt brått i februar og mars solgte du. Det gjorde også personkundene, som solgte aksjefond for 1,19 milliarder kroner mer enn de kjøpte i februar og 3,9 milliarder kroner mer enn de kjøpte i mars.

Etter å ha falt over 20 prosent nådde markedet bunnen 16. mars 2020. Lysten til å kjøpe aksjefond kom gradvis tilbake mens markedet steg.

I november og desember tok det helt av, og du kjøpte aksjefond med begge hendene.

Det gjorde også alle andre.

Fallet på 7,5 prosent fra august til oktober stoppet midlertidig festen.

Ved inngangen til 2022 sto aksjemarkedet 70 prosent over bunnen fra mars 2020, og du kjøpte igjen aksjefond. Men så invaderte Russland Ukraina 24. februar. Inflasjonen gikk i taket, og sentralbankene hevet rentene for å dempe den. Aksjemarkedet begynte å falle og lysten på å kjøpe forsvant.

Men da markedet hentet seg inn i juli og august kjøpte du. Og da det snudde ned i september solgte du nok en gang.

Dette er selve oppskriften på elendig avkastning!

Her ser du hvordan norske personkunder solgte mer aksjefond enn de kjøpte når aksjemarkedet falt og kjøpt mer når det steg i perioden 2020 til og med 2022.

Her ser du hvordan norske personkunder solgte mer aksjefond enn de kjøpte når aksjemarkedet falt og kjøpte mer når det steg i perioden 2020 til og med 2022.

Solgte i panikk og rørte aldri aksjer igjen

Alt for mange selger aksjefond når aksjemarkedet faller.

Jeg er ikke overrasket.

Enkelte selger nok fordi de trenger pengene. Andre er kanskje feil investert, eller har feil forventninger til hvordan aksjefond fungerer? Så når aksjemarkedet faller blir de skremt over størrelsen på fallet og selger i et desperat forsøk på å redde pengene sine.

Men selger du fondene dine i panikk risikerer du mer enn kun å ta et tap.

Du øker også sjansen for at du aldri kjøper aksjefond igjen.

Nesten en tredjedel av de som solgte i panikk investerte aldri igjen

En studie fra USA tyder i hvert fall på det.

Den dokumenterte hyppighet, timing og varighet av såkalte panikksalg gjennom 653 455 kontoer for aksje- og fondshandel for 298 556 amerikanske husholdninger. Panikksalg var riktignok sjeldne generelt, men forekomsten økte betydelig når aksjemarkedet falt mye.

Det sier seg egentlig selv.

Et mer interessant funn var at 30,9 prosent investorene som solgte i panikk aldri investerte i aksjer og aksjefond igjen.

Det minner meg om finanskrisen i 2007-2009 hvor mange ga opp og solgte alt under det store børsfallet. Flere var så traumatiserte av å se pengene sine halveres i verdi at de mistet tilliten til aksjemarkedet og rørte aldri aksjer eller fond igjen.

Samtidig var det få som trodde oppturen kunne vare da den endelig kom.

Når aksjemarkedet faller mye er det vanskelig å tenke at det kan snu. Det eneste du husker er at det har falt, og så glemmer du oppturen som vanligvis følger.

Flere gikk dermed glipp av børsoppturen på rundt 650 prosent de neste tolv årene.

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet utviklet seg fra bunnen etter det store børsfallet 9. mars 2009 til og med desember 2021.

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet utviklet seg fra bunnen etter det store børsfallet 9. mars 2009 til og med desember 2021.

Tre tips for å unngå å selge fondene for tidlig

Det er derfor viktig at du lager porteføljen din slik at du greier å være investert gjennom nedturene så vel som oppturene i aksjemarkedet. Så unngår du å havne i en situasjon hvor du kan bli så skremt at du selger fondene dine i panikk.

Det handler om å:

  • ha riktige forventninger til aksjemarkedet
  • spre pengene dine
  • velg fond som er riktige for deg

1. Ha riktige forventninger

Hvis du forventer 15 prosent årlig avkastning uten risiko i aksjemarkedet sier det seg selv at du vil bli skuffet. For pengene dine vil svinge en del i aksjefond. Store børsfall er sjeldne, men fall på ti prosent eller mer har skjedd hvert 2,5 år i gjennomsnitt siden 1971.

Samtidig kan du forvente rundt 5,75 prosent gjennomsnittlig årlig i avkastning i aksjefond. Men den vil variere, så bli ikke overrasket om du opplever perioder med både høyere og lavere avkastning.

2. Spre pengene dine

Velg fond som til sammen sprer pengene dine på tvers av bransjer, land og regioner. Så blir du ikke for hardt rammet om en bransje eller et lands aksjemarked ikke skulle gå som planlagt.

Deler av aksjemarked kan gjøre det dårlig lenge, eller til og med forsvinne. Det så vi sist i vinter da russiske aksjer ble verdiløse, som følge av sanksjonene etter invasjonen av Ukraina.

3. Velg riktige fond så du greier å være investert

Sørg for å være riktig investert. Det vil si at du velger fond til porteføljen din, som til sammen:

  • ikke svinger mer enn du er komfortabel med
  • passer med hvor lenge det er til du skal begynne å bruke av pengene
  • gir deg avkastningen du trenger for å oppnå det du ønsker

Nå har du kanskje allerede noen fond, som du kan leve med også når det stormer på børsen? Fondene skal være slik at de gir deg god sjanse til å oppnå avkastningen du trenger, samtidig som at svingningene ikke blir større enn at du greier å være investert.

Hvis ikke har vi dyktige rådgivere som står klare til å hjelpe deg med det.

Trykk her for å få hjelp av en rådgiver

For å oppsummere: Flere selger aksjefond når aksjemarkedet faller. Årsakene er flere. Men selger du i panikk er det en sjanse for at du ikke rører aksjefond igjen, og går glipp av all fremtidig avkastning. Følg tipsene over så unngår du å bli en av dem.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: